Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 декември 2022 година

Снимка: Генади Цоков

България и Румъния да отворят общата си граница за свободно преминаване от 1 януари. Такова предложение се обсъжда в двете държави, които в началото на месеца получиха отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. За идеята  съобщи пред журналисти българският евродепутат Андрей Новаков. Общинският съвет в Добрич настоява за отваряне на границата със специална декларация, приета на председателски съвет. Зад нея застават общински съветници и от други региони, както и народни представители.


На икономически неактивните хора ще се предоставят услуги за информиране, консултиране, насочване за самостоятелно търсене на работа или регистрация в териториално поделение на Агенцията по заетостта. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, които бяха Одобрени от правителството. Основните цели на нормативните промени са облекчаването на административна процедура по регистрация в бюро по труда на търсещите работа, регламентирането на дейности за насърчаване на заетостта на икономически неактивните хора и определянето на реда и условията за финансиране на процедури по валидиране на професионални знания, умения и компетентности за безработни. С новите разпоредби се намалява административната тежест за работодателите, които кандидатстват за средства по насърчителните мерки за заетост и обучение.


Едва 12% от българите оценяват 2022 г. като добра година за България, докато 79%- като лоша, показва проучване на изследователския център "Тренд". То бе проведено между 1 и 8 декември сред 1005 пълнолетни българи, като в него се отбелязва, че лошите оценки за годината са започнали още с пандемията от коронавирус през 2020 г. и са се задържали през 2021 г.


Правителството одобри предложения от Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството Списък на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на страната. Списъкът съдържа седем от регистрираните 12 индустриални парка, като два от тях са в Северозападния регион за планиране- Индустриален парк Плевен - Телиш и Индустриален парк Видин.


Правителството одобри промени в списъка на инвестиционните проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране, в рамките на бюджета на МРРБ за 2022 г. В част „Общински пътища“ за община Монтана се вписва ремонт на участък от общински път Славотин - Клисурица със стойност за финансово подпомагане 3 500 000. 


Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 100 милиона лева в екоавтобуси с нулеви вредни емисии в 40 малки и средни общини в страната, сред които Враца, Лом и Монтана. Предвижда се доставка на нови превозни средства с нулеви емисии, изграждане на зарядни станции за нуждите на обществения транспорт и разработване и въвеждане на интелигентни транспортни системи. 


Заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров беше днес, 21 декември, на работно посещение във Видин, съобщават от Общината. Той е разговарял с представители на общинското ръководство, служители от администрацията и специалисти, ангажирани с разработването на минералните извори в град Видин и селата Сланотрън и Градец. Изработени са вече проекти, които Община Видин финансира със собствени средства от бюджета, за изграждане на сондажи в трите находища.


75 лица и семейства получиха еднократната финансова подкрепа за отопление от 300 лева в общините Кула, Бойница и Грамада. Средствата се изплащат служебно въз основа на списък, утвърден от директора на дирекция "Социално подпомагане"- Кула. Еднократната помощ е предоставена на родители или осиновители, отглеждащи деца с трайни увреждания и получаващи месечни помощи- семейства, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител. 


Мнозинството в Общинския съвет на Враца одобри предложение за размер на местни данъци и такси, внесено от кмета Калин Каменов. То беше разгледано на заседанието на местния парламент във вторник. При последвалото гласуване 25 подкрепиха внесеното от Каменов, а осем бяха против, като нито един не се въздържа. Така таксата за битови отпадъци за фирми и граждани остава без промяна.


Общинският съвет във видинското село Ново село гласува две промени в Наредбата за местни данъци и такси. Общината няма да изисква бележки за липсата на ток и вода в имота, за да бъде освободен от налози. Получаването на тези документи от дружествата оператори струваха повече от данък смет и затова хората предпочитаха да го платят. Съветниците гласуваха също да отпаднат таксите за детските градини. 


Картини, реставрирани от художника Евгени Кучков, показват в Мездра. Изложбата "Спасените картини" съдържа 20 платна, които творецът откупва в лошо състояние, а след това отново връща към живота. Експозицията съдържа творби на български и чужди художници, творили през разрични периоди. Жанровете и техниките също са различни. "Спасените картини" на Евгени Кучков са подредени в сградата на община Мездра и могат да бъдат разгледани до 20 януари. 


Значително голям брой дела за агресия между жени са разгледани за последната половин година в Окръжен съд-Видин, коментира за Радио ВИДИН председателят на правораздавателната институция съдия Илия Илиев. По думите му 8 от 10 дела са за побой, посегателство над лично имущество, клевета и обида между представителки на нежния пол. 


Танцьорите от Народно читалище "Светъл ден" ще зарадват видинчани с концерта "Коледни вълшебства". Със създадената за празника програма културната институция иска да допринесе за коледното настроение в града. На сцената ще излязат 60-70 деца. Те ще представят фолклорни танци, основно от северняшка фолклорна област, и съвременни танци. Концертът на танцьорите на Народно читалище "Светъл ден" е тази вечер от 18:30 часа в залата на Младежкия дом.


В училище „Н.Й. Вапцаров” в Монтана провеждат благотворителна акция в помощ на детско отделение на областната болница. В голямото междучасие, в два дни, се предлагат храни и лакомства приготвени в часовете по практика в професионалната паралелка. Вече 10 години училището прави благотворителни акции.


Пенсионерски клуб „Мадона” – град Белоградчик представи традициите за предстоящите празници. Присъстващите бяха поканени да опитат от постните ястия, приготвени от жените в клуба. Организацията подреди и коледен базар с ръчно изработени сувенири и украса. 

По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Във Видин раздават безплатна вода заради горещините.

Снимката на 11 юли 2024 година

Горещините са сериозна предпоставка за здравословни проблеми, най-вече при възрастните хора. Това каза д-р Любомир Виденов, завеждащ Филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той допълни, че високата температура може да доведе до припадък или топлинен удар, които не са изключение през последните дни.  За цялата страна е в сила жълт код за..

публикувано на 11.07.24 в 18:05

Читалището в село Ослен Криводол търси архивни снимки

Народно читалище „Развитие 2022” в мездренското село Ослен Криводол  започва акция за събиране на стари снимки с ученици от училището, духовата музика на селото, дамския хор и от други културни мероприятия, организирани в населеното място през 50-те и 60-те години на миналия век. Архивните материали са необходими за създаване на изложба и..

публикувано на 11.07.24 в 16:16

Монтана отбелязва годишнина от рождението на културен деец

Деветдесет години от рождението на културния деец от Монтана Павел Илиев отбелязват днес. Документалната изложба ще бъде открита в 17:00 часа в Държавен архив. Павел Илиев е роден на 13 юли 1934 г. в град Фердинанд, днешна Монтана. Още в началото на професионалната си кариера се свързва с културните прояви в града, разказа Ангелина..

публикувано на 11.07.24 в 15:23

Почина Лора Владимирова - доайен на видинската журналистика

На 83-годишна възраст почина Лора Владимирова , емблематична фигура във видинската журналистика.  Лора Владимирова е работила като редактор в бившия вестник "Червено знаме" и повече от 15 години и до последно бе част от колектива на вестник "Видин". Носител е на годишната награда за журналистика на в-к "Видин" през 2000 година и първият и единствен..

публикувано на 11.07.24 в 15:21

"Библиотечно лято" започна в Кула

Образователната инициатива "Библиотечно лято" започна в Кула . Проявата е част от програмата за работа с деца и ученици по време на ваканцията на Народно читалище "Просвета-1882" в града. От културния институт са подготвили целодневна програма с полезни и забавни занимания за малките читатели, която включва четене на препоръчаната от..

публикувано на 11.07.24 в 14:58

Спешна помощ-Видин: Над 10 души са пострадали от горещините тези дни

Горещините са сериозна предпоставка за здравословни проблеми, най-вече при възрастните хора. Това каза д-р Любомир Виденов , завеждащ Филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той допълни, че високата температура може да доведе до припадък или топлинен удар, които не са изключение през последните дни: "Днес все още няма, но вчера е имало..

публикувано на 11.07.24 в 14:35

Бели извор е домакин на фестивала "Бели нощи"

Във врачанското село Бели извор днес, 11 юли, ще бъде открито предното издание на фолклорния фестивал „Бели нощи" .  Тазгодишното издание ще продължи до 13 юли.  Всички концерти ще са на откритата сцена пред кметството, което е основният организатор на проявата.  Веселбата ще започва от 20:00 часа. На 11 юли за доброто настроение ще се погрижи..

публикувано на 11.07.24 в 13:00