Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 януари 2023 година

Снимка: Колаж: Радио Видин

Отбелязахме големия християнски празник Богоявление, наричан от народа Йордановден. По този повод богослужения и чествания бяха организирани в целия български Северозапад.


Мнозинството в Народното събрание отхвърли без дебати Декларацията с национални приоритети на Продължаваме промяната, около която формацията искаше да състави кабинет. Възможностите за управление в настоящия парламент са напълно изчерпани. Това каза пред Радио ВИДИН политологът Калоян Велчев


Изпълнителната агенция по лекарствата е мобилизирана, като от днес са включени и екипите на Районните инспекции по здравеопазване, за да се установи недостигът на медикаменти в аптеките, коментира министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, който днес беше на посещение във Видин. По думите му проблемът с недостига на лекарства е общоевропейски. Утре сутрин в 10:00 часа се очаква министърът да даде брифинг, на който да оповести резултатите от проверката.


Цените на услугите на пет ВиК  дружества, сред които е и Видин са намалени значително от 1 януари с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това ще им създаде сериозни финансови проблеми, каза председателят на Съюза на ВиК операторите и управител на ВиК Враца Ангел. От съюза на ВиК операторите са изразили писмено позицията си пред институциите. Очакват подкрепа от Българския ВиК холдинг и намиране на трайно решение с новия закон за ВиК, който е внесен в НС.  


В Община Монтана са постъпили десетки предложения и подписки на граждани за ремонт на улици, осветление, подлези и тротоари и включването им в поименните списъци на бюджета за тази година. Местните власти вече са внесли исканията си за изравнителна субсидия в Министерството на финансите. Заявката за Монтана е на стойност 3,9 милиона лева. Според кмета на Общината държавата трябва да приеме временни правила за бюджета до гласуването на закона.


175-годишнината от рождението на Христо Ботев отбелязаха във Враца. Пред паметника на поета и революционер бяха представени биографични данни за живота и делото на великия българин и поднесени венци и цветя. В малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев" на Регионалния исторически музей във Враца пък беше излъчен документалният филм "Ботев – истини в сянка" на Бойко Младенов. 


Нов лекотоварен автомобил ще бъде закупен за нуждите на Домашния социален патронаж в Брегово. С него ще се извършва разнос на храна до населените места в общината. Временно е спрян ремонтът на 12-километровия участък от пътя Калина - Делейна в община Брегово. Решението е във връзка със зимния сезон, ако времето позволява, до две седмици работата ще бъде възобновена. До момента са изпълнени подготвителни дейности по трасето.


Кметството в мездренското село Царевец и църковното настоятелство към местната черква "Свети Димитър" обявиха дарителска акция за ремонт на храма. Средствата са необходими за ремонт на покривната конструкция, вътрешната мазилка и камбанарията на църквата. 


Само държавата може да реши проблема с междуселищния транспорт в малките общини. Това каза кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев по повод липсата на интерес от страна на частните превозвачи да обслужват малките населени места. 


Окръжният съд във Видин взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на тримата непълнолетни, обвинени за убийството на 59-годишен мъж в село Гъмзово. Съдебният състав се мотивира с тежестта на извършеното престъпление и опасността задържаните да се укрият или да извършат друго престъпно деяние. Определението подлежи на незабавно изпълнение. 


Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за София край мездренското село Крета. Няма пострадали. В композицията са пътували около 80 пътници, които незабавно са свалени от вагоните.


Излезе от печат второто, преработено и допълнено издание на каталога "Тракийско сребърно съкровище от Рогозен" с автори Богдан Николов, Спас Машов и Пламен Иванов. То е финансирано от Общински фонд "Култура" на община Враца и от бюджета на Регионалния исторически музей и се издава под редакцията на Георги Ганецовски, Александра Петрова и Мария Христова-Пенкова, с превод на английски от Теодор Вълков. Днес се навършват 37 години от намирането на втория дял на най-голямото тракийско съкровище при археологически проучвания в с. Рогозен.

Александър и Виктория са най-предпочитаните имена сред новородените през 2022 година, сочат наблюденията на националната статистиска. На второ място се нареждат Георги и Мария, на трето – Мартин и Никол. Най-разпространените женски и мъжки имена у нас са Мария и Георги.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05