Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна изложба сбъдна мечтата на момче от Белоградчик

2
Снимка: Ралица Руменова




Видинска художничка сбъдна мечтата на талантливо момче от Белоградчик да рисува. Иво Атанасов, който е в Център за настаняване от семеен тип, се сдоби с професионални пособия за рисуване благодарение на благотворителна изложба, провела се във Видин. В нея художничката Надежда Карамфилова подреди лични творби и на нейни ученици. Средствата от продажбата на платната помогнаха на едно момче да прави това, което най-много обича, а именно- да рисува. 


Освен творческия подаръчен комплект, който получава Иво, подаръци има и за всички деца от Центъра, каза за Радио ВИДИН Надежда Карамфилова:


"Не успях да се видя с всички деца, защото отидох в учебно време и директорът беше освободил само Иво, за да можем да се видим, да му дам подаръците и да му обясня кое за какво се използва. За реакцията му не мога да намеря дума. Зарадва се много. Изложбата мина доста успешно, успяхме да продадем почти всички картини на децата, това ми позволи, разбира се, да мога да купя всичко необходимо за Иво, а останаха и средства за другите дечица. В едни доста големи пакетчета успяхме да съберем лакомства, бях избрала на всички по една красива коледна чаша, която да им остане за спомен, не исках да се почувстват ощетени от това, че има подарък само за едно дете от Дома."


Надежда се свързва посредством други дарители с управителя на институцията Ралица Руменова. Споделя намеренията си, разговарят и така се случват нещата.


"Попита ни дали имаме дете, което да има изявена дарба и съответно ние се сетихме за Иво. Той е самоук и рисува много добре, но просто нямаме средства да закупуваме професионални материали. Наистина не очаквахме и толкова много подаръци, много благодаря и на Надежда, и на родителите, и на хората, и на всички, които са се включили и закупили картините. Наистина се бяха постарали много- за всяко едно дете бяха направили индивидуален плик с подаръчета, лакомства, сувенири, шапки, ръкавици. Наистина децата много се зарадваха. Нямаше ощетено дете", обясни ръководителят на Центъра.


Според Ралица Руменова Иво е страхотно дете, което заслужава възможността да се развива. Според управителя се наблюдава една лоша тенденция в последните години- децата от тези институции се забравят. Така деца като Иво губят възможността си за творческо и кариерно развитие, допълни тя.


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26