Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благотворителна изложба сбъдна мечтата на момче от Белоградчик

2
Снимка: Ралица Руменова
Видинска художничка сбъдна мечтата на талантливо момче от Белоградчик да рисува. Иво Атанасов, който е в Център за настаняване от семеен тип, се сдоби с професионални пособия за рисуване благодарение на благотворителна изложба, провела се във Видин. В нея художничката Надежда Карамфилова подреди лични творби и на нейни ученици. Средствата от продажбата на платната помогнаха на едно момче да прави това, което най-много обича, а именно- да рисува. 


Освен творческия подаръчен комплект, който получава Иво, подаръци има и за всички деца от Центъра, каза за Радио ВИДИН Надежда Карамфилова:


"Не успях да се видя с всички деца, защото отидох в учебно време и директорът беше освободил само Иво, за да можем да се видим, да му дам подаръците и да му обясня кое за какво се използва. За реакцията му не мога да намеря дума. Зарадва се много. Изложбата мина доста успешно, успяхме да продадем почти всички картини на децата, това ми позволи, разбира се, да мога да купя всичко необходимо за Иво, а останаха и средства за другите дечица. В едни доста големи пакетчета успяхме да съберем лакомства, бях избрала на всички по една красива коледна чаша, която да им остане за спомен, не исках да се почувстват ощетени от това, че има подарък само за едно дете от Дома."


Надежда се свързва посредством други дарители с управителя на институцията Ралица Руменова. Споделя намеренията си, разговарят и така се случват нещата.


"Попита ни дали имаме дете, което да има изявена дарба и съответно ние се сетихме за Иво. Той е самоук и рисува много добре, но просто нямаме средства да закупуваме професионални материали. Наистина не очаквахме и толкова много подаръци, много благодаря и на Надежда, и на родителите, и на хората, и на всички, които са се включили и закупили картините. Наистина се бяха постарали много- за всяко едно дете бяха направили индивидуален плик с подаръчета, лакомства, сувенири, шапки, ръкавици. Наистина децата много се зарадваха. Нямаше ощетено дете", обясни ръководителят на Центъра.


Според Ралица Руменова Иво е страхотно дете, което заслужава възможността да се развива. Според управителя се наблюдава една лоша тенденция в последните години- децата от тези институции се забравят. Така деца като Иво губят възможността си за творческо и кариерно развитие, допълни тя.


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.Галерия

Вижте още
logopedia

Логопеди с безплатни консултации през март

Кампания за безплатни консултации организира през месец март платформата logopedia.bg .  Поводът е отбелязването на Европейския ден на логопедичната терапия - 6 март, който българските логопеди са приели за свой професионален празник. През тази година кампанията ще премине под наслов "Провери, за да знаеш!" и се фокусира върху създаването на..

публикувано на 30.01.23 в 17:40

Възрастна лекарка отглежда сама внука си, работейки на три места

86-годишната Латинка Цветанова е физиотерапевт с близо 60-годишен стаж. Тя работи на три места, за да помага и издържа внука си след смъртта на майка му. Латинка започва работа едновременно в монтанската болница „Св. Георги“, в местната поликлиника и във филиала на Спешна помощ в Чипровци.  След като историята на жената достига до..

публикувано на 30.01.23 в 17:30
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

"Час при зъболекаря": Изборът на пломба

Изборът на вида пломба е предимно решение на зъболекаря, но пациентът също може да изрази своето желание. Това обясни в "Час при зъболекаря" д-р Олга Папушева , лекар по дентална медицина от Видин. Тя поясни, че пломбите, които се поставят са два вида -  бели, които са фотополимерни или химиополимерни, в зависимост от начина на втърдяване, и..

публикувано на 30.01.23 в 16:35
Мигриращ скакалец

Насекоми в храната - за ползата и вредата

Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните . Те се считат за идеален заместител при някои липси и проблеми в хранително-вкусовата промишленост.  Насекомите са полезни и добри за човешкия организъм, коментира за Радио ВИДИН  Кремена Дервенкова ,  председател на Асоциацията на производителите и преработвателите на..

публикувано на 30.01.23 в 15:05

"Тайната на Димана" ще бъде представена в Берковица

Една специална литературна среща организират издателство "Бард" и Народно читалище "Иван Вазов- 1872" в Берковица . Тя е вдъхновена от живота и творчеството на Вилия Борисова - видна берковчанка, която ни напусна преди година - учител, общественик и журналист, с ясно изразени позиции, които представяше като дългогодишен редактор на в. "Ком"...

публикувано на 30.01.23 в 10:03

"Неделник" от 29 януари 2023 година

Тук е "Неделник" 446. Акцента днес е спектакъла "Песен за огън и лед" в Оряхово . Невероятен празник. Предлагам ви среща с едни наистина чудесни хора от Оряхово - Боряна Маринова, Росен Добрев, Илиян Тодоров, Христина Цонева, Иван Минков и много други. Народният празник Сурва се организира за първи път в Оряхово, а "Огън и лед" е спектакълът,..

публикувано на 29.01.23 в 13:50

Вяра без дела е мъртва

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета неделя след Неделя подир Въздвижение.  Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос със Закхей , началник на митарите и богат за онова време човек. Ние хората, много бързо и много лесно даваме оценка на поведението на някого, още повече..

публикувано на 29.01.23 в 08:00