Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Насекоми в храната - за ползата и вредата

Мигриращ скакалец
Снимка: Уикипедия

Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните. Те се считат за идеален заместител при някои липси и проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Насекомите са полезни и добри за човешкия организъм, коментира за Радио ВИДИН Кремена Дервенковапредседател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.


"На първо място насекомите са изключително полезни и добри за човешкия организъм, тъй като съдържат много белтъчини и то белтъчини, които имат в себе си всички незаменими аминокиселини, от които човешкият организъм се нуждае – включително и тези, които не може да синтезира сам и често пъти се налага да приема чрез различни добавки. Така че, високото съдържание на протеин е изключително важна част от диетата на хората и с такова съдържание могат да се похвалят и ядливите насекоми от всякакви видове. На следващо място те съдържат много полезни мазнини, които са в правилното съотношение Омега-3 към Омега-6. Съдържат фибри, които отново са важни за доброто храносмилане, съдържат много витамини и минерали и както често обичам да казвам, съдържат повече калций от млякото и повече желязо от спанака."


Кремена Дервенкова  разказва още, че потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят в супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като купувачът ще бъде информиран за точното съдържание на храните.


Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация от Европейския съюз. За България това са домашен щурец, ларва на брашнен бръмбар, жълт брашнен червей и мигриращ скакалец. Има ли нещо опасно и какви са вредите при този тип храна - коментира Кремена Дервенкова:


"Те, като всяка друга храна, могат да представляват алерген и ще бъдат обозначени като такъв на етикетите на всички продукти, които ще съдържат брашно от насекоми в състава си. И хората, които има вероятност да имат алергия към насекоми, са хората, които вече имат установена алергия към ракообразни, акари, морски деликатеси, така че те трябва да бъдат по-внимателни, избирайки да опитат продукти с насекоми."


Запитани в анкета видинчани се обединиха около мнението, че не биха яли храна, съдържаща новото брашно или насекоми под каквато и да е форма.


Чуйте повече в звуковите файлове.
Вижте още

Млади хора направиха карта на Ослен Криводол

Оригинална указателна карта на Ослен Криводол създадоха млади хора във врачанското село. Картата съдържа 20 важни обекта за населеното място. Тя е изработема от Невена Йовчева, с помощта на художничките Мария Георгиева и Рая Павлова. По професия Невена е педагог. Казва, че привлича съмишленици и полага усилия, заедно с приятеля..

публикувано на 21.03.23 в 14:30

Фермери от Врачанско: Предстоят фалити на зърнопроизводители

Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед от Украйна и Турция. Чуждата продукция подбива произведеното от родните фермери, като ги принуждава..

публикувано на 21.03.23 в 14:15

Деца от Монтана спечелиха награди в национален конкурс за рисунка

Три деца от студио "Рени арт" в Монтана получиха награди в конкурса за детска рисунка „Символи на времето“. Десетгодишният Мартин Димитров е на първо място, Елица Петрова , на 11 години, се нарежда на второ място, 9-годишната Ивайла Георгиева зае третото място в тяхната възрастова група.  Конкурсът "Символи на времето" се..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

Яна Иванова: За да си актьор в кукления театър, трябва да обичаш работата си

На днешния 21 март празнуват всички, отдадени на едно от най-старите изкуства в света, а именно - кукления театър . Датата е обявена за Световен ден на кукления театър през 2003 година с цел да се популяризира кукленото изкуство.  И това се случва, казва за  Радио ВИДИН  актрисата  Яна Иванова , която е най-новото попълнение на Държавен куклен..

публикувано на 21.03.23 в 12:04

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10