Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насекоми в храната - за ползата и вредата

Мигриращ скакалец
Снимка: Уикипедия

Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните. Те се считат за идеален заместител при някои липси и проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Насекомите са полезни и добри за човешкия организъм, коментира за Радио ВИДИН Кремена Дервенковапредседател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.


"На първо място насекомите са изключително полезни и добри за човешкия организъм, тъй като съдържат много белтъчини и то белтъчини, които имат в себе си всички незаменими аминокиселини, от които човешкият организъм се нуждае – включително и тези, които не може да синтезира сам и често пъти се налага да приема чрез различни добавки. Така че, високото съдържание на протеин е изключително важна част от диетата на хората и с такова съдържание могат да се похвалят и ядливите насекоми от всякакви видове. На следващо място те съдържат много полезни мазнини, които са в правилното съотношение Омега-3 към Омега-6. Съдържат фибри, които отново са важни за доброто храносмилане, съдържат много витамини и минерали и както често обичам да казвам, съдържат повече калций от млякото и повече желязо от спанака."


Кремена Дервенкова  разказва още, че потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят в супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като купувачът ще бъде информиран за точното съдържание на храните.


Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация от Европейския съюз. За България това са домашен щурец, ларва на брашнен бръмбар, жълт брашнен червей и мигриращ скакалец. Има ли нещо опасно и какви са вредите при този тип храна - коментира Кремена Дервенкова:


"Те, като всяка друга храна, могат да представляват алерген и ще бъдат обозначени като такъв на етикетите на всички продукти, които ще съдържат брашно от насекоми в състава си. И хората, които има вероятност да имат алергия към насекоми, са хората, които вече имат установена алергия към ракообразни, акари, морски деликатеси, така че те трябва да бъдат по-внимателни, избирайки да опитат продукти с насекоми."


Запитани в анкета видинчани се обединиха около мнението, че не биха яли храна, съдържаща новото брашно или насекоми под каквато и да е форма.


Чуйте повече в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30