Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 30 януари 2023 година

Снимка: Община Монтана, Колаж на Радио ВИДИН

Деца от група „Звездички”, от Детска градина №4 „Калинка”, облечени в кукерски костюми, посетиха Община Монтана. Пред сградата на администрацията, пред ръководството на Общината, съветници, народния представител Ирена Димова, малките възпитаниците на Ваня Денева, представиха обичая.


Местната управа на Враца иска разрешение от съветниците за поемането на допълнителен дълг към Фонд ФЛАГ, за да се реализира европейски проект от почти 5 900 000 лева. Нужни са 2% съфинансиране, което е около 119 000 лева, заради което се иска мостовото финансиране от фонда, създаден за подобни цели.


Община Враца организира среща с гражданите за санирането на жилищни сгради. По време на информационната среща ще бъдат дискутирани възможностите за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни сгради, необходимите изисквания и крайните срокове. В срещата с експертите могат да се включат всички желаещи собственици на апартаменти в многофамилни жилищни сгради и домоуправители. 


Общинските съветници от Враца ще разискват на следващото си заседание предложение за промяна на статута на земеделска земя в село Лиляче. Докладната е внесена от кмета Калин Каменов, а предложението е за промяна от пасище в урегулиран имот за производство на електроенергия.


Община Лом е разработила нов план за организиране на движението в централната градска част на крайдунавския град. Основната концепция е да се запази предимството по главното направление по ул. „Цар Симеон“, ул. „Славянска“, ул. „Хан Аспарух“, ул. „Драгоман“ и ул. “Хаджи Димитър“. Планът е одобрен от Общинския съвет и е изработен въз основа на Наредбата за организиране на движението по пътищата, като също така е съгласуван с органите на МВР.


Община Мизия започва кампанията за плащането на местните данъци върху недвижимите имоти, превозните средства и такса битови отпадъци за 2023 година, като размерът на налозите през настоящата година остава непроменен. Лицата, заплатили цялата дължима сума до 30 април, ще се възползват от 5% отстъпка.


Банкнотите от 20 лева от 2005 година ще бъдат изведени от обращение от 1 февруари и вече няма да са законно средство за плащане. След тази дата банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна. В обращение обаче ще останат банкнотите с номинал 20 лева от останалите емисии. 


Шахти във Видин, за които беше сигнализирано, че са отворени, вече са с поставени капаци. Това показа проверка на Радио ВИДИН. Шахтите се намират в тревните площи на Крайдунавския парк.


Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните. Те се считат за идеален заместител при някои липси и проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят в супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като купувачът ще бъде информиран за точното съдържание на храните, уверяват от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.


Възпитаникът на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин Николай Евгениев постигна четвърти резултат във възрастова група "10 клас" на Националното зимно математическо състезание и е отличен със специална награда. Десетокласникът победи в конкуренция от над 60 състезатели.


Една специална литературна среща организират издателство "Бард" и Народно читалище "Иван Вазов- 1872" в Берковица. Тя е вдъхновена от живота и творчеството на Вилия Борисова. Най-значимото й литературно произведение е романът "Тайната на Димана", който ще бъде представен на 3 февруари, от 17.30 часа, в малък салон на читалище "Иван Вазов-1872". 

По публикацията работи: Виктория Топалска
Вижте още

Снимката на 20 март 2023 година

За последното тримесечие на миналата година средната брутна работна заплата  в област Видин е 1 256 лева по данни на Националния статистически институт. Спрямо същия период на предходната година има увеличение със 17,6%.  Като изключително погрешно и геноцид върху българския бизнес . Така икономистът Михаил Кръстев определи предложението на..

публикувано на 20.03.23 в 18:00

Средната заплата във Видинско се е увеличила с близо 18 процента за година

За последното тримесечие на миналата година средна брутна работна заплата в област Видин е 1 256 лева по данни на Националния статистически институт. Спрямо същия период на предходната година има увеличение със 17,6%. По-добре платен е бил трудът в обществения сектор, където средната месечна заплата е 1 538 лева. 1031 лева е възнаграждението..

публикувано на 20.03.23 в 17:03

Ново земетресение в Румъния беше усетено във Видин

Земетресение беше усетено отново във Видин . Трус с магнитуд 4,8 по Рихтер е регистриран в 16:02 часа на 13 километра от Търгу Жиу в Румъния . Дълбочината на земетресението е 5 километра. Данните са на  Европейския сеизмологичен център. Националният институт по геофизика, геодезия и география съобщава за сила на земетресението от 4,9 по Рихтер и..

обновено на 20.03.23 в 16:37

Кулското читалище откри творческия си сезон

Народно читалище "Просвета-1882“  в Кула откри новия творчески сезон с арт работилница на клуб „Сръчни ръце“, съобщиха от културното средище.  Младите творци изработиха маски, посветени на най-обичания местен обичай - "Къпачи", който е автентичен за града. Формациите по спортни и модерни танци към читалището, с ръководител Таня..

публикувано на 20.03.23 в 14:32

Нови придобивки радват жители на ломски квартал

Детска площадка и футболно игрище са изградени в ж.к. "Зорница" в Лом п о проект на Общината и Местна инициативна група (МИГ), на стойност близо 250 хиляди лева.  Монтирани са и нови пейки и съдове за смет, а междублоковото пространство и подходите към него са асфалтирани, информират от местната общинска управа. По време на откриването на..

публикувано на 20.03.23 в 11:08

Трима души от Белоградчик са задържани заради наркотици

Трима жители на Белоградчик са били задържани вчера с полицейска мярка за срок до 24 часа за притежание на наркотици , съобщават от Областната дирекция на МВР. 27-годишен е предал доброволно 14 свитъка със суха зелена листна маса и една бяла буца, след като е бил спрян от полицаи за проверка в ранния следобед. Тревата е реагирала на канабис, а..

публикувано на 20.03.23 в 10:57

Гост-солисти представят премиера във Видин

Видинската публика ще посрещне Християна Лоизу , Еделина Кънева и Стефан Илчев днес,  20 март . Под диригентството на маестро Петър Димитров, те ще представят премиерния за Видин  концерт  „Без имитации” . Зрителите ще чуят произведения от Моцарт, Верди, Пучини и откъси от мюзикъли.  Началото на концерта е от 18:00 часа , в зала..

публикувано на 20.03.23 в 09:46