Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 януари 2023 година

Снимка: Община Монтана, Колаж на Радио ВИДИН

Деца от група „Звездички”, от Детска градина №4 „Калинка”, облечени в кукерски костюми, посетиха Община Монтана. Пред сградата на администрацията, пред ръководството на Общината, съветници, народния представител Ирена Димова, малките възпитаниците на Ваня Денева, представиха обичая.


Местната управа на Враца иска разрешение от съветниците за поемането на допълнителен дълг към Фонд ФЛАГ, за да се реализира европейски проект от почти 5 900 000 лева. Нужни са 2% съфинансиране, което е около 119 000 лева, заради което се иска мостовото финансиране от фонда, създаден за подобни цели.


Община Враца организира среща с гражданите за санирането на жилищни сгради. По време на информационната среща ще бъдат дискутирани възможностите за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни сгради, необходимите изисквания и крайните срокове. В срещата с експертите могат да се включат всички желаещи собственици на апартаменти в многофамилни жилищни сгради и домоуправители. 


Общинските съветници от Враца ще разискват на следващото си заседание предложение за промяна на статута на земеделска земя в село Лиляче. Докладната е внесена от кмета Калин Каменов, а предложението е за промяна от пасище в урегулиран имот за производство на електроенергия.


Община Лом е разработила нов план за организиране на движението в централната градска част на крайдунавския град. Основната концепция е да се запази предимството по главното направление по ул. „Цар Симеон“, ул. „Славянска“, ул. „Хан Аспарух“, ул. „Драгоман“ и ул. “Хаджи Димитър“. Планът е одобрен от Общинския съвет и е изработен въз основа на Наредбата за организиране на движението по пътищата, като също така е съгласуван с органите на МВР.


Община Мизия започва кампанията за плащането на местните данъци върху недвижимите имоти, превозните средства и такса битови отпадъци за 2023 година, като размерът на налозите през настоящата година остава непроменен. Лицата, заплатили цялата дължима сума до 30 април, ще се възползват от 5% отстъпка.


Банкнотите от 20 лева от 2005 година ще бъдат изведени от обращение от 1 февруари и вече няма да са законно средство за плащане. След тази дата банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна. В обращение обаче ще останат банкнотите с номинал 20 лева от останалите емисии. 


Шахти във Видин, за които беше сигнализирано, че са отворени, вече са с поставени капаци. Това показа проверка на Радио ВИДИН. Шахтите се намират в тревните площи на Крайдунавския парк.


Европейският съюз разреши използването на някои насекоми в храните. Те се считат за идеален заместител при някои липси и проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят в супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като купувачът ще бъде информиран за точното съдържание на храните, уверяват от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.


Възпитаникът на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин Николай Евгениев постигна четвърти резултат във възрастова група "10 клас" на Националното зимно математическо състезание и е отличен със специална награда. Десетокласникът победи в конкуренция от над 60 състезатели.


Една специална литературна среща организират издателство "Бард" и Народно читалище "Иван Вазов- 1872" в Берковица. Тя е вдъхновена от живота и творчеството на Вилия Борисова. Най-значимото й литературно произведение е романът "Тайната на Димана", който ще бъде представен на 3 февруари, от 17.30 часа, в малък салон на читалище "Иван Вазов-1872". 

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29