Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Снимка: Дебора Йорданова
Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека. Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има различни жанрове разкази.


"Реших да издам книга понеже пишех много, пишех разкази, стихове и ги четях на мои приятели, на роднини и аз реших да издам една книга. Като в началото замисълът беше за една по-голяма книга, но впоследствие реших да я направя на 3 по-малки и да бъдат с благотворителна кауза. Като първата с благотворителна кауза става въпрос за едно момиченце, което е с аутизъм - Димона се казва, от Шумен. Като всъщност съвсем случайно я намерих в интернет и се свързах с майка ѝ, за да проверя първо наистина дали имат нужда... И част от печалбата за книгата отива директно при тях. Относно книгата, тя е сборник с разкази "Закъснял подарък“. То всъщност това е и името на първия разказ, за който вдъхновението ми дойде от това, че едно време баща ми много пътуваше, работеше в чужбина и нямаше много време за нас... Разказите са реални истории, като в част от тях има малко въображение. Не са само мои истории, нали, и на мои приятели. И разказите са - има и по-романтични и има и такива, които са по-забавни. Сложила съм от няколко жанра,  за да има за всеки един читател какво да прочете...“, разказа авторката.


Дебора Йорданова казва, че обича да твори по всяко време, случва се и през нощта. Представянето на книгата е днес, 23 март, от 17:00 часа, в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Гео Милев".


БНР подкасти:

Вижте още

Видинско читалище участва във форум в Китай

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009" . Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество. "Началото беше сложено преди две..

публикувано на 09.06.23 в 16:53

ROCKY в света на диджейството

Днес се срещаме с една творческа личност. Тя е певица , продуцент , DJ и модел . Тръгва по артистичния си път още от малка – започва да учи пеене и балет в първи клас, а средното си образование завършва в Националното музикално училище "Панайот Пипков" в София с поп и джаз пеене. През 2019 година участва в "Гласът на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

Брейк културата завладява Видин

Любителите на  брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в  WEST CONTEST BBOY BATTLES  или на български -  "Западни брейк битки". Инициативата е тази  събота, 10 юни .  Видин се слави  с много развита брейк култура  през 90-те години . Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в..

публикувано на 09.06.23 в 14:10

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Измина месец от началото на  "Резиденция Баба" в  село Синаговци . Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма . Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция..

публикувано на 09.06.23 в 11:57

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин . Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева , началник на Държавен архив - Видин.  "Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата..

публикувано на 09.06.23 в 09:15

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55