Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезен ли е за потребителите сайтът с цените на храните

Снимка: foodprice.bg

Електронна платформа предоставя информация за цените на основните храни у нас. На държавния сайт foodprice.bg освен мониторинг на цените на продуктите от малката потребителска кошница може да бъде направена справка и за контролните дейности, извършвани от държавните органи. Това е много полезен инструмент за всяко правителство, за да следи за изкривявания на пазара, обясни министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов:


“Тази платформа последните няколко седмици съвместно с колегите от Министерството на земеделието, НАП (Националната агенция за приходите - бел.ред.), Агенция "Митници“ и "Информационно обслужване" разработихме... Това е наистина един инструмент за наблюдение, но и за съхраняване на данни за пазара на храни, какъвто досега не е имало... Тук ще може да се намери следната информация - от една страна цените на вносител, когато става дума за трети държави, тези данни се подават от Агенция „Митници“, когато става дума за вътрешнообщностен внос или внос от Европейския съюз цените се подават от НАП. Освен цените на вносител, в сайта ще бъдат представени и цените на едро, които се предоставят от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На трето място ще бъдат представени и цените в търговската мрежа, тоест цените на дребно за крайните потребители. Като са обхванати, както големите търговски вериги, така и по-малки търговски обекти. Много е важно да се подчертае тук, че цените на дребно в сайта не включват промоции. На четвърто място информацията, която е представена, е информация от 7 европейски държави... Към момента се наблюдават около 30 основни хранителни продукта, има и плодове и зеленчуци. Може да изберем и за кой регион да търсим информация..."


Повечето видинчани, с които разговаряхме, все още не са използвали интернет сайта за сравняване на цени. Но все пак приветстват подобна инициатива на фона на инфлацията.


"Във всички случаи такава платформа, на която се качва информация от различни места, от различни фирми, магазини и т.н., защото човек ще може да сравнява и да се ориентира по този начин по-добре... За първи път чувам и аплодирам тази възможност, която се предоставя на потребителя да ползва такъв електронен ресурс... Не знам и не ме интересува... Не съм запознат с платформата, но платформа да помогне, много се съмнявам. Може би ще бъде полезна, но да реши целия проблем... Може би тази платформа дава гласност на случващото се, което е важно..."


От Министерството на икономиката и индустрията уточняват, че системата на платформата ще бъде надграждана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45