Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2023 година

Снимка: Радио Видин

Земеделски производители блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин. Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час. На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там. 


Международната агенция за атомна енергия извърши анализ на безопасността на 5 и 6 блок в АЕЦ "Козлодуй". Анализът на техническа мисия обхваща вътрешни събития, като пожари, наводнения, всички външни събития, характерни за площадката на централата, и отчитане влиянието между блоковете при работа на пълна мощност, ниска мощност и при спрян реактор. В проверяващия екип са участвали 6 външни експерти от партньорски организации от Армения, Словакия, Унгария, Нидерландия, Хърватия, САЩ и трима представители на международната агенция. 


Аптеките ще продължат да отпускат реимбурсирани лекарства по досегашния ред до края на септември. Това стана възможно след като Българският фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към договора си. С анекса се гарантира, че всички лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани частично или напълно от Касата, ще продължат да се отпускат при досегашните ред и условия и след 1 април.


Днес, 31 март, е последният ден от предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 2 април. От полунощ на 1 април започва денят за размисъл, в който политическата агитация и оповестяването на резултати от социологически проучвания за нагласите на избирателите са забранени до края на изборния ден в 20 часа в неделя.


В Монтана са готови за изборите на 2 април, неделя. Полицията провежда акции срещу купувачите на гласове. 296 са секционните избирателни комисии в област Монтана. На извънредните парламентарни избори в неделя те ще бъдат обслужвани от 2442-ма членове. Секциите ще бъдат охранявани от 375 полицаи.


Общинският съвет прие Средносрочна бюджетна прогноза за местни дейности на Община Мездра за периода 2024-2026 г., Прогноза на показателите за поети ангажименти и за задължения за разходи за 2023-2024 г. и Прогноза за общинския дълг и разходите за лихви по него за периода 2024-2026 г. Решението беше взето на мартенската сесия на местния парламент. Приети бяха също Анализ на потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет, Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на територията на общината за периода 2023-2025 г. и Отчет на Програмата за опазване на околната среда на община Мездра за 2022 г. С отделни решения съветниците подкрепиха изграждането на Фотоволтаични централи в землищата на селата Брусен, Игнатица, Горна и Долна Кремена.


От Регионалната здравна инспекция във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия, че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение.


Къщата-музей на възрожденеца Димитър Гинин в Лом отново може да функционира след успешно извършен ремонт за близо 2 500 000 лева. Знаковата къща за града е ремонтирана при запазване на архитектурния облик на сградата, а дворното пространство изцяло е обновено. 


Интересът към имотите във видинското село Антимово е голям, изкупени са всички къщи. Купувачи са най-вече млади семейства. Хората в селото се оплакват от високите цени на хранителните стоки, от инфлацията, опитват се със собствени усилия да я преборят – като  подпомагат живота на семействата си със собствено производство. Искат да имат по-хубави улици, очакват да се асфалтират поне две-три.


Електронен портал за споделяне на архивни документи от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин. Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. 


Благотворителен кулинарен базар-изложба в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков“ във Видин събра близо 400 лева. Проявата е на учениците, изучаващи френски език в учебното заведение. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на художествена литература на френски, испански, руски и немски език за училищната библиотека.


Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър. Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин.


Кампания за предаване на стари дрехи и на други ненужни текстилни изделия организира Община Мездра. Кампанията е част от традиционното пролетно почистване на гр. Мездра и на съставните села на общината, а целта е опазване на околната среда и на климата. 


Благотворителен базар, средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на 4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април, на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа. 

По публикацията работи: Гергана Панова
Вижте още

1500 души тръгват по стъпките на Ботевата чета

Започва 75-то издание на националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх историческия връх Околчица.  Походът по пътя на Ботевия подвиг е най-старата и най-масовата туристическа проява у нас. Тази година в него участват близо 1500 души от 16 области на страната.  1200 от участниците са ученици.  Евгени..

публикувано на 28.05.23 в 07:23

Над 200 души блокираха международния път Е-79 край врачанското село Краводер

Местни жители излезнаха на протест срещу лошото състояние на пътя. Движението беше ограничено за близо половин час по обяд. В протеста се включиха жители на селото и врачани.  "Тук е най-натовареният път от години. От Видин минават тирове и както виждате всичко се съсипва, то просто асфалта не подлежи на натиска на тировете. Батак.. От години..

публикувано на 27.05.23 в 15:10

Колоездачи от шест държави участват във Велообиколката на Северозапада

За трета поредна година Чипровци е домакин на Велообиколката на Северозапада. 350 участници от страната и чужбина се пуснаха по мартрушите от 45, 75 и 105 километра на територията на областите Монтана и Видин.  Еленко Еленков е един от организаторите на Велопохода: "Правим го за трета година. Радваме се, че сме го превърнали в традиция и ще..

публикувано на 27.05.23 в 14:09

Изпратиха походниците във Враца

На тържествена церемония от площад "Христо Ботев" бяха изпратени участниците в 75 Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица". Кметът на Враца Калин Каменов поздрави походниците.  "Това е преживяване, свързано с почитта към героизма на Христо Ботев и неговите четници. Именно заради тяхната саможертва, ние..

публикувано на 27.05.23 в 13:11

Близо 30 ученици от Видин тръгват по стъпките на Ботевата чета

Видин изпрати група от 27 души, които тръгват по пътя на Ботевата чета "Козлодуй - Околчица". Всеки от участниците тръгна оборудван с ръчен багаж, включващ най-необходимите неща, а една от ученичките държеше и знамето на България с внушителни размери. До колко е важно да развее българския флаг след края на похода, сподели за Радио Видин момичето:..

публикувано на 27.05.23 в 12:58

Фестивал "От раклата на баба" правят в Кутово

V-ти Фестивал на народната носия "От раклата на баба" организират във видинското село Кутово. В рамките на проявата няма изяви на сцена, защото фокусът на събитието е насочен към народната носия, обясни за Радио ВИДИН секретарят на местното читалище Татяна Любенова . "Ще обърнем внимание на красотата на народната носия, на българската шевица...

публикувано на 27.05.23 в 10:18

Ще се гласува ремонта на Средношколското общежитие във Враца

С 6 000 000 лева се предвижда се да бъде обновено Средношколското общежитие във Враца, а разрешението за стартиране на дейностите по този проект се очаква да бъде дадено от мнозинството в общинския съвет. Докладната внася кметът Калин Каменов, а темата ще бъде дискутирана по време на следващото редовно заседание на местния парламент във вторник, 30 май...

публикувано на 27.05.23 в 10:05