Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2023 година

Снимка: Радио Видин

Земеделски производители блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин. Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час. На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там. 


Международната агенция за атомна енергия извърши анализ на безопасността на 5 и 6 блок в АЕЦ "Козлодуй". Анализът на техническа мисия обхваща вътрешни събития, като пожари, наводнения, всички външни събития, характерни за площадката на централата, и отчитане влиянието между блоковете при работа на пълна мощност, ниска мощност и при спрян реактор. В проверяващия екип са участвали 6 външни експерти от партньорски организации от Армения, Словакия, Унгария, Нидерландия, Хърватия, САЩ и трима представители на международната агенция. 


Аптеките ще продължат да отпускат реимбурсирани лекарства по досегашния ред до края на септември. Това стана възможно след като Българският фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към договора си. С анекса се гарантира, че всички лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани частично или напълно от Касата, ще продължат да се отпускат при досегашните ред и условия и след 1 април.


Днес, 31 март, е последният ден от предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 2 април. От полунощ на 1 април започва денят за размисъл, в който политическата агитация и оповестяването на резултати от социологически проучвания за нагласите на избирателите са забранени до края на изборния ден в 20 часа в неделя.


В Монтана са готови за изборите на 2 април, неделя. Полицията провежда акции срещу купувачите на гласове. 296 са секционните избирателни комисии в област Монтана. На извънредните парламентарни избори в неделя те ще бъдат обслужвани от 2442-ма членове. Секциите ще бъдат охранявани от 375 полицаи.


Общинският съвет прие Средносрочна бюджетна прогноза за местни дейности на Община Мездра за периода 2024-2026 г., Прогноза на показателите за поети ангажименти и за задължения за разходи за 2023-2024 г. и Прогноза за общинския дълг и разходите за лихви по него за периода 2024-2026 г. Решението беше взето на мартенската сесия на местния парламент. Приети бяха също Анализ на потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет, Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на територията на общината за периода 2023-2025 г. и Отчет на Програмата за опазване на околната среда на община Мездра за 2022 г. С отделни решения съветниците подкрепиха изграждането на Фотоволтаични централи в землищата на селата Брусен, Игнатица, Горна и Долна Кремена.


От Регионалната здравна инспекция във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия, че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение.


Къщата-музей на възрожденеца Димитър Гинин в Лом отново може да функционира след успешно извършен ремонт за близо 2 500 000 лева. Знаковата къща за града е ремонтирана при запазване на архитектурния облик на сградата, а дворното пространство изцяло е обновено. 


Интересът към имотите във видинското село Антимово е голям, изкупени са всички къщи. Купувачи са най-вече млади семейства. Хората в селото се оплакват от високите цени на хранителните стоки, от инфлацията, опитват се със собствени усилия да я преборят – като  подпомагат живота на семействата си със собствено производство. Искат да имат по-хубави улици, очакват да се асфалтират поне две-три.


Електронен портал за споделяне на архивни документи от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин. Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. 


Благотворителен кулинарен базар-изложба в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков“ във Видин събра близо 400 лева. Проявата е на учениците, изучаващи френски език в учебното заведение. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на художествена литература на френски, испански, руски и немски език за училищната библиотека.


Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър. Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин.


Кампания за предаване на стари дрехи и на други ненужни текстилни изделия организира Община Мездра. Кампанията е част от традиционното пролетно почистване на гр. Мездра и на съставните села на общината, а целта е опазване на околната среда и на климата. 


Благотворителен базар, средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на 4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април, на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа. 

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34