Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клубът по речи и дебати към видинската езикова гимназия се готви за национално състезание

Теа, Михаела и Магдалина (от ляво надясно) от Клуба по речи и дебати в езиковата гимназия във Видин.
Снимка: Недка Лилкова



Клубът по речи и дебати към Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин се подготвя за национално състезание, което ще се проведе на 21 април в София. Учениците ентусиазирано се подготвят сами, без преподавател, като за това се изискват самодисциплина и отговорност, разказват единайсетокласничките Михаела, Теа и Магдалина.

Михаела и Теа са тазгодишните лидери в Клуба по речи и дебати, в който участват 12-13 ученици. Двете момичета са в него от 8-и клас и взимат участие във всички състезания до момента. С удоволствие и желание се включват в дейностите. 

"Клубът е създаден от Фондация "БЕСТ", която е организация, която подготвя състезания по речи и дебати по английски език в цяла България, и ние от Видин сме единственият отбор, който се включва... ", обясни Михаела.

Теа казва, че за да завършат лидерската си програма, трябва да организират обществено събитие, като в случая това е почистване в парка на пространството пред Библиопощата във Видин. Има още дейности, които трябва да бъдат осъществени. 

"В УНСС ще се проведе национално състезание. Имаме 8 души, които са класирани. Сега има 300 участници от България...", посочи Теа.

Магдалина е в клуба от една година, като участва в категорията "Дуо":

"Тази категория е малко по-различна от останалите. Това е нещо като театрален скеч на английски... Упражнява се креативност, хореография, сценарий. Другият участник е Христомир. Миналата година спечелихме второ място..."

Организацията на дейностите в клуба е трудна, но се съобразяват с всички участници и тяхното свободно време за подготовка. Клубът по речи и дебати развива артистичните умения, комуникативността, увереността в поведението и представянето на идеи пред публика, способността да изразяват себе си и английският език, убедени са участничките. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20