Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Георгиев е победител в конкурса "Мечтите на Венци Станев"

4
Снимка: Личен архив


Десетокласникът Александър Георгиев от Средно училище "Цар Симеон Велики" - Видин е победител в конкурса за есе-разказ "Мечтите на Венци Станев". Разказът му "Сърцето на моя град" е посветен на родното училище. 

Александър участва за първи път в конкурса и признава, че за него това е голямо предизвикателство:

"...От миналата година исках да се запиша, защото съм бил респектиран от нашия директор г-н Станев.  Той вече не е между нас, но неговата дейност е видима и никога няма да остане недооценена, защото той направи всичко за това училище и за мен е чест, че уча в него...  Написах есето за около три часа, като през цялото това време имах чувството, че не съм сам, не се замислях, ръката просто продължаваше да пише и разказа стана по вода... Разказвам за същността на това училище, за случката, в която г-н Станев ме накара да се почувствам изключително специален- след празника на училището, в който аз участвах с песен, той ни поздрави, покани ни в неговия кабинет и наистина беше много непринудено и нямаше капка дистанция или строгост, което ни накара да се почувстваме по един много специален начин...", каза Александър и прочете откъс от разказа: 

"...Всичко е тук, пред нас, сред страниците- стаи и главите- коридори на тази великолепна сграда, в която учим днес- найа-красивата сграда във Видин, написана с душата на един титанично всеотдаен българин. И той е жив, защото неговото сърце ще тупти вечно в поне няколко десетки хиляди български души на момчета и момичета, мъже и жени, българи и българки, които винаги ще помнят завета му: Заклевам ви: Да помните нашето училище, нашия град и нашата родина. Бъдете достойни, за да се гордеем с вас! /В.Станев/" 

Като победител в конкурса Александър получава грамота, трофей и пътуване до Брюксел. 

"... Много обичам да пътувам, но не винаги имам средствата и времето, затова най-голямата ми награда е пътуване до Брюксел за няколко дни с наш преподавател, където ще посетим европейските институции..."

Чрез конкурса "Мечтите на Венци Станев" се цели да бъде запазена мисията на Венцислав Станев - да засили интереса на учениците към иновативно мислене, към опознаване на нови светове, да активизира въображението на младите хора да попиват новото и да връщат наученото - на своето училище, на своя роден град, на своята родина. Да развиват чувството си на гордост и достойнство от своя произход и да бъдат активни в представянето на авторски идеи. 


Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41