Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видинска група ще участва в националния поход по пътя на Ботевата чета

Снимка: Радио ВИДИН, архив

За 10-и път видинска група с ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" ще се включи в предстоящия 75-и Национален туристически поход по пътя на Ботевата чета "Козлодуй- Околчица"- 2023. Ръководители на групата са учителите по физическо възпитание и спорт Таня Методиева и Марина Димитрова. 

"Този поход стана традиция за нашето училище. Тази година ще ни е десета поредна година, което съвпада и с нашия 60-годишен юбилей на Професионална гимназия "Професор доктор Асен Златаров". Много сме щастливи, че ще присъстваме и тази година. Походът е винаги по едно и също време- от 27 май до 2 юни. Имаме нова придобивка тази година- половината от палатките са подновени, училището ни ги подсигури. Нашата група тази година е от 23 ученици", каза Таня Методиева, по чиято идея  училището се включи преди 10 години в националния поход.

Снимка: ПГ- Видин"Децата се чувстват мотивирани да участват от техни съученици, от организацията. Това ми е второ участие тази година. Миналата година ми беше бойното кръщение. Както децата и аз се чувствам много мотивирана. Това е невероятно преживяване. Неописуемо е, това трябва  просто да се преживее. Настина изпитах тези силни емоции миналата година. Патриотизмът надделя. Групата е невероятна, рецитират се стихове, пеят се песни, знамена се веят", допълни Марина Димитрова.

Тази година Община Видин е осигурила транспорта за отиване от Видин до Козлодуй, където е първата спирка и за връщане от Враца до Видин. Групата ще тръгне от Видин на 27 май, събота към град Козлодуй. На 28 май походниците ще се отправят пеша към втория бивак- село Софрониево. Третият бивак е в село Борован, четвъртият е в село Баница, пети- в местността "Речка" и шестият е на връх Околчица на 1 юни. Участниците в похода традиционно се включват във всенародно поклонение пред паметника на Ботева чета. 

Преходът е 120 километра. Тази година 1260 ученици и техните ръководители се включват в националния поход. Очакваният брой на всички Ботеви поклонници е да надхвърли 1500 човека, което прави тазгодишната инициативи една от най-мащабните, организирана от Областна администрация - Враца.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Идете, научете всичките народи

Според богослужебния календар на светата Православна църква  Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите - Петдесетница . Свършили пасхалните дни, но нищо не се е изменило и ако ние с вас бихме се оказали в същото време около дома, в който се събирали учениците..

публикувано на 04.06.23 в 08:00

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в..

публикувано на 02.06.23 в 17:30

Европа през погледа на един американец

Нали помните знаменития роман на Марк Твен "Един янки в двора на крал Артур"? Сблъсъкът на времена и култури, неизбежен когато един почти съвременен американец попада сред рицарите на Кръглата маса, в епоха на дуели, суеверия, фанатизъм и кървави борби за власт. Е, нещо подобно преживява писателя и пътешественик Бил Брайсън, когато тръгва от..

публикувано на 02.06.23 в 17:15
Валентин Митев и Александра Валентинова от Видин рисуват графити.

Графитите - да изразяваш себе си чрез изкуство

Графитите са част от уличната архитектура. Рисуването по стени е изкуство, затова и внимателно изписаните с боя фасади са цветни и красиви. Двама млади хора от Видин в момента рисуват по стените на старото лятно кино в парк "Толбухин". Това са Александра Валентинова- ученичка от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", профил "Английски и испански" и..

публикувано на 02.06.23 в 16:10

Читалището в Неговановци ще отбележи 95 години

Народно читалище "Светлина-1928" в село Неговановци , община Ново село, ще отбележи 95 години от основаването си и традиционния събор на 3 юни.  Програмата за празника включва концерт с участието на танцови състави от Капитановци, Неговановци и Видин, каза Мариана Димитрова - секретар на културното средище: "На 3 юни, от 17.30 часа..

публикувано на 02.06.23 в 16:05

Бъди - добричък, но и малко ревнив

Днес гостуваме в дома на Бъди и Силвия Иванова-Георгиева . Бъди този месец ще навърши 2 години. Ревнува Силва и не иска никой да я пипа, защото тя си е неговата Силва. Дразни се и започва да им ръмжи. Любимата му поза, когато  спи, е по гръб. Силва му се кара само когато има за какво, но това почти не се случва, защото Бъди е добър и..

публикувано на 02.06.23 в 15:50

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл . Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има..

публикувано на 01.06.23 в 17:45