Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Бутан - в очакване на новата ВиК мрежа

15
Снимка: радио Видин

Гостуваме в голямото, красиво и оживено село Бутан. Това е най-голямото село в община Козлодуй. Жителите му днес наброяват 2 800. За сравнение - през 1970 г. живущите в Бутан са били 4800. 
Селото ни посреща в трескава подготовка за предстоящия фестивал на любителското творчество „Пей и танцувай за Бутан“, като тази година участниците ще надхвърлят 400.
Бутан се разпростира на площ от 75 км. Изградени са много паркове, зелени площи и детски площадки. Населението е на средна възраст, децата посещават детската градина и училището. 


Край село Бутан в началото на 90-те години на 20 век е открито находища от природен газ и нефт. Но поради опасна авария през 1989 г., то е затворено и не се използва. Специалистите твърдят, че тук заслужава да се вложат инвестиции. Построен е промишлен газопровод, който свързва газовото находище с фирма „Плама“ в Плевен. Държавната фирма „Нефт и газ“ - Плевен е вложила в геоложките проучвания на обекта 1,5 млн. лева.
В Бутан обичат спорта. Има футболен отбор "Бутан", традиционно се развива и конният спорт. Тук се намира един от най-големите хиподруми в страната, построен с доброволния труд на населението, и една от най-големите конни бази. 



Основният проблем в селото е безработицатаВ миналото тук са работили много предприятия - ТПК, Селкооп, цехове - мебелен и за метални изделия, консервна фабрика. След демократичните промени жизненият стандарт на хората пада рязко поради закриване на консервната фабрика, една от най-големите в региона, на промишления цех и намаляване на селскостопанското производство. Безработицата в селото днес надхвърля 70%. Сега хората намират работа в предприятието за бетонови изделия в Бутан, в близкия град Козлодуй, в Атомната електроцентрала и в чужбина. Много от тях разчитат на социални помощи. 

Друг сериозен проблем за жителите на селото е водата, която през летните месеци намалява и не е достатъчна като количество. Затова общинското ръководство си поставя за цел  да се направи цялостен ремонт на ВиК мрежата. 

Кмет първи мандат е Кирилка Асенова, от ГЕРБ. Живее отдавна в селото и познава проблемите на населеното място:

"Проблемите са много в село Бутан, защото селото е голямо... Имаме много паркове, стадион, хиподрум, училище с 325 деца, Детска с 115 деца... Най-голямо е в общината селото. Основният ни проблем е безработицата, но няма програми, няма къде да работят хората. Само един цех имаме за плочки, в АЕР, в АЕЦ намират работа... В земеделието са малко работните места, много са ни безработните. Работят безработните 40 часа за 40 лева на месец. Така успяват да вземат детските, това е крайно недостатъчно... Голяма е безработицата, оплакват се хората, че нямат средства и е трудно... Наблюдава се тенденция на връщане на млади хора в селото... Цените на къщите се покачиха. Къща в добро състояние е около 40 хиляди лева... Това, което обещах, го направих. Възстановихме килийното училище благодарение на двама жители - Стефан Стефанов и Момчил Христов... Другото - направихме ремонти в селото, сега - в пенсионерския клуб, детска площадка, която е прекрасна. Поддържаме всичко в изряден вид... Най-големият пазар е в Бутан в събота..."


Каналът, който минава през село Бутан, се почиства по препоръка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца. Това е едно от важните нещата, които трябва да се предприемат предвид наводненията в други населени места, казва Кирилка Асенова: 

"В момента разчистваме този канал, който преминава през селото... Хората и средствата са най-важните неща, тревните площ - имаме косачи и препарати, с които пръскаме..."

Предстоящите ремонти на пътната мрежа в село Бутан са изчислени на стойност 2 милиона лева, което е голяма сума, казва още Кирилка Асенова:

"Голяма пътна мрежа имаме и пътищата ни трябва да се ремонтират... Предстои около кметството да се асфалтира, около училището, детската градина, за да е по-лесно на родителите да водят децата си... Общината направи ремонт на киносалона.

Проблем имаме с водата, имаме проект и чакаме да започне работа правителството и да ни отпуснат средства, и да започне ремонтът на водопроводната мрежа. От април до септември високата част на селото няма вода, има аварии и е сериозен проблем... На 30 май 2022-ра е внесен проектът ни в МРРБ..."

История на селото е свързана с подвига и делото на Христо Ботев. В Поповото ханче в Бутан са отсядали четниците. Днес то е превърнато в музей, а наскоро бе подредена и експозиция в две от стаите му. 

Доказателство за будните бутанчани е създаването на килийно училище към църквата, която е построена по време на турското робство, през 1871 година. Днес сградата е превърната в музей, като залите се използват за различни културни събития. 


В село Бутан активна просветителска, културна и образователна дейност извършват читалищните работници към Народно читалище "Заря 1911". През годините културното средище има активна дейност - танцови състави, хорове, театрални състави, кръжоци, богат библиотечен фонд. За съжаление, читалището няма своя сграда, която да е удобна и практична за посетителите. В момента то се намира на последния етаж  на общинска сграда и това е един от проблемите, който пречи на работата на читалищните дейци.



Бутан се гордее с първото селско кино, което е създадено през 1930 година, обяснява секретарят на читалището, Силвия Цветкова. Два танцови състава има в момента - детски и женски. Художествен ръководител е Цветан Берчев. Успешно се представя младежкият духов оркестър, който свири на всички празници в селото. 

В центъра на селото, пред един от магазините, са насядали възрастни хора. Те са с дълъг трудов стаж, работили за себе си, за селото и за по-добър живот на децата си. Днес с тревога наблюдават случващото се в страната, ядосват се, че няма развитие и перспектива за обикновените, трудови хора.  

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00