Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Село Бутан - в очакване на новата ВиК мрежа

15
Снимка: радио Видин

Гостуваме в голямото, красиво и оживено село Бутан. Това е най-голямото село в община Козлодуй. Жителите му днес наброяват 2 800. За сравнение - през 1970 г. живущите в Бутан са били 4800. 
Селото ни посреща в трескава подготовка за предстоящия фестивал на любителското творчество „Пей и танцувай за Бутан“, като тази година участниците ще надхвърлят 400.
Бутан се разпростира на площ от 75 км. Изградени са много паркове, зелени площи и детски площадки. Населението е на средна възраст, децата посещават детската градина и училището. 


Край село Бутан в началото на 90-те години на 20 век е открито находища от природен газ и нефт. Но поради опасна авария през 1989 г., то е затворено и не се използва. Специалистите твърдят, че тук заслужава да се вложат инвестиции. Построен е промишлен газопровод, който свързва газовото находище с фирма „Плама“ в Плевен. Държавната фирма „Нефт и газ“ - Плевен е вложила в геоложките проучвания на обекта 1,5 млн. лева.
В Бутан обичат спорта. Има футболен отбор "Бутан", традиционно се развива и конният спорт. Тук се намира един от най-големите хиподруми в страната, построен с доброволния труд на населението, и една от най-големите конни бази. Основният проблем в селото е безработицатаВ миналото тук са работили много предприятия - ТПК, Селкооп, цехове - мебелен и за метални изделия, консервна фабрика. След демократичните промени жизненият стандарт на хората пада рязко поради закриване на консервната фабрика, една от най-големите в региона, на промишления цех и намаляване на селскостопанското производство. Безработицата в селото днес надхвърля 70%. Сега хората намират работа в предприятието за бетонови изделия в Бутан, в близкия град Козлодуй, в Атомната електроцентрала и в чужбина. Много от тях разчитат на социални помощи. 

Друг сериозен проблем за жителите на селото е водата, която през летните месеци намалява и не е достатъчна като количество. Затова общинското ръководство си поставя за цел  да се направи цялостен ремонт на ВиК мрежата. 

Кмет първи мандат е Кирилка Асенова, от ГЕРБ. Живее отдавна в селото и познава проблемите на населеното място:

"Проблемите са много в село Бутан, защото селото е голямо... Имаме много паркове, стадион, хиподрум, училище с 325 деца, Детска с 115 деца... Най-голямо е в общината селото. Основният ни проблем е безработицата, но няма програми, няма къде да работят хората. Само един цех имаме за плочки, в АЕР, в АЕЦ намират работа... В земеделието са малко работните места, много са ни безработните. Работят безработните 40 часа за 40 лева на месец. Така успяват да вземат детските, това е крайно недостатъчно... Голяма е безработицата, оплакват се хората, че нямат средства и е трудно... Наблюдава се тенденция на връщане на млади хора в селото... Цените на къщите се покачиха. Къща в добро състояние е около 40 хиляди лева... Това, което обещах, го направих. Възстановихме килийното училище благодарение на двама жители - Стефан Стефанов и Момчил Христов... Другото - направихме ремонти в селото, сега - в пенсионерския клуб, детска площадка, която е прекрасна. Поддържаме всичко в изряден вид... Най-големият пазар е в Бутан в събота..."


Каналът, който минава през село Бутан, се почиства по препоръка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца. Това е едно от важните нещата, които трябва да се предприемат предвид наводненията в други населени места, казва Кирилка Асенова: 

"В момента разчистваме този канал, който преминава през селото... Хората и средствата са най-важните неща, тревните площ - имаме косачи и препарати, с които пръскаме..."

Предстоящите ремонти на пътната мрежа в село Бутан са изчислени на стойност 2 милиона лева, което е голяма сума, казва още Кирилка Асенова:

"Голяма пътна мрежа имаме и пътищата ни трябва да се ремонтират... Предстои около кметството да се асфалтира, около училището, детската градина, за да е по-лесно на родителите да водят децата си... Общината направи ремонт на киносалона.

Проблем имаме с водата, имаме проект и чакаме да започне работа правителството и да ни отпуснат средства, и да започне ремонтът на водопроводната мрежа. От април до септември високата част на селото няма вода, има аварии и е сериозен проблем... На 30 май 2022-ра е внесен проектът ни в МРРБ..."

История на селото е свързана с подвига и делото на Христо Ботев. В Поповото ханче в Бутан са отсядали четниците. Днес то е превърнато в музей, а наскоро бе подредена и експозиция в две от стаите му. 

Доказателство за будните бутанчани е създаването на килийно училище към църквата, която е построена по време на турското робство, през 1871 година. Днес сградата е превърната в музей, като залите се използват за различни културни събития. 


В село Бутан активна просветителска, културна и образователна дейност извършват читалищните работници към Народно читалище "Заря 1911". През годините културното средище има активна дейност - танцови състави, хорове, театрални състави, кръжоци, богат библиотечен фонд. За съжаление, читалището няма своя сграда, която да е удобна и практична за посетителите. В момента то се намира на последния етаж  на общинска сграда и това е един от проблемите, който пречи на работата на читалищните дейци.Бутан се гордее с първото селско кино, което е създадено през 1930 година, обяснява секретарят на читалището, Силвия Цветкова. Два танцови състава има в момента - детски и женски. Художествен ръководител е Цветан Берчев. Успешно се представя младежкият духов оркестър, който свири на всички празници в селото. 

В центъра на селото, пред един от магазините, са насядали възрастни хора. Те са с дълъг трудов стаж, работили за себе си, за селото и за по-добър живот на децата си. Днес с тревога наблюдават случващото се в страната, ядосват се, че няма развитие и перспектива за обикновените, трудови хора.  

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 

Вижте още
Румян Русинов

Политологът Румян Русинов: Хората са работодатели на кмета и могат да следят за изпълнението на обещанията

През последните избори у нас наблюдаваме тенденция на драстично намаляваща избирателна активност, която според политолога Румян Русинов ще се пренесе и на местния вот. Причината за това явление е изтъняващата връзка между политическия елит и електората.   "Това е една сигнална лампа за нашите политически елити. Въпросът е дали го разбраха..

публикувано на 27.09.23 в 12:51

Кой ще управлява Видин през следващите 4 години?

Кои са основните кандидати за общински кметове в Северозапада? Какви са нагласите и очакванията от предстоящите местни избори? Очаква ли се интригуваща битка за вота на избирателите?  Битка с неизвестен край се очертава за кметското място във Видин, почти сигурен балотаж и разнороден Общински съвет. Общо 16 политически формации и един..

публикувано на 26.09.23 в 14:16

Автоинструктор: Толерантни сме на пътя в други държави, не и у нас

Какви участници в движението сме и как реагираме, когато някой сгреши? Спират ли шофьорите на пешеходна пътека, къде пресичат пешеходците - където са решили или където е указано, как се влиза и излиза от кръговите кръстовища във Видин, има ли маркировка по улиците, която улеснява движението? Това са въпросите, на които търсим отговор в "Актуално"..

публикувано на 25.09.23 в 12:27

Градешница- селото, където е намерена плочката с най-древна писменост

Днес виртуално ще посетим село Градешница в община Криводол. Селото се намира на 38 км северозападно от Враца. През него тече малка река- приток на Огоста.  Районът около Градешница е богат на археологически находки, които свидетелстват за наличие на човешки общества още в ранната новокаменна епоха- става въпрос за шесто хилядолетие пр.н.е...

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Паметника на Дядо Йоцо край Очин дол

“Често някой нов кондуктор, учуден, че вижда все на същия час на канарата един старец, който маха с шапка към летящия влак, запитваше на ближната станция селяните, що се качваха в третия клас:    Кой е този човек, дето все маха с шапка там от канарата? Някой луд?  И селяните отговаряха обикновено: Не бе, дядо Йоцо гледа ... Една вечер Йоцо се не..

публикувано на 22.09.23 в 12:05

Теодор Димокенчев: Моментът за фундаментални промени отмина

Увеличава се недоверието в кабинета Денков, сочи трето поредно социологическо проучване.  Близо 70 % е неодобрението за работата на правителството, което управлява официално от над 100 дни.  През септември се повишава делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими, отчитат от изследователския център Тренд.  Вариант ли е по-ранната..

публикувано на 21.09.23 в 10:00

Да бъде ли повишена минималната работна заплата?

Дебатът за Бюджет 2024 вече е отворен, направени бяха и първите предложения за увеличение на минималната работна заплата на 933 лева. Нека припомним, че в последния ден на предишния парламент беше вкаран текст в Кодекса на труда, в който мотивът е да се пренесе една директива за минималната работна заплата в Европейския съюз. Според нея тя..

публикувано на 20.09.23 в 10:40