Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родолог ще проведе семинар за силата на рода във Видин

Колко е силна връзката между предците ни и нас и какво отражение дава върху живота ни разкрива родологът Росица Гергова. В събота, на 17 юни, тя ще гостува във Видин, за да разкаже за пътя на родовото благополучие, как са живели поколенията назад и как събитията в живота им влияят на нас, потомците.

Росица Гергова е учила в руска академия по родология и определя себе си като лечител на рода. Тя е родена във врачанското село Борован, днес живее в Плевен, като е прекарала и много години извън страната. Силният ѝ български корен обаче я връща в родината. 

 Родовата терапия е анализ на събитията, емоциите, болестите, травмите в живота на предците ни, казва Росица Гергова: 

"Когато в живота на нашите деди и прадеди са се случвали събития, които са били по-емоционално наситени, ако баба е загубила съпруга си и е страдала, някой дядо убит по време на война, ако на някой прадядо са отнели всичките му имоти и се е разболял от тежка болест, наша прабаба е загубила детенце и е страдала много, влияе изключително много върху нас, защото ние сме тяхна кръв и плът. И така, както те са реагирали в определени ситуации, реагираме и ние, нарича се "родова памет". Родът има нужда, ние, потомците, повтаряйки ситуация, която е нанесла болка в рода, да ги повторим, за да ги преодолеем. Аз работя често и с осиновени хора, прави впечатление, че те странят от своя род, защото не знаят кой е техният, този на осиновителите или на биологичните родители. Когато едно дете е осиновено до 7-годишна възраст, неговите родови задачи и път, принадлежат на осиновителския род 70% и 30% на биологичния. Те са деца с много задачи, носят много родови ресурси, приобщават нещо ново от биологичния към осиновителския род, поправачите, те са благодат за рода, в който са влезли."

Историята на рода влияе ли върху здравословното състояние на човек и може ли с помощта на родовата терапия да се лекува, попитахме Росица Гергова:

"Както казах, ние сме свързани, чрез ДНК, със своите предци и всяка тяхна преживяна неволя, се отразява. Когато наблюдавате във вашия род повтаряемост на онкологично заболяване, означава, че трябва да се работи върху разяждащите емоции - обидата, вината, неправдата. Когато в рода хората не са се обичали или не са се омъжвали по любов, за това разказват сърдечните заболявания. Задачата на потомъка е да открие причината за тези болести в рода си, за да може да не ги повтори. Четири поколения назад е нужно човек да изследва в рода си, да знае за живота на родителите си, баби и дядовци, прабаби и прадядовци от страна на майката и на бащата. Най-вече ние преобразуваме родови програми на четвъртото поколение - прабаби и прадядовци."

До колко тези родови нишки, които никой не може да прекъсне, се отразяват на благополучието в собствения ни живот, на създаването на семейство и деца, разказва родологът: 
   
"Най-често е безбрачието, с бездетието работя също често, за съжаление. Имало е много омрази между братя и сестри, родители, престъпвали са бащина дума, децата, посягали са на родител, родители са умъртвявали ненужните си дечица и сега страдат от бездетие техните потомци. Друг проблем, с който идват при мен е - "не мога да си намеря пътя, не знам накъде да вървя, с каквото и да се захвана, нищо не ми носи удоволствие", със заболявания също. С родологичния анализ винаги откриваме точната ситуация, която е довела до проблема на клиента. Когато знаем историята на дедите си, ние си обясняваме, кои сме, що сме. За да сме здрави, е много важно да имаме добри отношения с братя и сестри."

Какво е родово благополучие и как да достигнем до него, за да живеем ние и поколенията ни щастлив живот ще разкаже Росица Гергова на семинара във Видин в събота. 

"И когато видите една голяма маса насъбрала - баби, дядовци, внуци, правнуци, снахи, зетове и една мъдра възрастна жена стои там, редом до мъжа си, да знаете, че това е благополучен род, тоя род ще го бъде! Така нашият народ, събирайки се на обща трапеза, е показвал на децата си, като пример, какво отношение трябва да имат към по-възрастните, какви мъдрости ни дават старите хора, как се уважават те. На такива сбирки се разказват много родови истории и внуците слушат и запомнят, за да могат след това да разкажат на своите деца. Това се нарича родова памет." 

Семинарът в събота ще започне от 10:00 часа в залата на ДНА (Военният клуб) до Крайдунавския парк.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00