Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Минева представя дебютната си книга "Моите думи"

"Животът на човека е интересно колело. Трябва да виждаме възможностите, които животът ни предлага, да умеем да хващаме мига и да го правим свой", казва Ваня Минева, която издаде първата си книга - "Моите думи". Изданието ще бъде представено днес, 19 юни, в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Ваня Минева работи като учител по български език и литература, но казва, че нейната страст е журналистиката, с която се е занимавала дълги години. Авторката разказа повече за книгата си:

"Историите в тази книжка са истории на хора от българския Северозапад, защото и аз съм от тях. Писането на художествени текстове не е занимание, което се прави по график и по час и затова през годините, когато моите думи са искали да се покажат, са си настоявали за своето време, аз съм ги събирала. Книгата включва тематично няколко неща, кратки разкази, това е любимата ми форма, като жанр. Един човек, когато реши да остави на хартия нещо от себе си, когато създава истории, обикновено тези истории са го впечатлили, отболял е чужда болка, бил е впечатлен от съдбовността на други хора. И такива са историите тук. Тя е малко пъстра, като съдържание. Разбира се, нещото, което не можех да не включа и тук, сортирането беше най-сериозно и си позволих само по едно материалче на година да си избера, едни мои коментарчета, журналистически. Моето лично право на мнение по конкретни поводи. Има един пътепис, едно фентъзи. Горе-долу това е пейзажът на самата книга."

Какво разказват "Моите думи"?

"Ще си позволя тук да се самоцитирам. В един от разказите, който е посветен на Радичков, аз казвам, че за мен думите на Радичков са като камъчета, бели и пъстри, обли и остри, с които можеш да очертаеш пътечка след себе си, като Хензел и Гретел, по която можеш да се върнеш към себе си. Но можеш да оставиш и следа, която някъде, някога, някого да спаси. Може би, ако не е  високомерно, ще се радвам и моите думи за някого да оставят пътечка, по която човек да намери другите или себе си." 

Книгата на Ваня Минева няма да се продава в книжарниците.

"Много ми е скъпа, това е всъщност единствената веществена следа, която ще оставя след себе си. Към този момент нямам намерение да издавам друга книга. Подарявам я на хора, които искат да я имат, подарявам я на мои приятели по моя инициатива. Тъй като традицията е когато се представят книги в библиотеката, те да бъдат предложени и за продажба на аудиторията, говорихме с Димитър Тодоров и с директора на видинската библиотека и решихме, че ще се сложи някаква цена. Средствата, които ще се съберат, ще отидат за един фонд, който вече съществува. Той е награден фонд за млади хора, които ще бъдат провокирани да създават художествени текстове, есета или разкази, свързани с Видин. И така едновременно ще спазим традицията, едновременно аз ще си запазя позицията, че искам книгата ми да бъде подарък. В същото време, тези, които преценят, че могат да отделят някакви средства, нека тези средства да отидат в този награден фонд за млади хора, които, дай Боже, по този начин ще започнат някаква своя литературна кариера и ще открият една своя дарба."

Ваня Минева е благодарна на целия екип, с който е работила по изданието

"Човекът, който ще ме представи, това е Валентина Вълчева. Това е човек, който е на моята вълна, като усещане и мисловност. Корицата е на Маргарита Радославова, един от малкото художници в България, които рисуват на естествена коприна. Лора Владимирова е редактор на текстовете. Там, където е редактирала Лора, наистина текстът не може да се направи по-добър. Предпечатната подготовка - Надежда Петрова, един изключителен професионалист. Тя избра печатницата и този приятен вид на книжката, аз егоистично ще кажа, че много си я харесвам и ми е много мила."

Представянето на книгата днес е от 17:30 часа в "Зала за изяви" към отдел "Заемна за възрастни" на видинската библиотека.

Ваня Минева е родена като Йоана Минева в град Пловдив на 21 юни 1960 година. Прекарва детството си в село Ново село, при своите баба и дядо. Завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като учител по български език и литература в Математическата гимназия в град Видин. През годините отдава и много от времето си на една друга своя страст - медиите. Затова и записва второ висше образование - журналистика, отново в Софийския университет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Семейство куклени актьори на видинска сцена

Младото семейство Теодора Рашед и Никола Стоянов са гости в това издание на "Калейдоскоп". И двамата са актьори и двамата свързват към този момент професионалния си път с Държавен куклен театър Видин. Харесват града, обичат и детската публика. Създават своето семейство на базата на любовта си към кукления театър. Самите те все още носят в себе..

публикувано на 01.06.24 в 18:10

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители..

публикувано на 31.05.24 в 17:25