Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 юли 2023 година

Снимка: Община Мездра

В Мездра официално беше открит Третият международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“. Това стана с тържествена церемония на площад „България“, на която бяха представени участниците във фестивала - фолклорни ансамбли от 11 държави от пет континента - Австралия и Океания, Азия, Африка, Европа и Северна Америка. Снощи участниците във „Фолклорната магия на Мездра“ изнесоха концерт в с. Моравица. Тази вечер от 18:30 ч. те ще изнесат концерт в с. Зверино, а утре, 18 юли - още два концерта: от 17:00 ч. в с. Брусен и от 19:00 ч. в с. Дърманци. Кулминацията на фестивала е на 19 юли (сряда), когато от 19:00 часа участниците във фестивала ще направят дефиле в централната градска част на Мездра, а от 20:00 часа ще изнесат заключителен галаконцерт на площад „България“.

За първи път от началото на 2022 година годишната инфлация пада под 10%, показват данните на Националния статистически институт. За юни инфлацията намалява до 8,7 на сто в сравнение с година по-рано, а за месеца се отчита дефлация от минус 0,4 на сто, т.е. цените намаляват съпоставени с месец май. Това се случва за втори път от началото на тази година. Запазва се тенденцията за най-висок ръст в цените на храните - с 13% като най-много за една година са поскъпнали млякото, млечните продукти и яйцата, с близо 20 на сто, съобщават още от националната статистика.

„Български ВиК Холдинг“ ЕАД ще отпусне оборотен заем в размер на 3,5 млн. лв. на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца за довършване в срок на дейностите по проект, финансиран с пари от Европа. Това стана ясно при гостуването на народния представител от „Продължаваме промяната“ Деница Симеонова в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

Във връзка с очакваните високи температури до края на месец юли, от 17 до 31 юли 2023 г. се въвежда ново работно време на Общинската администрация във Видин, както и на Дирекция „Местни данъци и такси“ и „Център за административно обслужване“.

Още двама нови съдии - Диляна Гладнишка и Искрен Борисов, встъпиха в длъжност в Районен съд - Монтана, съобщават от институцията. Диляна Гладнишка е завършила специалност „Право“ в Университета за нациоанлно и световно стопанство и е работила  като юрисконсулт и съдебен помощник в Специализирания наказателен съд и във Върховния Касационен съд. Искрен Борисов също е възпитаник на Университета за нациоанлно и световно стопанство, специалност „Право“, и досега е работил като съдебен помощник в Софийски градски съд. Съдия Гладнишка ще разглежда в Районен съд - Монтана наказателни дела, а съдия Борисов - граждански дела. С встъпването им в длъжност Районен съд - Монтана е с пълен щат от 11 магистрати.

За зачестяване на фалшивите есемес съобщения от името на „Български пощи“ предупреждават от дружеството. В съобщенията клиентът се уведомява, че има пратка, като понякога се посочва и произволен номер. Изисква се да се заплати определена сума за нейното получаване, освобождаване от митница, коригиране на адрес, пренасочване на пратка поради отсъстващ получател. Във всички фалшиви имейли се настоява получателят да предостави данни от банкова карта или копие на документ за самоличност, снимка и др. В тази връзка от Български пощи отново напомнят, че по никакви поводи не изискват по имейл лични данни на гражданите. 

Община Ружинци предприе мерки за осигуряване достъп на земеделска техника до ниви в землищата на селата Черно поле и Гюргич. С общинска техника са възстановени стари земеделски пътища.

Ще бъде ремонтирана Селимовата чешма край село Гюргич, община Ружинци. Установен е запушеният участък от отвеждащата водата тръба и предстои той да бъде подменен.

Днес над Оряхово се извърши авиационна ларвицидна обработка чрез конвенционално опръскване от въздуха. Обект на мероприятието са както урбанизираните, така и неурбанизираните територии по поречието на река Дунав, като са обхванати площи южно от брега на реката, съобщават от Община Оряхово.


Общежитието към Професионалната гимназия по селско стопанство „Дунавска земя“ в с. Ковачица ще бъде ремонтирано и обновено. Проектното предложение е подадено от Община Лом и предвижда основен ремонт, обновяване, преустройство и рехабилитация на общежитието, включително на прилежащото дворно пространство.


Близо 500 лева събраха младежи, които организираха благотворителен базар в подкрепа на 13-годишния Константин от Видин. Предстои събраните средства да бъдат предадени на майката на 13-годишнито момче.


Ремонтиран е салонът на Народно читалище "Селска пробуда - 1925" във врачанското село Горно Пещене. Обособено е модерно мултифунккционално пространство, подходящо за провеждане на различни събития.


Герасим Герасимов от видинското село Кутово спечели първо място в конкурса за автентична народна носия на фолклорния събор "Рожен 2023". Самодеецът участва с над 100-годишна влашка носия.


Православната църква почита на 17 юли света великомъченица Марина. Родената в Антиохия Марина е дъщеря на жрец идолопоклонник. 


"Празник на село" готвят в Ягодово. Събитието ще се проведе от 28-и до 30-и юли в козеферма "Каряна" в монтанското село. 

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ДГ

Продължава записването за безплатна храна за деца в община Лом

Продължава записването за безплатна храна за деца от 10 месеца до 3-годишна възраст в Лом. Родители с ниски доходи или без никакви средства могат да кандидатстват за получаване на храната, която се приготвя в яслата до детска градина №2 "Червената шапчица" на улица "Бозвели". Освен тях могат да кандидатстват и родители на деца с увреждания,..

публикувано на 02.09.24 в 10:06

Огнеборци гасиха гори в землището на село Киреево

През вчерашния ден в 15.15 часа е постъпил сигнал за горски пожар в землището на село Киреево, община Макреш. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Пламъците са унищожили 40 декара иглолистна гора и 35 декара широколистна гора. В потушаването на пожара са участвали два екипа на РСПБЗН-Кула, горски служители и доброволци от селото...

публикувано на 02.09.24 в 09:58

Съставът на РИК - Враца ще бъде назначен служебно

Централната избирателна комисия ще назначи служебно Районната избирателна комисия (РИК) във Враца, след като партиите и коалициите от 50-ия парламент не се разбраха за разпределение на позициите. Консултациите при областния управител Николай Николов не дадоха положителен резултат.  От коалицията ГЕРБ-СДС, която има право на 4 квоти в 13-членната..

публикувано на 02.09.24 в 07:50

И във Видин не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На проведените днес консултации о бластният управител Ани Арутюнян представи квотното разпределение в съставите на районните избирателни комисии. РИК 05 в област Видин ще се състои от 13..

публикувано на 01.09.24 в 17:35

Видинският драматичен театър откри новия творчески сезон

Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" откри днес новия творчески сезон с първа репетиция "на маса". Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е "Бог високо" - пиеса на проф. Кирил Топалов. Режисьор на постановката ще е Минчо Събев, а сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев. Пиесата е свързана с историята на Видин и..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Назначават служебно РИК - Монтана

Централната избирателна комисия ще трябва да определи състава на Районната избирателна комисия в Монтана. Това стана ясно след като к онсултациите за избор на Районна избирателна комисия в Монтана, при областния управител инж. Калин Хайтов, се провалиха. 13 са членовете на РИК Монтана. За председател ГЕРБ – СДС предложи Габриела Николова, която бе..

публикувано на 01.09.24 в 13:44
Община Враца

Избраха директор на общинско предприятие във Враца

Сашко Вълков остава директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Той ще бъде начело на дружеството през следващите 3 години, след като спечели конкурс за поста. Възложител на състезанието беше Община Враца. Вълков спечели овакантената позиция от предишния началник Кирил Кирков с оценка от Много добър 4.50. На този етап не е ясно..

публикувано на 01.09.24 в 13:00