Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще управлява Видин през следващите 4 години?

Кои са основните кандидати за общински кметове в Северозапада? Какви са нагласите и очакванията от предстоящите местни избори? Очаква ли се интригуваща битка за вота на избирателите? 

Битка с неизвестен край се очертава за кметското място във Видин, почти сигурен балотаж и разнороден Общински съвет.

Общо 16 политически формации и един инициативен комитет са регистрирани за местните избори в Общинската избирателна комисия, днес изтича крайният срок за регистриране на кандидатите за кмет и за общински съветници. Общо 11 са кандидатите за кмет на Община Видин за предстоящите на 29 октомври местни избори.

Сред фаворитите за най-високия пост в общината е настоящият кмет д-р Цветан Ценков. Отчете, че успешно е "запушил течовете" в Общината, обновил е облика на града, приключил е редица проекти и е създал условия за бъдещо развитие. Сред решенията, които може да отблъснат избиратели, обаче са значителното увеличение на местните данъци и такси, което предприе, и въвеждането на Синя зона за платено паркиране. В последните месеци срещна сериозен отпор в Общинския съвет след като се стигна до разрив със съветниците от групата на ГЕРБ, с които, в началото на мандата, подписа споразумение за съвместно управление. Дори част от листата за общински съветници, която оглавяваше през 2019 година, премина в опозиция. 

Преди 4 години спечели балотаж срещу ГЕРБ. Сега Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ) издигна Ценков за втори кметски мандат. Сочен е и за част от кметовете, зад които стои президентът Румен Радев. 

"В политически смисъл не съм фурнаджийска лопата. Никога не съм си сменял погледа, посоката и доверието в политическата система. В името на нашия роден град бях определян първо като "мръсен ГЕРБ". Дори с Генади Велков направихме така, че ГЕРБ и СДС да направят споразумение и в Общинския съвет да има мнозинство, за да може да се развива градът. Бях упрекван, че съм от ДПС или че съм приятел с емблематични хора за нашия град, като Пламен Трифонов. Кметът на едно населено място трябва да е кмет на всички и да се опитва да защитава интересите на родния си град. Колкото и да е клиширано, ще кажа, че наистина беше много тежък мандат. Въпреки това успяхме да променим града. Възстановихме равновесието в много процеси. Смятам, че Видин заслужава да се развива, Видин заслужава да се върне в топ градовете на България, които имат не само своето историческо присъствие, но Видин заслужава да се превърне в един модерен индустриален център. Изборът за кмет на Видин е избор за бъдещето на родния ни град", каза Цветан Ценков при откриването на кампанията си за втори кметски мандат.

ГЕРБ заложи на областния си координатор Александър Матеев - художник със собствен бизнес в сферата на архитектурата и вътрешния дизайн. Той за кратко бе депутат от ГЕРБ в 45-ото Народно събрание, участва и в листите за последните няколко предсрочни парламентарни избори. Смята се, че Матеев ще е и най-сериозният опонент на Цветан Ценков в предстоящите местни избори:

"Говорих през последния един месец с доста хора и всички ми казваха "не ни обяснявай какво ще направиш, защото ние всички знаем какво трябва да се направи за нашия град, кажи ни как ще го направиш", защото дори и децата в нашия град знаят какви са проблемите. Всички кандидати за кмет знаят какви са проблемите. Разликата с тях е, че ние знаем как да ги решим. Лесно е да обещаеш благоденствие, цветя, рози, перли, диаманти, но трябва и да знаеш как да го направиш. Как ще направим така, че да имаме всичко, което искаме? Ние искаме нещо елементарно - искаме просто да живеем по-добре. Аз виждам само два варианта. Първият вариант е изключително лесен, но не е вероятен - можем да стоим и да чакаме, може да дойдат извънземните и да оправят града. Вторият вариант е да се "хванем у работа", както се казва по видински, да спечелим тези избори и да направим абсолютно всичко, което сме заложили в нашата програма."

Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" застана зад кандидатурата на своя народен представител от Видин Любен Иванов. Юристът е от квотата на "Демократична България", бе общински съветник от листата на настоящия кмет, както и областен управител по време на правителството на Кирил Петков. 

"С кандидатурата си за кмет на Видин ще работя за подобряване на градската среда в населеното място. Икономиката и развитието на туризма също ще бъдат част от приоритетите ми", написа в социалните мрежи Иванов. 

Любопитна ще е борбата за гласовете на левия избирател във Видин, след като почти цялата група на БСП в Общинския съвет се отцепи. В знак на несъгласие с политиката на лидера на столетницата Корнелия Нинова, местни социалисти напуснаха столетницата и създадоха движението "Справедливост за Видин". То подписа споразумение за участие в предстоящите избори чрез Местна коалиция ЛЕВИЦАТА!. Кандидатът им за кмет и водач на листата за общински съветници е вече бившият областен и общински председател на БСП Димитър Велков:

"Видин наистина има нужда от една лява коалиция предвид годините управление на града от десни кметове. Трябва да променим този начин на управление, за да извадим Видин от тази тежка демографска катастрофа и да изведем града на едно по-добро икономическо и социално ниво. Десните управления не донесоха нищо добро за града - само повишаване на данъци, въвеждане на безсмислени Сини зони и какви ли не други типично десни прийоми. Ние сме единствената лява алтернатива в община Видин и ще продължаваме, както и досега сме защитавали интересите на левите хора във Видин, да го правим и занапред." 

След конференция на общинската структура, БСП за България пък издигна за кмет на Видин брокерът на недвижими имоти Иван Николов, който има дългогодишен опит като служител в Община Видин. Беше ръководител на кабинета на бившия кмет Герго Гергов.

"На конференцията се прие една платформа - визия за бъдещото участие в местните избори, в която най-много се набляга на обезлюдяването на нашия край. Трябва да се работи в тази насока, да си върнем хората от чужбина, което е много важно, а връщането на хората от чужбина става с подобряване на икономиката. Очакваме новият път Видин-София, който се изгражда, да позасили икономиката, но това не зависи от Общината, а от централната власт. Липсата на перспектива, напускане на млади хора и застаряване на населението е също в резултат на икономиката, за която от 90-а година във Видин нищо не е направено. Не давам обещание, че ще го направя, но смятам, че мога да работя в тази насока и ще дам всичко от себе си да се случи."

Адвокат Стефан Стефанов ще бъде кандидатът на партия "Възраждане" за кмет на крайдунавския град. Стефанов се включи в местния политически живот като кандидат за народен представител от формацията на Мая Манолова "Изправи се БГ", а преди това бе част от партията на Татяна Дончева "Движение 21".

"Пътувал съм в цялата страна и в чужбина и съм видял добри практики, които следва да бъдат приложени и в нашия град, който напоследък не се развива добре. Не е налице прозрачност във връзка с финансите на Общината. Видин няма обществен транспорт. Видин няма достатъчно видео наблюдение. Освен Видин, и с населените места около Видин също е трудна комуникацията. Изготвихме програма, която ще следваме. Тя ще бъде стратегическа във връзка с развитието на града. Няма да работим кампанийно, а ще работим за благоустрояването на града, във връзка с демографските проблеми, говорим и за екологични проблеми, инфраструктура, инвестиции, първична медицинска помощ, културни ценности, туризъм, образование, въобще всички сфери."

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" издигна за кмет на Видин областния си лидер Милен Милчев - бивш шампион по самбо, икономист със собствен бизнес в сферата на земеделието:

"Много неща трябва да бъдат направени за град Видин. Много неща не са направени досега. Много финанси са потъвали в общински и частни фирми. Най-приоритетните неща, с които трябва да се започне, според мен са: изграждане на модерен общински фермерски пазар и зеленчукова борса, подобряване на сметопочистването, сметосъбирането и поддържането на зелените площи в цялата община, а не само в центъра на града, адекватна грижа за спорта, спасяване на МБАЛ "Св. Петка", оптимизиране на социалните услуги на Общината."

Бившият кмет на Видин в мандата 2015-2019 година от ГЕРБ Огнян Ценков пръв представи кандидатурата си за още един мандат. Сега обаче е издигнат от партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България", като кандидат на коалиция „ЗАЕДНО ЗА СИЛНА ОБЩИНА“:

"Ще работя за връщане на доверието към колективния орган Общински съвет, което означава, че трябва да работят по съвест и във връзка с обещанията, които са поели към гражданите, да работят за тяхното благосъстояние, за решаване на въпросите, в тяхна полза и т.н. Връщане на авторитета на институцията Кмет на Община Видин. Не може един кмет на Община да бъде обект на подигравки и присмех и то във връзка с неговото поведение. Това са лични неща, които бъдещият кмет, визирайки себе си, трябва да бъдат направени като моя визия."

Единствената дама в кампанията за кметския пост- е Красимира Елисеева от партия КОД

ВМРО-БНД пък издигна бившия депутат Росен Живков, а ПП "Средна европейска класа" - Тошко Витанов, организатор на похода за мир.

Интересен факт за местните избори в община Видин е, че само веднъж след демократичните промени един кмет е управлявал два мандата. Разочаровани от изоставащото развитие на региона и неизпълнените обещания гласоподавателите в годините на преход търсеха нова алтернатива на всеки четири години. Дали и сега ще е така, ще разберем след малко повече от месец.

На този фон е трудно да се предвиди какъв ще бъде съставът на Общинския съвет след 29 октомври, ще има ли мнозинство или ще са необходими компромисни управленски коалиции.

В момента ГЕРБ доминира в местната власт в област Видин. Регионът отдавна загуби качеството си на "червена крепост". От 11-те общини в областта, само в Макреш кметът е от БСП, а в Белоградчик, завършващият своя четвърти мандат начело на общината Борис Николов, през 2019 година бе издигнат от БСП и ДПС. В Града на скалите този път се очертава сблъсък с непредизвестен край. Кметът Николов и председателят на Общинския съвет Боян Минков, които бяха избрани преди 4 години от една и съща листа, влязоха в политически конфликт още в началото на изтичащия мандат, а на 29 октомври се очаква да бъдат основни опоненти за кметското място. Интрига ще има и в община Ново село. Там завършващият също четвърти мандат като кмет Георги Стоенелов е в конфронтация с общинския си съвет. В останалите общини очакванията са за нов мандат на настоящите кметове.

Повече по темата и какви са предизборните настроения във Враца и Монтана, чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03