Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека - Видин

Книжарница "Задънената улица" ви очаква

Снимка: Радио Видин

Детектив Джон Кори от Първо управление на нюйоркската полиция е добре познат на почитателите на криминалния жанр и по-специално на почитателите на Нелсън Демил.

В романът "Книжарница "Задънената улица"" детектив Кори се озовава именно в задънена улица откъдето и да го погледне човек. Докато безуспешно се опитва да обясни на един испаноезичен сервитьор, че иска сандвич с шунка и яйце, някъде на четири преки от него господин Отис Паркър е открит мъртъв под стар дървен рафт с книги в собствената си книжарница. "Убит от книгите, които обичаше", както биха написали в Ню Йорк Поуст. Очевиден нещастен случай, но за всеки случай детективът трябва да намине. Сандвичът явно ще трябва да почака.

Книжарница "Задънената улица" в задънената улица "Норт Мур" предлага на своите клиенти всички възможни криминалета, но сега самата тя по ирония на съдбата е обект на нещастен или може би криминален случай. Защото за опитното око на Джон Кори очевидния инцидент много бързо се преквалифицира във възможно умишлено убийство. Някои дребни детайли не пасват и тук просто мирише на престъпление. Така де, старата библиотека две години си е стояла мирно и тихо на мястото без да създава проблеми. От какъв зор точно сега ще реши да падне и то точно когато собственикът ѝ е дошъл на работа в необичайно ранен час, когато наоколо няма никого? Въпросът е кой има сметка от смъртта на един мъж на средна възраст, собственик на западаща книжарница.

Колкото и странно да звучи, оказва се, че не липсват заподозрени, при това не само защото за Джон Кори по принцип всеки, който мърда, е потенциален заподозрян, особено когато детективът не е закусил. А в случая имаме една твърде красива и млада съпруга на жертвата, един залязващ арогантен писател на бестселъри, един необяснимо тревожен служител, който се държи странно и май не е много сигурен какво точно е правил, чул и видял… Чудесен набор от възможни убийци.

Само че как да накара някого да си признае?

Много просто. Джон Кори започва да лъже. Стар номер в полицейската работа, когато си убеден, че има престъпление, а си изчерпал всички възможни други начини. Разделяй и владей! Нали така беше? Лъжѝ заподозрените и ги настройвай един срещу друг, докато някой не издържи! Джон Кори е майстор на тази игра!

"На ченгетата им е позволено да лъжат. Половината признания са резултат от лъжене на заподозрения", споделя детективът, оправдавайки метода си на работа.

Историята в романа е кратка, без излишни отклонения от основната фабула, без тълпи от действащи лица и сложни сюжетни линии. Развива се подобно на едноактна театрална пиеса, в една сграда, с няколко герои, които постепенно разкриват истинските си морални ценности, скрити зад фасадата на скъпи дрехи и добри обноски. Чрез поредица от точни въпроси, може би мъничко подвеждащи, и с цената на няколко дребни лъжи, детективът бързо влиза в следите на престъпниците, трябва му само признание. И той знае как да го измъкне, при това още преди обяд, защото наистина има нужда от един хубав сандвич преди да информира шефа си, че инцидентът в книжарницата всъщност си е класическо убийство.

Ако сте почитатели на творчеството на Нелсън Демил, ще установите, че в "Книжарница "Задънената улица"" всъщност откриваме Джон Кори в ранните му години, когато е обикновено нюйоркско ченге, преди да се включи във Федералната оперативна група за борба с тероризма. Романът, както казах, е кратък, с точната доза напрежение и идеалното количество черен хумор. Детектив Кори е мнителен симпатяга, който умее да мисли в движение, да взема решения и да поема рискове, танцувайки понякога на самия ръб на закона. Не съди твърде строго своите заподозрени, но е решен на всяка цена да ги спипа и изправи пред съда, защото всеки трябва да поеме отговорност за постъпките си – добри или лоши, – в това число и ченгетата.

Между другото, някой знае ли как е "шунка с яйца" на испански?...


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24