Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека - Видин

Книжарница "Задънената улица" ви очаква

Снимка: Радио Видин

Детектив Джон Кори от Първо управление на нюйоркската полиция е добре познат на почитателите на криминалния жанр и по-специално на почитателите на Нелсън Демил.

В романът "Книжарница "Задънената улица"" детектив Кори се озовава именно в задънена улица откъдето и да го погледне човек. Докато безуспешно се опитва да обясни на един испаноезичен сервитьор, че иска сандвич с шунка и яйце, някъде на четири преки от него господин Отис Паркър е открит мъртъв под стар дървен рафт с книги в собствената си книжарница. "Убит от книгите, които обичаше", както биха написали в Ню Йорк Поуст. Очевиден нещастен случай, но за всеки случай детективът трябва да намине. Сандвичът явно ще трябва да почака.

Книжарница "Задънената улица" в задънената улица "Норт Мур" предлага на своите клиенти всички възможни криминалета, но сега самата тя по ирония на съдбата е обект на нещастен или може би криминален случай. Защото за опитното око на Джон Кори очевидния инцидент много бързо се преквалифицира във възможно умишлено убийство. Някои дребни детайли не пасват и тук просто мирише на престъпление. Така де, старата библиотека две години си е стояла мирно и тихо на мястото без да създава проблеми. От какъв зор точно сега ще реши да падне и то точно когато собственикът ѝ е дошъл на работа в необичайно ранен час, когато наоколо няма никого? Въпросът е кой има сметка от смъртта на един мъж на средна възраст, собственик на западаща книжарница.

Колкото и странно да звучи, оказва се, че не липсват заподозрени, при това не само защото за Джон Кори по принцип всеки, който мърда, е потенциален заподозрян, особено когато детективът не е закусил. А в случая имаме една твърде красива и млада съпруга на жертвата, един залязващ арогантен писател на бестселъри, един необяснимо тревожен служител, който се държи странно и май не е много сигурен какво точно е правил, чул и видял… Чудесен набор от възможни убийци.

Само че как да накара някого да си признае?

Много просто. Джон Кори започва да лъже. Стар номер в полицейската работа, когато си убеден, че има престъпление, а си изчерпал всички възможни други начини. Разделяй и владей! Нали така беше? Лъжѝ заподозрените и ги настройвай един срещу друг, докато някой не издържи! Джон Кори е майстор на тази игра!

"На ченгетата им е позволено да лъжат. Половината признания са резултат от лъжене на заподозрения", споделя детективът, оправдавайки метода си на работа.

Историята в романа е кратка, без излишни отклонения от основната фабула, без тълпи от действащи лица и сложни сюжетни линии. Развива се подобно на едноактна театрална пиеса, в една сграда, с няколко герои, които постепенно разкриват истинските си морални ценности, скрити зад фасадата на скъпи дрехи и добри обноски. Чрез поредица от точни въпроси, може би мъничко подвеждащи, и с цената на няколко дребни лъжи, детективът бързо влиза в следите на престъпниците, трябва му само признание. И той знае как да го измъкне, при това още преди обяд, защото наистина има нужда от един хубав сандвич преди да информира шефа си, че инцидентът в книжарницата всъщност си е класическо убийство.

Ако сте почитатели на творчеството на Нелсън Демил, ще установите, че в "Книжарница "Задънената улица"" всъщност откриваме Джон Кори в ранните му години, когато е обикновено нюйоркско ченге, преди да се включи във Федералната оперативна група за борба с тероризма. Романът, както казах, е кратък, с точната доза напрежение и идеалното количество черен хумор. Детектив Кори е мнителен симпатяга, който умее да мисли в движение, да взема решения и да поема рискове, танцувайки понякога на самия ръб на закона. Не съди твърде строго своите заподозрени, но е решен на всяка цена да ги спипа и изправи пред съда, защото всеки трябва да поеме отговорност за постъпките си – добри или лоши, – в това число и ченгетата.

Между другото, някой знае ли как е "шунка с яйца" на испански?...


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00