Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки център – Монтана предлага образователни програми за подобряване на уменията

Испански, роботика, дебати, дигитална компетентност и медийна грамотност са само част от образователните програми на Младежки център – Монтана, които започват още този месец. Те са насочени предимно към младежи над 15 години и са разработени от младежките работници в Центъра. За част от тях са осигурени външни специалисти с доказан опит в конкретната област. Всички дейности са със свободен достъп и са напълно безплатни. За тях са осигурени необходимите пособия и материали.


В края на месец октомври започна и втората работилница за родители, като част от дейността на клуба на родителя, който през декември ще участва и организира редица благотворителни инициативи с родители, деца и младежи.


Подробности за всяка една програма даде в интервю Николай Цветков, управител на Младежки център – Монтана.


Кои са дейностите и инициативите на Младежки център - Монтана, в които в момента могат да се включат младежи?


"В момента програмата на Младежки център – Монтана е доста наситена и включва разнообразни дейности.


На 11 ноември започна курсът ни по испански език за начинаещи, който се провежда всяка събота и неделя от 13.00 ч. и все още не е късно да се включиш и запишеш. Важно е да отбележим, че обучението се провежда от професионалист в лицето на г-жа Мария Илиева, която е учител с богат опит, преводач и носител на награди за поезия на испански език.


Тази събота бихме искали да дадем начало и на заниманията ни по роботика. Те ще са в две групи - за деца от 10 до 14 години и за младежи над 15 години. За тези обучения сме поканили също външен лектор, който има опит и е преминал през редица обучения по програмиране - Йонка Маркова.


Този петък - 17 ноември, стартираме и курс по дигитална компетентност. Тук търсим 24-ма младежи над 18 години, които ще придобият ценни практически знания за новите технологии и как те са ключови за новите професии.


В момента провеждаме нашата модулна програма по дебатиране и презентиране, в която се дискутират 11-те европейски младежки цели. Темите за необходимостта от младежки пространства и за използването на изкуствения интелект предизвикаха най-голям интерес.

 

Скоро ще стартира и програмата ни за дигитална и медийна грамотност, изключително ценна във време, в което информацията е в изобилие и всички сме в ролята на пишещи, споделящи, коментиращи."




Всички тези програми със свободен достъп ли са и къде се провеждат?


"Всички програми са със свободен достъп, напълно безплатни са и са осигурени всички необходими материали за тяхното провеждане. Голяма част от тях се провеждат в зала 607, на петия етаж на Стоматологичната поликлиника. Подробности за всяка една програма и какви модули включва може да се открие на страницата на Младежкия център във Фейсбук.


Задачата както на Младежки център - Монтана, така и на отделните ни програми е чрез методите на неформалното образование да подобрим комуникационните, творческите и личните умения на младежите, а и не само на тях.


За да се включат е необходимо да инвестират време, да провокират любопитството си и да предизвикат своя организационен потенциал.


Нека да напомним отново за курса по испански език, който започна през ноември и все още не е късно да се запишете и да се запознаете с богатството на испанския език и култура."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04