Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видински ученици и учители с награди от международна олимпиада

Снимка: Виктория Топалска

Основно училище "Любен Каравелов"-Видин получи диплом за активно училище и постигнати добри резултати от Международната дистанционна ученическа олимпиада "КИНГС". Учебното заведение е класирано в топ 5 училища в областта по брой ученици, участвали във финалния кръг на олимпиадата по математика и топ 50 училища в България по брой ученици, получили диплом от финалния кръг на олимпиадата с първа и втора степен за ниво на знания. Наградени са и четиримата учители, подготвили финалистите от надпреварата. Един от тях е старши учителят по английски език в начален етап Зорница Виденова-Ликсандру. Нейният ученик заема едно от призовите места, сподели за Радио ВИДИН преподавателят. 

"Той беше в четвърти клас, когато се яви на олимпиада "КИНГС" и има едно от призовите места в България. Има 98% успех от всички и е на 25 място в цяла България, но неговите усилия ми донесоха награда- грамота за мен, диплом за него и диплом в училището. Той много обича английския език, занимава се от малък и продължава, ще се запише и в следващите състезания. Майка му вече го е записала, регистриран е от моя профил. Продължава така и в пети клас, по същия път. Мотивацията е страхотна, защото олимпиадите дават освен успех, освен грамоти и дипломи и награди за нашето училище, за нас и за децата, те ги мотивират още повече да участват. Децата са много щастливи, родителите също, а за нас това е най-важно."

Вече петокласникът Ариан Техрани също сподели, че е горд от постиженията си по английски език:

"Участвах в "КИНГС" по английски език и сега мисля пак да участвам. Записал съм се пак в новия кръг и сега ще участвам отново. Готов съм да покажа по-големи и по-големи резултати."

Друг от учителите с принос за тези успехи, за които ви разказваме е старши учителят по български език и литература Илияна Тачева. Нейната най-голяма гордост е ученичката Йоана Цанкова, която с резултатите си се класира на 9-о място в страната по български език и литература. 

"До финал по български език и литература и с призово девето място, това е Йоана Цанкова от седми "в" клас, чийто класен ръководител съм аз, както и преподавател по български език и литература вече трета година... Изключително много съм горда и възхитена от постигнатото от Йоана, защото девето място в България на международна дистанционна ученическа олимпиада-това е много голямо постижение. Мога да кажа, че е чест, че работя тук и ще продължавам да се старая в това, което правя най-добре, разбира се, да бъда учител на своите ученици и да бъда учител в основно училище "Любен Каравелов"."- каза Илияна Тачева.

Освен 9-о място за резултати по български език и литература, Йоана Цанкова се класира и на 4-то място по информатика. 

"Много съм радостна и съм горда със себе си, родителите ми са много горди с мен, много се радвам и мисля през следващия сезон отново да участвам по български език и литература и английски език. По информатика бях на четвърто място в България... Много благодаря на класния ми ръководител Илияна Тачева, която много ми помогна да постигна тези успехи, благодарна съм и на моите родители, които също ме подготвяха допълнително вкъщи."- сподели Йоана.

Томислава Александрова е класен ръководител на трети клас. Също е част от учителите с принос и дава необходимото за да подготви своите ученици. Тя спопделя, че не е никак лесно, бившите вече второкласници да се решат да участват в олимпиада, но все пак е горда с желанието и постигнатото от тях:

"Миналата година учениците от втори "в" решиха да вземат участие. Първият сезон, който се проведе, беше есенният. В него за съжаление само едно дете се престраши, което пък обаче стимулира останалите, защото тя спечели и предметна награда от това явяване, след това се записаха 9 деца в квалификационния безплатен кръг, за съжаление след това в платените кръгове продължиха само пет от тях, като се явиха по български език, матемарика, човек и общество, човек и природа и логика. За техните успехи говори това, че всичките са с първо и второ място, първа и втора степен на своите дипломи, част от тях продължиха участието си и в Кралската лига, която се явява най-високата степен на олимпиадата, а дори някои получиха и предложения за участие в Международния турнир, който беше организиран накрая. Това ме кара да се гордея със своите ученици и ме мотивира да дам всичко от себе си и да продължаваме да жънем още по-големи успехи."

Вилеяна Аристотелова е също класен ръководител на 3-ти клас, но за пръв път. Това е първият й клас и споделя, че много е разчитала на своите деца и на техните успехи. 

"Участието в олимпиадите и състезанията за мен не е само получаването на награда, а трупането на нови знания, защото когато срещнеш трудност в нещо, тогава имаш желанието да намериш информацията, да научиш и да можеш да знаеш повече и да успяваш по-напред. В случая моят участник, училището ни събра, това е и моето дете. Той участваше до последните финали, защото имаше желанието да се опита и да участва в различни състезания и успя да спечели дипломите накрая. Заради него и аз получих моята, така че съм горда и като учител, и като родител..."


Вижте още

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

публикувано на 29.11.23 в 16:28

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Д-р Андрей Вълчев: На световно ниво са операциите на катаракта във видинската болница

Млад лекар от София влезе в екипа на Очното отделение на видинската болница "Св. Петка" . Преди да пристигне във Видин, д-р Андрей Вълчев завършва медицина и специализира в голяма частна болница в столицата. Изправен пред въпроса къде да практикува, решава да провери възможността за работа и във Видин, откъдето е родом приятелката му. Твърди, че..

обновено на 28.11.23 в 15:14

Нова стихосбирка ще бъде представена в Монтана

Наталия Цветанова ще представи новата си стихосбирка  "Като отлитане е времето"  пред публика в Монтана. Авторката включва в изданието около 60 стихотворения, а темите, които я вълнуват са свързани с общочовешките проблеми, живота и смъртта, за преходното и непреходното, смисъла на живота. Това е втората ѝ книга, като преди 10 години издава..

публикувано на 28.11.23 в 14:30