Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава дарителската кампания за ремонт на вековната църква в Кунино

Снимка: Православен храм Свети Николай Кунино църква

Близо 10% от необходимите средства за ремонт на покрива на вековната църквата "Св. Николай" във врачанското село Кунино са събрани до момента. Междувременно дарителската кампания за набиране на средства за тази цел продължава. Въпреки трудностите, свързани с липсата на финанси и настъпващата зима, църквата се поддържа и успява да изпълнява своите функции, в нея се отбелязват всички празници, обясни за Радио ВИДИН инициаторът на кампанията Рачо Кисьов от Сдружение "Православен Храм Свети Николай - Кунино". 

"Кампанията върви, на мен би ми се искало да е по-добра, защото благодарим на всички дарители, но са дарени около 5500 лв. с тази цел за покрива. Защото освен нея църквата продължава да си работи... Имаше пак курбан, за трети или четвърти път, откакто църквата е отворена. Имаме свещеник в селото, съвсем недостатъчни са тези пари, количествено стойностната сметка е около 55 000 лв... Намерили сме фирма, която би могла да направи дарения, в смисъл тази метална конструкция, която ще се положи под тези тикли. Но всичко е в проект, нещата в църквата се случват бавно, но ние за никъде не бързаме. Създадохме сдружение, което е с единствена цел да подпомага църквата... Трудни са нещата, но се случват. Пак искам да благодаря на всеки, който се е отзовал, защото не оправим ли покрива ние не можем да работим и в самата църква, просто той тече. Положението е лошо, но ние сме я климатизирали църквата и температурата не пада под 0 градуса."

От сдружението имат идея за създаването на храмов комплекс, включващ стопанска част, фурна и кухня около вековната църква, допълни Рачо Кисьов. 

"В процедура сме с Община Роман за дарение от тяхна страна на една част съседния двор, който на времето е бил собственост на църквата и 61-ва година е бил отчужден. Там вече с това НПО и фирмата, която то притежава бихме могли да участваме по европейски програми и да създадем един храмов комплекс, който да има в него стопанска част, с фурна, с кухня..."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00