Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 януари 2024 година

Снимка: Жоро Александров

В Комплексния онкологичен център (КОЦ) във Враца очакват дарение от фондацията на Стилиян Петров. Бившият капитан на националния отбор по футбол обяви преди дни, че е предоставя дарение за 10 български болници и специализирани лечебни заведения за онкоболни.


Най-добрата защита срещу грипните вируси остава ваксината, но тя трябва да се поставя преди да дойде сезонът на грипа, каза в "Направление Здраве" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. По думите ѝ, макар да не е съвършена, ваксината снишава значително риска от тежко протичане на заболяването. 


Забавени заплати за 7,8 милиона лева у нас са изплатени след намесата на Главната инспекция по труда през миналата година. При извършени над 48 хиляди проверки в над 40 хиляди предприятия са установени близо 230 хиляди нарушения на трудовото законодателство. Близо 5 хиляди са констатираните случаи на работа без трудов договор. Нарушенията, констатирани от инспекторите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, са 116 хиляди през миналата година, а тези за трудовите правоотношения - почти 112 хиляди. От тях най-голям брой са за заплащането на труда - това са нарушения, за които работещите най-често подават сигнали, тъй като липсата на средства не им позволява да задоволяват жизнено важни потребности, коментират от инспекцията.


До края на февруари се очаква да бъде готов проектът на правителствено постановление за начина, по който ще се компенсират неравенствата в заплащането в различните структури на администрацията. Това каза за Българското национално радио председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Валентина Васильонова. По този механизъм със задна дата от 1 януари 2024 година ще бъдат разпределени предвидените в държавния бюджет близо 268 милиона лева за преодоляване на диспропорциите в заплатите. Представители на ръководството на КНСБ заедно с лидерите на синдикални федерации започнаха срещи с администрацията на Министерския съвет във връзка с проекта на постановлението. От КНСБ предупредиха, че на редица места има готовност за протести, ако заплатите не бъдат повишени. 

В последните няколко години пазарът на труда в България доста се е изменил и това непременно налага адаптация от страна на работодателите. През 2024 година ще продължава трайният ръст и дори ще се наблюдава завръщането на български граждани, които до момента са живеели в чужбина и чужденци от ЕС и трети страни в следствие на рецесията в икономически план. 


До 19 януари 2024 година са издадени 281 ваучера за включване в обучения за придобиване на дигитални умения по ключова компетентност "Цифрова компетентност" на територията на община Видин.

Близо 17 200 граждани и фирми от Видинска област имат персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, като само през миналата година са издадени над 1 800, съобщиха от офиса на агенцията за приходите. Е-платформата на НАП предлага над 170 услуги, достъпни с персонален код или електронен подпис (КЕП). Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията, включително и за местни данъци и такси. Данъкоплатците имат възможност да се възползват и от предварително попълнената данъчна декларация, която ще бъде достъпна в Портала за е-услуги в началото на март. С ПИК, издаден от НАП, могат да се ползват не само е-услугите на агенцията, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, сред които и общините Видин и Белоградчик, напомнят от приходното ведомство. 

Протестиращи излязоха на разклона за Бойчиновци и пътя за село Мърчево и поискаха оставка на кмета. Те са недоволни от управлението му и внесоха подписка в Общината. 

По 600 лева еднократна помощ ще предоставя Община Козлодуй за всяко новородено дете през годината. 80 000 лева са заложени за целта в бюджета на общината. 


От началото на 2024 г. във видинската болница са родени 6 бебета. 117 са общо родените бебета за 2023 г. Повечето родилки раждат нормално, но при определени индикации се прави секцио, обясни д-р Юрка Атанасова, завеждаща Акушеро-гинекологичното отделение. 


Повече деца са родени в Многопрофилната болница в Мездра през миналата година в сравнение с 2022-ра. Новородените през миналата година са 95 - 54 момчета и 41 момичета. 


Бездомни хора, които са настанени в Центъра за временно настаняване в Лом, ще получат социална подкрепа чрез закупуване на хранителни продукти. Това е основната дейност на проекта „Подкрепа на потребителите в Център за временно настаняване в Лом“, финансиран с 4 700 лв. от фонд „Социална закрила“. 


Постигане на съгласие около единна визия за дигитализацията в българското образование - това е основната задача пред работната група, чието създаване преди дни обявиха от Министерството на образованието и науката.


След няколко години Средно училище „Иван Вазов“ във Вършец успя да осъществи идеята си и вече има модерна спа тренировъчна база. В нея ще се обучават учениците от новооткритата паралелка „Изпълнител на термални процедури“, каза директорката Ани Ангелов.

По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16

Бойчиновци празнува

Община Бойчиновци отбелязва своя празник днес, 7 октомври. В храма "Свети Георги" в града беше отслужена тържествена литургия, а на сесия на Общинския съвет бяха наградени заслужили граждани. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи повече подробности за празника: "В 16:00 часа започва празничната програма на читалищните колективи. От 18:00..

публикувано на 07.10.24 в 14:58

"Пътна полиция" засилва проверките за разсеяни шофьори във Видинско

Координирана полицейска операция за ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение  се провежда п рез настоящата седмица на територията на област Видин, както и в цялата страна .  Освен към използването на мобилните телефони от шофьорите, засилените проверки са насочени и към наличието на детски обезопасителни системи при..

публикувано на 07.10.24 в 13:45