Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 януари 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Проектът за бюджет на Община Видин за тази година е в размер на 90 650 000 лева. Най-голямата част от него - 48 000 000 лева, е субсидията от централния бюджет за делегирани от държавата дейности. 10 643 000 лева са предвидени за капиталови разходи. Част от инвестиционната програма на Община Видин за 2024 година включва ремонт на Крайдунавския парк, довършване на реконструкцията на централната пешеходна зона, изграждане на два нови пътни входа към Видин заради строежа на магистралния път.


Община Видин ще предприеме мерки по осветяването на пешеходните пътеки в града. Това отговориха от местната власт след репортаж на Радио ВИДИН. Припомняме, че жители на града настояват да бъде повишена пътната безопасност на местата за пресичане. Водачи и пешеходци коментират, че местата за пресичане трябва да бъдат осветени, за да има по-добра видимост през тъмната част от денонощието.


Тревожно е състоянието на водопровода, захранващ с вода няколко общини в област Видин.  За проблема сигнализира народният представител от "Възраждане" Вера Александрова, според която проблемът е от години. По думите ѝ, съществува риск при голяма авария в старите етернитови тръби без вода да останат населени места в общините Белоградчик, Чупрене, Димово, Ружинци.


Платформата за плащане на местни данъци и такси на община Видин не работи, сигнализира слушател на Радио ВИДИН. По повод сигнала на Славчо Димитров и във връзка със старта на кампанията за плащане на местните данъци и такси, потърсихме Община Видин с въпроси относно работата на виртуалния ПОС терминал и останалите варианти за издължаване към местния бюджет. Отговорите може да видите тук.


Над 64 000 е броят на туристите, посетили Видин през 2023 година. Информацията бе съобщена на заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Община Видин. Най-посещаваният туристически обект остава средновековният замък „Баба Вида“, посочват от местната управа. Той е разгледан от над 37 700 туристи през 2023 г., което в сравнение с предходната година е с около 5 000 повече. Заседанието включваше разглеждане на проекта на отчета за изпълнение на Годишната програма за развитие на туризма на територията на Община Видин през 2023 г., приемане на отчета за 2023 г. от членовете на Консултативния съвет, представяне, обсъждане и одобрение на проекта на Годишната програма за развитие на туризма през 2024 г., която ще бъде публикувана на интернет страницата на Общината, след като бъде приета от Общинския съвет. 


Поне 150 работни места се очаква да бъдат разкрити в нов модерен спа хотелски комплекс във Вършец. Инвеститорът е закупил над 20 декара в района на бившия открит плувен басейн. Имотът е в близост до многофункционалната спортна зала.


Община Чипровци получи 3 600 000 лева по Плана за възстановяване и развитие. Средствата ще се използват за реконструкцията на три сгради. Културният дом и спортната зала в Чипровци също ще бъдат санирани. Към 18 милиона лева общо по проекти и капиталови разходи ще се инвестират тази година в населените места в общината.


Министърът на иновациите и растежа пристига в петък във Враца. Визитата на Милена Стойчева е по покана на народния представител от ПП-ДБ Деница Симеонова, съобщиха от коалицията. Министър Стойчева ще участва в дискусия, посветена на възможностите за финансиране пред местния бизнес. Форумът ще се проведе в петък /26 януари/ от 11.30 часа в конферентната зала на Търговско-промишлената палата в града.


Задава се преструктуриране на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Ако бъде одобрено предложението на кмета Калин Каменов, щатните бройки ще бъдат намалени от 75 на 52. Докладната ще бъде внесена за разглеждане на следващото редовно заседание на местния парламент, което е насрочено за 30 януари от 10 часа.


Обществено обсъждане на проекта за бюджета на Община Кула за 2024 година ще се състои на 25 януари, четвъртък от 14.30 часа. Кметът на Общината Владимир Владимиров кани жителите, представителите на бизнеса и всички заинтересовани лица на обсъждане на проекта за бюджет. Публичното обсъждане се провежда по ред, определен от общинския съвет.


Публично обсъждане на проектобюджета на община Лом ще се проведе в крайдунавския град. Кметът Цветан Петров кани жителите на общината, бизнеса, неправителствени организации, представители на читалищни настоятелства, спортни клубове, общински съветници и всички заинтересовани граждани на общественото обсъждане. То ще се проведе на 26 януари 2024 г., от 16:00 часа, в заседателната зала на третия етаж в сградата на Община Лом. 


Жена от видинското село Капитановци има нужда от средства за лечение.След години лечение в България на Цветанка Иванова ѝ предстои трансплантация на бъбрек в Турция. Сумата, която е необходима за трансплантацията и последващото лечение на Цветанка е 100 000 лева.


Условна присъда получи обвиняема за грабеж над възрастен мъж във врачанското село Градешница. 86-годишният потърпевш бил нападнат в дома си, нанесени са му удари в областта на главата и тялото с дървен предмет и метална лопата. От пострадалия е отнета парична сума в размер на 200 лева. В хода на разследването е установено, че извършителят е 69-годишна жена. Тя се е признала за виновна и сключила споразумение с Районна прокуратура - Враца, което съдът е одобрил. Наложеното ѝ наказание е 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок. Имуществените вреди са възстановени на пострадалия.


Д-р арх. Димитрина Попова от Института за изследване на изкуствата към БАН създаде триизмерна дигитална реконструкция на несъществуващата от средата на миналия век къща на Тулешко бей в Берковица. Тя е една от емблематичните преди Освобождението, но при обновяването на центъра на града през 1958 година е разрушена, както и други стари сгради. 


Във Враца отбелязаха 80-годишнината от бомбардировката на града по време на Втората световна война.  По време на трагичните събития губят живота си 124 души, два пъти повече са ранените, а в града има мащабни разрушения. Въздушната атака е сред най-драматичните събития в новата история на Враца. Градът е сред 18-те в България, бомбардирани през Втората световна война, когато настъпва обратът във войната. 


Поклонението пред тленните останки на художника Евгени Кучков (1958-2024 г.) ще се състои на 25 януари 2024 г. (четвъртък) от 11:00 часа пред Община Мездра и от 11:30 часа в параклиса в гробищния парк на гр. Мездра, съобщават от общинската администрация. Евгени Кучков, който е почетен гражданин на Мездра, почина на 23 януари 2024 г. на 65-годишна възраст. 
По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират пътя Моравица-Мездра

До дни ще започне ремонт на  общинския път Моравица – Мездра, който е използван за обходен маршрут на трафика до София, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР във Враца главен инспектор Христо Димитров. Той припомни, че след сигнално писмо, изпратено до  община Мездра, са предприети нужните спешни мерки за..

публикувано на 08.10.24 в 08:27
ВиК- Враца

Възможни са проблеми с водоподаването във Враца

От „Водоснабдяване и канализация" ООД – Враца предупредиха своите потребители, че във вторник, 8 октомври, е възможно да има проблеми с водоподаването в града под Околчица.  От дружеството го обясниха с необходимостта от извършване на ремонтни дейности в пречиствателна станция за питейни води към хидровъзел „Среченска бара". А това щяло да ограничи..

публикувано на 08.10.24 в 08:16

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16