Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гонене на чумата" пресъздадоха във видинския квартал "Нов път" (снимки+видео)

3
Снимка: Генади Цоков



Над стогодишен ритуал, наречен "Гонене на чумата" се състоя за поредна година във видинския квартал "Нов път". Жителите му отбелязаха така Атанасовден (по стар стил), изгониха болестта и прочистиха домовете си. Общо 12 души са основните действащи лица в ритуала - колкото са и месеците през годината. При "Гонене на чумата" има две групи хора: маскирани и без маски. Централната фигура е на Чумата, която е окована с вериги върху конска каруца, заобиколена е от охранители - Страшилища, а на каруцата се натоварват сурвачките от Василовден и коледните елхи, които предстои да бъдат изгорени. Сред маскираните има Поп, Булка, Младоженец и Страшилища. При този маскарад основните моменти са обхождане на квартала, игри на мегдана, изгаряне на Чумата и обредно хранене на жителите там. Неизменно ритуалът се съпровожда от духова музика и има свой водач. Начело на тази група застава възрастен мъж, участвал в обичая, умеещ да подбере участниците - ергени, които влизат в ролята на основните персонажи на ритуала и ще се включат в празника три поредни години. От 10 години водач е 80-годишният Цветан.

"Като "Кукери" правим, болестта да си отива. Като дете още от 15-годишен съм ходил. Прави се маска, палто, звънци, както правят в Перник и ние го правим това нещо. Обикалят и събират пари за музиката. Събират се елхите, после взимат онази голямата елха от площада. Прадядо ми е казал - изпращаме чумата, да ходи в горите, да не хване никой. Ходи се по къщите и се дава "благостия" - да са живи децата, семейството, а те дават 5, 10 лева. Хвърляме елхата, къса се една маска и палтото, да речем и палим."

Целият квартал е оживен от 10:00 часа сутринта, когато тръгва шествието и обикаля всички домове. Те играят от къща на къща, като начело на тази група стои Поп. Той осветява домовете, дворовете и стопаните и ръси със светена вода, нарича за здраве и берекет. Сурвачките, които са пазили от тъмни сили домовете и техните обитатели от Василица (1 януари) до този момент, се изнасят от стопаните, натоварват се на каруцата, за да бъдат по-късно изгорени. Ергените трябва да прогонят Чумата, т.е. злото, смъртта, да изгорят сурвачките, които са ги предпазвали, да станат истински мъже. Групата се води от мъж в зряла възраст, силен и здрав, който е водач на маскарада. Днес това е внукът на Цветан - Николай.

"Доста стара традиция. Има 12 служителя, за всеки месец по един. Преди време е имало чума и много хора са измирали. Затова сме го измислили това, тоест не ние, а така са го направили предците ни, за да премахнем болести и т.н. Това нещо го събираме и хвърляме през жп линията, там изхвърляме всичките тези работи и ги палим, за да може да остане всичко там."

На Атанасовден се смята, че зимата се обръща към лято, природата е в състояние на преход. Това време е белязано с отварянето на света на мъртвите, с излизането на демонични същества, в случая Чумата, а реката, гората, водата и огънят са граница между световете и средства за пречистване. На този ден се вярва, че се ражда Чумата, а светците Атанас и Антоний са братя близнаци, които ромите почитат, тъй като са свързани с един присъщ за тях занаят, какъвто е ковашкият.

Обичаят във Видин е запазен в сравнително чист вид - в него участват само мъже, в точно определена възраст, основните етапи на ритуала са се съхранили. Новости има във вида на маските, дрехите и "оръжието", част от които вече се купуват. Въпреки това, при избора им водачът се стреми те да бъдат максимално близко до традицията. Безспорно, ритуалът е най-интересен за децата. Те излизат пред къщите и очакват шествието, което наричат "Чумата", да мине.

"Махат злото, лошото. Готино е, забавляваме се. Само момчета участват, на 31 януари. Дори хората, които нямат деца, си купуват сурвачка, поне една седмица да седи в къщата за здраве, преди да я изхвърлят. Понякога се хвърлят в Дунава."

Ценното на обичая в квартал "Нов път" във Видин е, че съществува без да е прекъсван. В "Гонене на чумата" участниците се включват, за да представят ромското наследство и да го пренесат във времето.

Използван източник: Интервю с етнографа от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова за БТА от 31.01.2021 г. - "Във Видинско по стар стил отбелязват Атанасовден с обичая "Гонене на чумата".

Видео:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45