Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторка от Видин издаде дебютна стихосбирка

Снимка: Радио ВИДИН

Дебютната си поетична книга издаде видинчанката Лилия Маринова. Стихосбирката е озаглавена "Стихове за душата" и съдържа 43 произведения, събирани от авторката в продължение на няколко години. Лилия никога не е вярвала, че в даден момент ще издаде авторска книга, но е щастлива от факта, че преди дни за пръв път се сдоби с такава, каза за Радио ВИДИН поетесата. 

"Започнах преди около 3 години, всичко се случи изведнъж. Идеята не беше да седна и да започна да пиша нещо, но все едно някой ми го диктуваше от някъде, беше много странно. Съвсем случайно се случи и реших, че това нещо, което се ражда, не идва просто така - за да си пиша нещо и на мен да ми олеква, когато го пиша и да си излизам чувствата и емоциите, защото книгата наистина е много лична. Описва всичко, през което съм минала и реших, че трябва да остане нещо. Всичките стихове, почти всичките, са посветени на някого и на нещо. Повечето са свързани със съпруга ми, с близките, някои са тъжни, някои са по-весели. Най-личното е на баба и дядо. Това е, което ми е най-любимото."

В живота си Лилия работи в съвсем различна сфера на професионална реализация, но никога не е крила влечението си към литературата, което има още от дете. 

"Като ученичка, като дете, много ми вървеше българският език и литературата и някак не съм имала за цел да продължа да уча и след това. Изкарах икономическа паралелка в техникума, след това записах бакалавър, висше образование за икономист, започнах работа по специалността си преди около 6-7 години и разбрах, че това не е моето. И когато се случи това със стиховете, и започнах да пиша, осъзнах, че просто оттогава ме е теглило да пиша, но съм се отплеснала от пътя, който е бил моят. Дойде моментът и той се случи след голям обрат в моя живот. Имах един много тежък период с голяма депресия, която не беше породена от нищо лично или някаква случка, но тогава се случи. Явно е осъзнаването - така мисля, че се е случила. Просто самоосъзнаване."

В деня, в който авторката решава да направи първата крачка към издаването на своята стихосбирка, признава, че изпитва смесени чувства. Несигурност, малко страх, вълнение и удовлетворение - всички емоции, преплетени в една, я карат дори да се замисли дали да не изчака подходящ момент, но в крайна сметка разбира, че такъв никога няма и точният момент винаги зависи от самия човек.

"Чудех се дали да изчакам още, за да станат повечко, но усетих вътрешно, че е време. До тук. От тук натам, ако има още, ще продължа. Това е достатъчно за тези 3 години. Дори отначалото не бях казала на никого, дори и на близките ми. Те много се зарадваха, особено дъщерите ми, най-вече голямата - тя е по-осъзната, по ги разбира нещата, дори специално на нейния рожден ден написах едно от стихотворенията. На всички им беше много странно, сякаш това е нещо временно, но след като им казах, че това ще излезе и на книга и че е факт наистина, всички много се зарадваха и развълнуваха."

Лилия разказва още, че съдържанието на стихосбирката описва самата нея - като човек, като душевност и като творец. 

"Това определено съм аз в няколко страници. Етапите, през които съм минала, като се надявам от сега нататък да са още по-свързани с любовта."

Книгата "Стихове за душата" ще има и свое представяне, увери авторката. Това е другата стъпка, която ще предприеме към сбъдване на мечтата си и признава, че вълнението е огромно. 

"Мисля след около месец или може би два да има представяне в Регионалната библиотека в града. Хубаво е да има представяне, хората да се запознаят и да чуят това, което искам да кажа, както и през какво съм минала."

Предстои да бъдат уточнени датата и часът на представянето, каза още авторката. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Счупени елементи по детските съоръжения има на площадките в центъра на града.

Детски площадки във Видин са в лошо състояние

Сигнали за изпочупени детски площадки във Видин продължават да постъпват в Радио ВИДИН. Родители негодуват, защото много от местата за игра в града са в лошо състояние поради липсата на редовна поддръжка и обновяване. Износените и повредени съоръжения не са безопасни за децата. Недостатъчно осветление, неподходящите настилки и липсата на..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Нов автобус ще обслужва линията Оряхово-София

До края на месеца общинската транспортна фирма в Оряхово ще пусне в движение нов модерен автобус по линията, която свързва крайдунавския град със София. Преди година и половина оряховската управа взе в свои ръце междуградския транспорт, след като районът остана откъснат от другата част на страната, без обществен превоз до областния център във Враца..

публикувано на 12.08.24 в 13:00

Семейство от Кула стана жертва на обир в Унгария

Зорница Лалова от град Кула , заедно със съпруга си, са станали жертва на кражба на парична сума в Унгария . Те пътували за Западна Европа с цел покупка на лек автомобил. Обирът е станал от неизвестни извършители през нощта, буквално за секунди, разказва жената.  "2.30 часа през нощта стана кражбата на петия паркинг. Спряхме малко да..

публикувано на 12.08.24 в 11:09

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00