Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 февруари 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

По повод отбелязването на февруари като месец на трезвеността, представители на Регионална здравна инспекция - Видин проведоха демонстрация с алко очила с ученици в Професионална гимназия  по туризъм "Михалаки Георгиев".


Грипът в Монтана все още не е отшумял. Почти двойно увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат от здравната инспекция в Монтана. Ръст бележат и случаите на варицела.


В Белоградчик търсят формула за спасяването на болницата в града. Лечебното заведение е със задължения от над 800 000 лева и все по-малко пациенти, заради което и парите по клинични пътеки не достигат, за да се покриват разходите. От две години лекарите не са получавали пълния размер на заплатите си, а при тези условия малцина остават да работят.


З 000 000 лв. ще бъда отпуснати на община Белоградчик за изготвяне на инвестиционни проекти. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството са подписани споразуменията за 34 обекта, съобщи кметът Боян Минков. 


Кметът на Монтана Златко Живков ще участва в ХХI-то заседание на комисията по социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура към Комитета на регионите в Европейския съюз, съобщават от местната администрация.


Промени в състава и щатните бройки на две общински предприятия ще обсъждат на редовното си заседание за февруари общинските съветници във Враца. И двете докладни внася кметът Калин Каменов. 


С 11 гласа "за" беше приет Общинският План за младежта за 2024 г. в Община Кула.  В общинският годишен план за младежта 2024 са заложени нови приоритети на младежките политики, които са разработени в Министерство на младежта и спорта и ще бъдат водещи в следващия 10-годишен период.


Община Димово подготвя проект за експониране на предмети, открити при разкопки в антична Рациария, стана ясно на заседание на Областния съвет по туризъм във Видин. Музей на открито ще бъде изграден в село Арчар, каза заместник- кметът Петко Върбанов.


Находки от късно бронзовия некропол край видинското село Балей са сред най-впечатляващите експонати в Националната археологическа изложба "Българска археология 2023". Експозицията е подредена в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българската академия на науките.


Безплатни консултации ще проведат през март логопеди от цялата страна. Кампанията се организира за шести път по повод Европейския ден на логопедичната терапия - 6 март, който българските логопеди разпознават като свой професионален празник. Мотото на инициативата е "Провери, за да знаеш". Имената на участниците в нея и времето за безплатни консултации с тях са публикувани на сайта logopedia.bg. Кампанията ще завърши с връчването на наградите „Логопед на годината“ на 30 март. 


Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин започна реализирането на проект за изграждане на Център за високи постижения. Стойността на дейностите е 3 462 856 лева, а финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост, каза директорът на учебното заведение Насенка Димитрова.


Три училища от община Берковица ще обновят спортните си бази в следващите три години, след като бяха одобрени по програма, финансирана от Министерството на образованието и науката, за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища, съобщиха от местната управа.


Наградиха на регионално ниво във Видин отличилите се ученици, участващи в Националния ученически конкурс "Наследник съм на…". Съревнованието е организирано от Министерство на отбраната, Централното военно окръжие и Съюза на ветераните от войните на България.


Инициатива ще почете най-възрастните жители на всяко от селата от община Бойница. Целта е хората не само да получат материална подкрепа, но и нужното им внимание и уважение. Това обясни общественикът Радослав Треилов, който осъществява инициативата с подкрепата на анонимен дарител и неправителствената организация "Северозапазване". 

Общо 383 представления, изиграни пред общо 27 000 зрители не само от Видин и региона, но и от цяла България - така може да бъде обобщена в цифри 2023 година за Държавен куклен театър - Видин. Много пътуващ и работещ - така директорът на кукления театър Павлинка Трифонова определя културния институт, който ръководи.
По публикацията работи: Недка Лилкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Около 700 килограма капачки събра днес кампания във Видин

Около 700 килограма пластмасови капачки и 40 килограма алуминиеви кенчета бяха събрани само за няколко часа във временен пункт във Видин . Сред най-малките доброволци беше Деница : "Гледам бебето, помагам с капачките, пиша грамоти - така помагаме на много деца и други хора. Бих казала на хората да продължават да събират капачки и да се включат в..

публикувано на 20.04.24 в 15:32

Стогодишен юбилей отпразнува Любка Иванова от Станево

100-годишен юбилей отпразнува Любка Иванова от ломското село Станево . Поздравления и подаръци рожденичката получи от кмета на общината Цветан Петров , който уважи юбилея на баба Любка. Освен от градоначалника юбилярката получи поздравления и от  кмета на Станево Милен Милчов, както и от общинската дирекция „Социални дейности и програми за..

публикувано на 20.04.24 в 13:02

Фестивал "Занаяти и култура" се провежда във Видин

Двудневният фестивал "Занаяти и култура" стартира днес във Видин. Откриването се състоя в 11:00 часа във вътрешния двор на крепостта "Баба Вида". От двете страни на пешeходната алея до крепостта са разположени шатрите на занаятчии, кулинари и творци, които вземат участие в събитието. Освен жители на града, щандовете привличат и туристи:..

публикувано на 20.04.24 в 12:56

Назначиха служебно РИК във Враца

Централната избирателна комисия определи състава на РИК във Враца, която ще проведе изборите за европейски и национален парламент на 9 юни. Това стана по служебен път, след като в неделя консултациите между политическите партии и коалиции, проведени при областния управител Надя Донкинска не дадоха резултат. За председател е определен юрист Лора..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Конкурс събира творби на тема "Спомени от детството"

Конкурс на тема "Спомени от детството" организира младежкият Интеракт клуб - Видин . Конкурсът е в три категории - рисунка, фотография и поезия, обясни председателят на Интеракт клуб Лора Лозанова : "Идеята за конкурса дойде от вицепрезидента на клуба Светлозара. Избрахме темата за детството, защото според нас е по-обширна и всеки я вижда по..

публикувано на 20.04.24 в 10:00

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус"

Днес в АЕЦ "Козлодуй" ще пристигне първата доставка на ядрено гориво от американската компания "Уестингхаус", предназначено за V блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев.  В края на 2022 г.  атомната..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05