Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 февруари 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

С решение на Министерски съвет Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис". Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба. 


Изборът на компания, която да построи два нови блока на атомната електроцентрала „Козлодуй“, изостри споровете в управляващото мнозинство. Това стана, когато днес ГЕРБ и ДПС поискаха Народното събрание да реши с кои фирми ще се преговаря за новите ядрени мощности. Предложението точката да влезе в дневния ред не беше подкрепено от „Продължаваме промяната - Демократична България“ и отпадна. Проекторешенията на парламента по предложение на ГЕРБ и ДПС предвиждат Министерският съвет да започне преговори с Южнокорейска компания за строеж на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй".


Видинска област остава с едни от най-ниските трудови възнаграждения в страната през четвъртото тримесечие на миналата година, макар че според официалната статистика нарастването спрямо третото тримесечие е с над 6%. Според видинчани минимумът, който член на семейството трябва да получава, за да си осигури нормално ежедневие, е над 1000 лева. 


Административният съд в Монтана потвърди за втори път избора на кмет на Вършец. След ръчно броене на бюлетините от три от секциите в община Вършец, съдът се произнесе, че няма разминаване с протоколите от секционните комисии и няма основание за касиране на изборите.


Националната агенция за приходите поставя под постоянен мониторинг длъжници - собственици на заведения за хранене, които са направили опит да се укрият от данъчните служители, съобщиха от видинския офис на приходната администрация. В началото на февруари екипи от „Фискален контрол“ и публични изпълнители са извършили масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. При посещенията в търговските обекти, публичните изпълнители са иззели близо 97 000 лева от касите с цел погасяване на дълговете. Установено е, че не малък брой от селектираните дружества са затворили обектите си по време на проверките, а близо 10 % са сменили фирмите, които стопанисват, както и регистрацията на фискалните устройства. С техни представители ще проведени разговори за погасяване на задълженията. В случай че не започнат да плащат дълга си, спрямо тях ще се предприемат допълнителни мерки, уточниха от НАП.


222 хиляди лева са предвидени за чистота в бюджета на Община Кула за 2024 година. За улично осветление средствата са в размер на 105 хиляди лева, каза кметът на общината д-р Владимир Владимиров. 


Обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие на общините Лом, Димово и Оряхово е насрочено за утре в Лом. В разработването на концепцията Агенция "Пътна инфраструктура" участва с предложение за основен ремонт на близо 53 км от пътя Добри дол - Лом - Горни Цибър на територията на област Монтана и изграждане на нов участък от второкласния път Обход на град Оряхово, с дължина приблизително 9 км


Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа, предлагат общински съветници от Монтана. Повече пари за инвитро процедури се предвиждат в промените заложени в две наредби.


Регионалното управление на образованието във Враца и Община Оряхово организират работни срещи под мотото "Подкрепа и сътрудничество на терен" с директори и педагогически персонал от образователните институции на територията на Общината.


Няма кандидати за директор на монтанското IV Основно училище „Иван Вазов“. За поста в останалите 10 общински и държавни учебни заведения в област Монтана ще се борят 15 педагози.


Срокът за подаване на предложенията за званието "Почетен гражданин" и "Наградата на Враца" е до края на месец март 2024 година, съобщиха от общинската управа в града под Околчица. С отличието "Почетен гражданин" се удостояват лицата с особен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния, културния или спортния живот в града.


Историческият музей в Оряхово завърши успешно работата по инициативата "Мост към нови публики", финансиран от Национален фонд "Култура". Създаден е нов сайт с модерна визия и обновено съдържание. 


Министерството на образованието и науката одобри за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки, съобщават от общинската администрация. ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра ще получи средства за изграждане на ново съоръжение. Проектът на СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино е за основен ремонт на съществуваща спортна площадка.


Учениците от 2-ри "а" клас при ИОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Мездра и българското училище "Родолюбие" в Кралство Мароко проведоха онлайн урок по проект "Мъдростта в българското народно творчество".


 Със спектакъл, магичен базар и експозиция от плакати във Враца ще бъде отбелязана 119-та годишнина от рождението на легендарния илюзионист Мистер Сенко.


Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде официално открита в Зала 1 на Съюза на архитектите в България утре, 23 февруари. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за опазване на недвижимото културно наследство, създаден от Националния институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо към Центъра за архитектура и наследство в Париж. 


В Мездра ще бъде представена книгата на Николай Василев "Възходи и падове между нашествия и епидемии. Исторически очерк за Искърския край и врачанското село Типченица". 


Денят на мъжкото здраве ще бъде отбелязан утре в Козлодуй. Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и неговият брат д-р Живко Христов.


Тази зима ще бъде в топ три на най- топлите зими в България. Температурите в края на февруари в Северна България се очаква да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00