Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 февруари 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

С решение на Министерски съвет Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис". Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба. 


Изборът на компания, която да построи два нови блока на атомната електроцентрала „Козлодуй“, изостри споровете в управляващото мнозинство. Това стана, когато днес ГЕРБ и ДПС поискаха Народното събрание да реши с кои фирми ще се преговаря за новите ядрени мощности. Предложението точката да влезе в дневния ред не беше подкрепено от „Продължаваме промяната - Демократична България“ и отпадна. Проекторешенията на парламента по предложение на ГЕРБ и ДПС предвиждат Министерският съвет да започне преговори с Южнокорейска компания за строеж на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй".


Видинска област остава с едни от най-ниските трудови възнаграждения в страната през четвъртото тримесечие на миналата година, макар че според официалната статистика нарастването спрямо третото тримесечие е с над 6%. Според видинчани минимумът, който член на семейството трябва да получава, за да си осигури нормално ежедневие, е над 1000 лева. 


Административният съд в Монтана потвърди за втори път избора на кмет на Вършец. След ръчно броене на бюлетините от три от секциите в община Вършец, съдът се произнесе, че няма разминаване с протоколите от секционните комисии и няма основание за касиране на изборите.


Националната агенция за приходите поставя под постоянен мониторинг длъжници - собственици на заведения за хранене, които са направили опит да се укрият от данъчните служители, съобщиха от видинския офис на приходната администрация. В началото на февруари екипи от „Фискален контрол“ и публични изпълнители са извършили масови проверки в заведения за хранене в цялата страна, които имат стари задължения към бюджета. При посещенията в търговските обекти, публичните изпълнители са иззели близо 97 000 лева от касите с цел погасяване на дълговете. Установено е, че не малък брой от селектираните дружества са затворили обектите си по време на проверките, а близо 10 % са сменили фирмите, които стопанисват, както и регистрацията на фискалните устройства. С техни представители ще проведени разговори за погасяване на задълженията. В случай че не започнат да плащат дълга си, спрямо тях ще се предприемат допълнителни мерки, уточниха от НАП.


222 хиляди лева са предвидени за чистота в бюджета на Община Кула за 2024 година. За улично осветление средствата са в размер на 105 хиляди лева, каза кметът на общината д-р Владимир Владимиров. 


Обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие на общините Лом, Димово и Оряхово е насрочено за утре в Лом. В разработването на концепцията Агенция "Пътна инфраструктура" участва с предложение за основен ремонт на близо 53 км от пътя Добри дол - Лом - Горни Цибър на територията на област Монтана и изграждане на нов участък от второкласния път Обход на град Оряхово, с дължина приблизително 9 км


Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа, предлагат общински съветници от Монтана. Повече пари за инвитро процедури се предвиждат в промените заложени в две наредби.


Регионалното управление на образованието във Враца и Община Оряхово организират работни срещи под мотото "Подкрепа и сътрудничество на терен" с директори и педагогически персонал от образователните институции на територията на Общината.


Няма кандидати за директор на монтанското IV Основно училище „Иван Вазов“. За поста в останалите 10 общински и държавни учебни заведения в област Монтана ще се борят 15 педагози.


Срокът за подаване на предложенията за званието "Почетен гражданин" и "Наградата на Враца" е до края на месец март 2024 година, съобщиха от общинската управа в града под Околчица. С отличието "Почетен гражданин" се удостояват лицата с особен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния, културния или спортния живот в града.


Историческият музей в Оряхово завърши успешно работата по инициативата "Мост към нови публики", финансиран от Национален фонд "Култура". Създаден е нов сайт с модерна визия и обновено съдържание. 


Министерството на образованието и науката одобри за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки, съобщават от общинската администрация. ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра ще получи средства за изграждане на ново съоръжение. Проектът на СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино е за основен ремонт на съществуваща спортна площадка.


Учениците от 2-ри "а" клас при ИОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Мездра и българското училище "Родолюбие" в Кралство Мароко проведоха онлайн урок по проект "Мъдростта в българското народно творчество".


 Със спектакъл, магичен базар и експозиция от плакати във Враца ще бъде отбелязана 119-та годишнина от рождението на легендарния илюзионист Мистер Сенко.


Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде официално открита в Зала 1 на Съюза на архитектите в България утре, 23 февруари. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за опазване на недвижимото културно наследство, създаден от Националния институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо към Центъра за архитектура и наследство в Париж. 


В Мездра ще бъде представена книгата на Николай Василев "Възходи и падове между нашествия и епидемии. Исторически очерк за Искърския край и врачанското село Типченица". 


Денят на мъжкото здраве ще бъде отбелязан утре в Козлодуй. Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и неговият брат д-р Живко Христов.


Тази зима ще бъде в топ три на най- топлите зими в България. Температурите в края на февруари в Северна България се очаква да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация по..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00

Фестивал-надиграване започва в село Чирен

Читалището във врачанското село Чирен организира фолклорен фестивал-надиграване , съобщиха от НЧ „Пробуждане 1906". Проявата е първа по рода си и се реализира с финансовата и логистичната подкрепа на кмета Силвия Христова. Финансира се и от общинския фонд „Култура". Днес и утре в селото, което се намира на 15-ина км от Враца, ще си дадат среща..

публикувано на 27.09.24 в 13:56

Враца отбелязва Световния ден на туризма

По повод днешния Международен ден на туризма във Враца се организира планински преход във Врачанския Балкан. В маршрута на похода са включени най-забележителните места в района, сред които са пещерата Леденика и скалният пролом Вратцата.  Походът е планиран за утре и началото му е квартал "Бистрец". Преходът е с очаквана продължителност 7 часа...

публикувано на 27.09.24 в 13:00