Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

4
Снимка: Фейсбук

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство. 

Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия. 

"Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов, който е майстор на художественото леене на метали – ювелир. Отскоро е и член на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти във Враца. Свидетелството му беше връчено на тържествена церемония от кмета на общината Калин Каменов.

"Към момента съм се насочил, заедно с моя баща, към леене и изработка на бижута. Наскоро започнахме да експериментираме, особено аз, с леенето на различни фигури. Предимно в леко историческа и палеонтологична насока... Има случаи, когато клиентът избира какво да се изработи, но в повечето случаи дава насока, от която вече мога да работя. Първо се прави дизайн. Зависи колко е сложен. Понякога се налага първо да го изработя на компютър, но в много голяма част от ситуациите се започва изцяло на ръка, докато се достигне някакъв модел. След това този модел се преработва и се прави калъп. Излива се от восък, а след това минава през един процес на леене. Има много стъпки и се стига до изливане от дадения метал - бронз, сребро или злато. След това този модел се преработва, пили се, шкури се и се стига до крайния продукт... За разлика от фабричните отливки, нашите бижута са уникални, защото са изработени на ръка и няма нито един с друг да си приличат... Най-сложни са поръчките с камъни. Процесът е и по-сложен... Изработваме и реплики на антични бижута. Всяко едно бижу е предизвикателство...", обясни Любомир Маринов.

Повече от разговора - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47