Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как поддържат зелените площи и фонтани във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

За всеки град е важно да има красива градска среда, с добре поддържани зелени и цветни площи, чисти фонтани и чешми. За съжаление, видинчани са свидетели, че в топлите сезони, при липса на дъжд, все по-трудно се поддържат зелените пространства във Видин. Чешмите често са мръсни и непочистени. Поливането е затруднено, тъй като се извършва на ръка, с маркучи и водоноски. 

Мнението на видинчани: 

"Направиха тези нови градинки до Младежкия дом, насадиха цветята и не ги поляха, и те изсъхнаха, а колко лесно може да стане, до тях има пожарни кранове... Състоянието на фонтаните ми прави впечатление, да се поддържат в добро състояние фонтаните, може би да има капково, нали все пак се финансират тези дейности... Трябва да се почистват фонтаните, а гледам, че по селата, който има възможности, си прави капково напояване, по-лесно е, отколкото с маркуч... Тревните площи са добре, но фонтаните има какво да се желае, имаме вода да удавим цяла България, ама ..."

Възможно ли е да има по-модерно и съвременно напояване? Възможно ли е фонтаните да бъдат почиствани по-често? 

Изпратихме въпроси до Община Видин. Ето и отговорите: 

Радио ВИДИН: В новоизградените тераси с цветните лехи в центъра пред СУ "Цар Симеон Велики" се полива с маркуч. Възможно ли е да бъде изградено капково напояване за този участък, както капково напояване за цветните площи пред Съдебната палати и на площад "Бдинци"?

Община Видин: Не е възможно изграждането на капково напояване за участъка пред училище СУ „Цар Симеон Велики“. Причината е, че инфраструктурата не позволява. Единственото място, където има възможност, е на площад „Бдинци“. 

Радио ВИДИН: Кога ще бъдат почистени новите фонтани пред Съдебната палата и кога ще заработят? В момента в тях има боклуци и зеленясала вода. 
Община Видин: Всички фонтани във Видин се почистват регулярно. От 1-ви май ще бъдат пуснати.

Радио ВИДИН: Ще заработи ли фонтанът пред Спортната зала?
Община Видин: Към момента фонтанът пред Спортна зала „Фестивална“ не може да бъде пуснат в експлоатация. 

Радио ВИДИН: Половината дръвчета и храсти са изсъхнали в новата централна пешеходна  зона до Младежкия дом. Как се полива в този район и как се поддържа?
Община Видин: С преносими водоноски ще се поливат. 

В други градове на страната отдавна поливането се извършва по модерен начин. Съществуват вече и интелигентни системи за поливане, които самостоятелно напояват ниви или градини.

Повече - в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18