Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампания за грамотност в помощ на дванайсетокласниците

Снимка: Радио Видин

Платформата „Как се пише?“ стартира кампания за грамотност в помощ на завършващите 12-и клас ученици. Под надслов „Животът няма „аУтокорект“ на 27 март, 50 дни преди държавния зрелостен изпит по български език и литература, започна публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало. То е специално насочено към повишаване на резултатите от матурата и се реализира в една от най-актуалните сред тийнейджърите социални мрежи - Threads

Организатори на инициативата са д-р Павлина Върбанова, основателка на „Как се пише?“, Доротея Николова, учителка по български език и литература, както и творческите директори на рекламна агениция Иван Ланджев и Драгомир Дончев, разказа преподавателят:

"Д-р Павлина Върбанова често прави различни кампании за грамотност, често си партнираме с нея. В рамките на 50 дни, в страницата на "Как се пише?", в една от най-популярните в момента нови мрежи за хората в тийнейджърска възраст - Threads, това е част от платформата на Meta и хората, които имат Instagram, а именно тези, които са в тийнейджърска или студентска възраст, да кажем по-младите хора, могат да си направят профил, от който да се свържат и с платформата на "Как се пише?". Там вече хората си разменят текстови съобщения, което е една стъпка напред за тези потребители, които до момента са свикнали да използват само картинки и видеосъдържание. Те ще започнат да пишат там и започвайки да пишат, установяват, че знаят точно как да го направят, защото знаете, че системата ни, образователната, е в огромна криза и изобщо в цялото общество отношението към езика е много залиняло и установяваме, че той вече не се владее от хората, за които е роден."

Целта на кампанията е да помогнат на учителите тази година, които се борят с огромния проблем, че през последните години балът на матурите пада стремглаво всеки път. Тази година резултатите са под "Добър 4" и приближават "Среден 3". По думите на Доротея Николова тези резултати са все по-тревожни, защото същевренно изпитите стават все по-лесни.

"Министерство на образованието и науката дава все по-лесни материали, което означава, че тази оценка е всъщност още по-ниска. Нивото на грамотност е пряко свързано със способността на човек да осмисля света, живота, изобщо да мисли. Без родния език ние като човешки същества изобщо не можем да се ориентираме в света и да го разбираме."

С анкетите, които се провеждат на платформата на „Как се пише?“ се установяват и статистически закономерности, свързани с пропуските в обучението по граматика, правопис и пунктуация на родния език. 

Организаторите се спират на надслова на кампанията „Животът няма „аУтокорект“, защото от една страна е напомняне, че знанията са важни и ако в мрежата има коригираща програма, която да ни посочва грешките, в истинския живот не е така. 

"Животът няма "аУтокорект" е игра на думи и закачка на няколко пласта. Първо - учениците непрекъснато са в социалните мрежи, в интернет, те непрекъснато цъкат на телефоните си и те непрекъснато ползват техните автоматично коригиращи програми. На български език тези програми, които коригират грешките ни, трябва да бъдат наричани "автокоректор" или в най-крайния разговорен случай - "аутокорект". Повечето тийнейджъри не знаят важни неща, свързани със систематичността на българския език и те го гледат на английски език и го наричат "аутокорект". Думата е придобила доста широка популярност в това си изговаряне и изписване. Ние, в нашето заглавие, сме я изписали с главна буква и цялата дума в кавички, за да обърнем внимание, че тя не е регламентирана от официалния правописен речник в този си вид, но в същото време се употребява от младежите, а ние искаме да стигнем именно до тях."

Намерението на платформата за грамотност "Как се пише?" е след като приключи кампанията, да съберат данните от проведените анкети, да ги анализират и да публикуват резултатите от допитванията. 

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20