Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 20% от българите членуват в неправителствена организация

2
Снимка: Радио ВИДИН

Всеки пети българин членува в неправителствена организация (НПО), това показва доклад на Института "Отворено общество" в София. Според проучването за динамиката на неправителствения сектор в България през 2023 година доброволците, както и хората, които работят и членуват в такива организации, в по-голяма степен от останалите граждани подкрепят демократичните ценности, западната ориентация на страната, опазването на околната среда и равенството между половете. Не навсякъде в България обаче се наблюдава еднакво участие на гражданите в неправителствения сектор. В областите от Северозапада делът е по-нисък в сравнение с други региони на страната, обясни Илко Йорданов, експерт към Института:

"Нашите данни са базирани на източници, свързани с националната статистика, НСИ. Данните показват, че в областите, които покрива ефирът на Радио ВИДИН членуващите в неправителсвени организации - например във Видин, това са около 12% от населението, в сравнение с около 20% от населението на страната. В Монтана са около 9% от населението, във Враца са около 7%. Само за сравнение ще кажем, че делът на членуващите в неправителствени организации в столицата е 56%, почти три пъти повече от средното за страната. Все пак искам да отбележа, че в области като Видин например имаме много традиционно действащи организации като читалища... Само за сравнение, докато за страната на 10 000 души селско население имаме 17 читалища, то този показател е почти двойно по-висок - 29 читалища на 10 000 души селско население в област Видин. В област Монтана също имаме по-висок от средния дял за страната на читалищата в селските региона. Бих искал да кажа, че има един огромен потенциал с наличие на такъв тип центрове за развитие на гражданска среда, гражданска активност..."

Една от тенденциите в неправителствения сектор е професионализацията на организациите през последните няколко години, отбеляза Илко Йорданов:

"Ще кажа няколко тенденции, които нашето изследване констатира. Първото е по отношение на професионализацията на неправителствени организации. Това означава повишаването на техните знания, компетентности, способността им да дават анализи, които са качествени... Това, което прави впечатление, заедно с професионализацията се забелязва обаче и известно бих го нарекъл застаряване. Впрочем това е типичен феномен за цялата нация. Трябва да отбележим, че и присъствието на младите хора между 2017 година и 2023 година също намалява..." 

Един от важните изводи в доклада е, че неправителствените организации трябва да заложат повече за повишаване на доверието на гражданите към тях, допълни Илко Йорданов.

По-слабото участие на гражданите в НПО-та в Северозапада се дължи на чисто икономически причини, посочи Николай Цолов, председател на Сдружение "Свободен младежки център" - Видин:

"Защото, за да може човек да участва в работата на неправителствените организации, той трябва да инвестира част от своето време. А за да има тази възможност, през другото време той трябва да се е обезпечил достатъчно материално, да е спокоен за себе си и семейството си и чак тогава да намери време и за благотворителна дейност, защото нашата дейност в много голяма степен е такава. Тоест тя е безвъзмездна, хората не очакват да получат материална облага поне за това, което правят. Друга, разбира се, също важна причина е, че в Северозападна България броят на младите хора, като процент от населението е вероятно най-нисък. Това също оказва влияние, защото младите хора са двигателят на промените..."

Основните източници на финансиране на неправителствения сектор са европейските фондове, които се управляват от държавата. Това не е много добре по отношение на независимостта на тези организации, коментира Николай Цолов.

Повече за неправиветелствения сектор у нас и мнението на граждани може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00