Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 април 2024 година

Снимка: Радио Видин

"Синята зона" във Видин няма да работи в периода от първи до шести май включително. Това съобщиха от Общинско предприятие "Зони за платено паркиране". 


Община Монтана отчита най-добрата събираемост на местни данъци и таксиЗа първите четири месеца на годината в Община Монтана са събрани 7,2 милиона лева от местни данъци и такси, съобщи кметът Златко Живков.


Земетресение бе усетено тази сутрин във Видин и региона. Трусът е ударил в 8:42 часа българско време в съседна Сърбия. По данни на Сръбската сеизмологична служба трусът е с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер и е възникнал в района на град Кладово на около 70 километра от Видин.

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1 юли. От началото на годината те плащаха патентен данък.

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите.

По-добра инфраструктура ще допринесе за нови инвестиции в Северозападна България. На регионален форум в Монтана мениджъри на водещи компании, кметове на общини и изпълнителна власт изложиха вижданията си за развитието на региона.

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина около 4 км. 

Над един тон малки рибки бяха пуснати днес в язовир Огоста. Акцията бе проведена под наблюдението на служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и кметът на общината Златко Живков. В близост до полуостров Расника на втория по-големина язовир в страната вече плуват шаранчета и бял амур. 

Огромен ръст на приходите от нощувки през февруари във Враца и населените места от областта отчетоха от Националният статистически институт. По официални данни приходите от туристи през втория месец на годината са били 460 хиляди лева (459 466), което е увеличение с 85% в сравнение с февруари миналата година.

Втори случай на коклюш е регистриран във видинското село Чупрене, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция във Видин. След като в средата на април заразата бе установена при дете на една година, което е с поставени дози ваксини, със заболяване е и друго дете от същото семейство. То е на две години, не посещава детска градина. 

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България. Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата.


Читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец започна кампания за набиране на средства за ремонт на сграда, в която ще се помещава библиотеката. Сега тя е на втория етаж в кметството и достъпът на хората, които са предимно възрастни, е труден каза секретарят на читалището Вероника Атанасова.

Доброволците на Български Младежки Червен кръст от клубовете - Враца, Мездра и Зверино се включиха за поредна година в кампанията "Твоите дребни пари в помощ на абитуриентите сираци". Навръх един от най-хубавите български празници - Цветница, с позволението на Врачанският митрополит Григорий, младите червенокръстци събираха средства за социалната кауза пред църквите и манастирите в Община Враца и Община Мездра. 


11 паметника в Монтана са почистени и е възстановена скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в Монтана през последния месец, съобщи кметът Златко Живков. Акцията е част от годишната програма и се финансира от общинския бюджет.


Ден на отворените врати се проведоха в Средно училище „Иван Вазов“ – Мездра. Ученици и учители представиха дейността на учебното заведение пред гостуващите ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. 


"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката Катерина Домби от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и Плевен. Те получиха златни медали за разработването на тази  бизнес идея. 

Трима млади актьори от Национален театър "Марин Сореску" в Крайова гостуват във Видин тази вечер в рамките на инициативата "Театър на колела". Театърът е гостувал в над 30 града в Румъния и за първи път е в България. 


Самостоятелна изложба живопис "Късчета природа" подреди в навечерието на Великденските празници Теменужка Маринова. Организатор на културното събитие, което е с благотворителна цел е Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра.


Във фондация "Подкрепа за реализация" - Видин проведоха занимания, посветени на Великден. Потребителите под ръководството на трудотерапевти боядисваха яйца, рисуваха великденски картини и месиха ритуални хлебчета. 

Видинските полицаи и огнеборци предприеха мерки за гарантиране на реда и сигурността по време на предстоящите празнични и почивни дни, съобщават от ОД - МВР Видин. Създадена е организация за активна превенция, обезпечаване на обществения ред, движението по пътищата и пожарната безопасност в дните около Великден и Гергьовден на територията на полицейските управления и пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10

Врачанка е библиотекар на годината

Врачанката Владислава Иванчева беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината" за 2023 година.  Главният библиотекар на библиотеката при НЧ „Развитие -1869" – Враца получи престижното отличие по време годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация.  Призът се връчва за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките...

публикувано на 17.05.24 в 16:25

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09

Почетния гражданин на Видин Богомил Петров отбеляза годишнина от свой рекорд

Във Видин отбелязаха 60 години от първия световен рекорд по вдигане на тежести направен от Богомил Петров. Рекордът е поставен на 17 май 1964 г., когато той успява да повдигне 140 кг., които освен рекорд го пращат и на олимпиадата в Токио. Рекордьорът получи приветствия от институции и почетен плакет от Българската федерация по вдигане на тежести. Плакета..

публикувано на 17.05.24 в 14:15

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13