Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 май 2024 година

Снимка: Радио Видин

Информационно събитие проведе "Бюрото по труда" във Видин. Хора, търсещи работа, бяха информирани за предстоящи програми, проекти и мерки от Националния план за действие по заетостта и Програма "Развитие на човешките ресурси", както и за възможностите за намиране на работа чрез мрежата на Европейските служби за заетост. 


Покачва се нивото на реките в Монтанско. В последните 12 часа дъждът над региона не е спирал, като повече дъжд е паднал в планинската част на област Монтана. Въпреки, че валежите не са обилни и интензивни, се наблюдава леко повишение нивото на реките в селата от общините Чипровци и Георги Дамяново, съобщиха живеещи в тази част от региона. 


Концепцията на Враца и Монтана получи подкрепа от членовете на Регионалния съвет за развитие на Северозапада, като проектите бяха класирани на 2-ро място сред 18-те предложения. След отваряне на насоките за кандидатстване на отделните министерства, двете общини ще подадат разработени проекти на обща стойност от близо 80 милиона лева.


Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). 


До 30 юни едноличните търговци подават данъчни декларации пред НАП. Почти 1000 дружества и еднолични търговци от област Видин вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок.


Увеличава се пътния травматизъм в област Монтана. От началото на годината са станали 255 пътно-транспортни произшествия, с петима загинали. До края на април в област Монтана са станали 60 тежки катастрофи с 5-ма загинали и 89 ранени. Информацията съобщи Елвис Иванов, началник сектор „КАТ" при ОДМВР-Монтана на заседание на областната комисия по безопасност на движението. Трима от загиналите са пешеходци, като са пресичали на нерегламентирани за това места. През миналия месец са глобени 41 пешеходци. 


Сдружение "Усмихни се с нас" и Танцова формация "Северняци" Видин  направиха дарение  от почистващи и перилни препарати на  кметството в село Делейна. Решението възниква спонтанно, а поводът са наводнените къщи и изгубена покъщнина на част от домовете в селото, казва Ерик Петров, художествен ръководител на "Северняци".


Председателят на Окръжен съд Видин – съдия Илия Илиев, официално подписа акта за встъпване в длъжност на новия председател на Районен съд Видин – съдия Милена Стоянова. 


Демонстрация на възпитателно дело организира Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Берковица съвместно с инспектора Детска педагогическа стая Пламен Панайотов. Ученици от Лесотехническата професионална гимназия и Гимназия „Д-р Иван Панов" в Берковица влязоха в ролята на нарушител и неговия дядо, обществен възпитател, представител на отдел „Закрила на детето". 


Учениците от втори "б" клас на Основно училище "Христо Ботев" проведоха своя час по четене в детския отдел на библиотеката в Мездра, като част от инициативата Национална библиотечна седмица "Библиотеките - по-нужни от всякога".


Десет ученици от СУ "Иван Вазов“-Мездра, с ръководители Владислава Димитрова и Данаил Димитров бяха в Берлин по програма за ученически междукултурен обмен. Българските ученици влязоха в партньорство с ученици от берлинското училище Tesla- Schule.


Драматично-куклен театър - Враца започна работа по най-новото си детско заглавие - "Пълен напред". Пиесата се поставя за първи път на българска сцена и е по текст на Теодора Попова-Лазарова.


С празнично шествие и концерт Община Монтана ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 май 2024 година

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие Общинският съвет във Видин . Целта на декларацията е да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга. С 1000 по-малко ще се гласуващите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано.  В..

публикувано на 27.05.24 в 18:00

Намаляват избирателите в област Монтана

С 1000 по-малко ще се гласуващите на изборите в област Монтана на 9 юни в сравнение с година по-рано.  Спрямо вота от април, миналата година, ще гласуват по-малко жители на региона, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков .  Първоначално от избирателната комисия са били заявени по 118 000 бюлетини за двата вота, в..

публикувано на 27.05.24 в 16:27

Окръжната прокуратура в Монтана предаде на съд обвиняем за катастрофа

Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за ПТП с причиняване на смърт, извършено след употреба на наркотик.  Обвиняемият, на 31 години, е правоспособен водач на МПС, налагани са му наказания по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата. Същият е осъждан.  Вечерта на 19.06.2020 г. той бил помолен от приятеля си..

публикувано на 27.05.24 в 16:16

Нормално протекоха матурите по български език и литература във Видин

Днес се проведе Националното външно оценяване по български език и литература, на което се явяват четвъртокласниците. Изпитът беше с продължителност 60 минути,  а за учениците със специални образователни потребности - 90. Матурата във Видин премина спокойно, каза за Радио Видин Веселка Асенова началник на Регионално управление на образованието Видин:..

публикувано на 27.05.24 в 16:01

Клубът за Българско овчарско куче в Берковица с награди на Национален събор

Две награди спечели "Клуб за Българско овчарско куче" в Берковица, в дванадесетия по ред "Национален събор на овцевъдите в България". Състезанието се проведе през уикенда в района на Петропавловския манастир, под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, обясни Пламен Ерменков , председател на клуба: "Представихме породите..

публикувано на 27.05.24 в 15:45

Подготвят празнична програма за Деня на детето в Синаговци

Празнична програма по случай Деня на детето - 1 юни, подготвят в Народно читалище "Наука 1925" във видинското село Синаговци. Това каза за радио Видин Даниела Георгиева , секретар на читалището:   "Част от нещата са изненада, но ще има лакомства на корем, състезания с чували, ще им покажем игра на ластик и други игри от нашето време, на които ние..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Районното управление на МВР в Роман ще е с нов статут

Утре, 28 май, пред Районното управление на МВР в гр. Роман ще се проведе тържество с което официално ще бъде обявен новия статут – Районно управление на МВР. През последните две години статутът му беше УП /Участък полиция/ към РУ Мездра.  На тържеството ще присъства и министъра на МВР Калин Стоянов.  Началото е от 12:00 часа п ред сградата на РУ в..

публикувано на 27.05.24 в 14:57