Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 май 2024 година

Снимка: Радио Видин

Информационно събитие проведе "Бюрото по труда" във Видин. Хора, търсещи работа, бяха информирани за предстоящи програми, проекти и мерки от Националния план за действие по заетостта и Програма "Развитие на човешките ресурси", както и за възможностите за намиране на работа чрез мрежата на Европейските служби за заетост. 


Покачва се нивото на реките в Монтанско. В последните 12 часа дъждът над региона не е спирал, като повече дъжд е паднал в планинската част на област Монтана. Въпреки, че валежите не са обилни и интензивни, се наблюдава леко повишение нивото на реките в селата от общините Чипровци и Георги Дамяново, съобщиха живеещи в тази част от региона. 


Концепцията на Враца и Монтана получи подкрепа от членовете на Регионалния съвет за развитие на Северозапада, като проектите бяха класирани на 2-ро място сред 18-те предложения. След отваряне на насоките за кандидатстване на отделните министерства, двете общини ще подадат разработени проекти на обща стойност от близо 80 милиона лева.


Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). 


До 30 юни едноличните търговци подават данъчни декларации пред НАП. Почти 1000 дружества и еднолични търговци от област Видин вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок.


Увеличава се пътния травматизъм в област Монтана. От началото на годината са станали 255 пътно-транспортни произшествия, с петима загинали. До края на април в област Монтана са станали 60 тежки катастрофи с 5-ма загинали и 89 ранени. Информацията съобщи Елвис Иванов, началник сектор „КАТ" при ОДМВР-Монтана на заседание на областната комисия по безопасност на движението. Трима от загиналите са пешеходци, като са пресичали на нерегламентирани за това места. През миналия месец са глобени 41 пешеходци. 


Сдружение "Усмихни се с нас" и Танцова формация "Северняци" Видин  направиха дарение  от почистващи и перилни препарати на  кметството в село Делейна. Решението възниква спонтанно, а поводът са наводнените къщи и изгубена покъщнина на част от домовете в селото, казва Ерик Петров, художествен ръководител на "Северняци".


Председателят на Окръжен съд Видин – съдия Илия Илиев, официално подписа акта за встъпване в длъжност на новия председател на Районен съд Видин – съдия Милена Стоянова. 


Демонстрация на възпитателно дело организира Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Берковица съвместно с инспектора Детска педагогическа стая Пламен Панайотов. Ученици от Лесотехническата професионална гимназия и Гимназия „Д-р Иван Панов" в Берковица влязоха в ролята на нарушител и неговия дядо, обществен възпитател, представител на отдел „Закрила на детето". 


Учениците от втори "б" клас на Основно училище "Христо Ботев" проведоха своя час по четене в детския отдел на библиотеката в Мездра, като част от инициативата Национална библиотечна седмица "Библиотеките - по-нужни от всякога".


Десет ученици от СУ "Иван Вазов“-Мездра, с ръководители Владислава Димитрова и Данаил Димитров бяха в Берлин по програма за ученически междукултурен обмен. Българските ученици влязоха в партньорство с ученици от берлинското училище Tesla- Schule.


Драматично-куклен театър - Враца започна работа по най-новото си детско заглавие - "Пълен напред". Пиесата се поставя за първи път на българска сцена и е по текст на Теодора Попова-Лазарова.


С празнично шествие и концерт Община Монтана ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Урок за Космоса се проведе в Мездра

Библиотекари разказаха на деца за стъпването на човека на Луната преди 55 години в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Участниците в проявата научиха за подготовката на астронавтите, изпращането на няколко спътника в Космоса с различни животни и накрая за полета на космическия кораб "Аполо 11", който каца на земния..

публикувано на 12.07.24 в 16:52

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58