Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 юни 2024 година

Новата пейка на кейовата стена във Видин - "Любов на хоризонта"
Снимка: Радио Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин. Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани, които с любопитство спират да я видят, а някои да поседнат и да се снимат.


Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК - хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се нарушават правата на тези хора.


Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната, единият от които е във Видин. Те получават безвъзмездно финансиране в размер на близо 207 милиона лева. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции". 


Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие съгласува разкриването на общо 147 работни места в рамките на Регионалната програма за заетост на област Видин. Осигурено е финансиране в размер на 750 000 лв. 

Видинският съюз на зърнопроизводителите ще направи ритуално зажънване на 20 юни, в землището на село Рупци. Дни преди жътвата в "Земята, която ни храни" с председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски говорим за състоянието на посевите: "Промените в климата налагат все по-чести дъждове, бури и градушки... Тази година липсваше зима, пролетта беше по-топла. След това започнаха дъждове и бури...". 

Националното външно оценяване по математика се проведе в училищата в страната. Общо 561 ученици във Видинско бяха заявили желание да се явят на теста по желание. Изпитът съдържаше общо 17 задачи, 15 от тях бяха с избираем отговор. Времетраенето бе 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

След кратко боледуване, на 79 години, почина дългогодишният председател на клуб "Диабет" - Видин Катина Велкова Иванова. Тя бе чест събеседник в нашите предавания и със съветите си помагаше на хората с диабет.

Месец и половина след като ремонтираното платно на булевард "Панония" официално бе отворено за движение, видинчани сигнализираха за нередности по прилежащия към него тротоар. В близост до кръговото кръстовище с улица "Гео Милев", асфалтовата настилка е деформирана и се забелязват наподобяващи къртичини образувания. 

Mecтнaтa yпpaвa нa Moнтaнa oбяви плaн зa мoдepнизaция нa oбщecтвeнитe cъopъжeния, ĸaтo oтдeли нaд 300 xиляди лeвa oт бюджeтa зa cтpoитeлни и eнepгийни пpoeĸти. Boдeщaтa инициaтивa в пpoгpaмaтa e инcтaлиpaнeтo нa фoтoвoлтaичнa cиcтeмa, ĸoятo щe ocигypи ycтoйчивo пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpoeнepгия зa aдминиcтpaтивнитe нyжди нa oбщинaтa, c инвecтиция oт 130 xиляди лeвa. Ocвeн тoвa, знaчитeлнa чacт oт cpeдcтвaтa щe бъдe нacoчeнa ĸъм пoдoбpeния и тeĸyщи peмoнти нa ĸлючoви oбщecтвeни здaния. Πлaнoвeтe вĸлючвaт peнoвиpaнe нa пoĸpивa нa ĸмeтcтвoтo в ceлo Гopнo Цepoвeнe и пpeycтpoйcтвo нa читaлищeтo в Бeлoтинци c бюджeт oт 30 xиляди лeвa.

Кметът на община Берковица Радослав Найденов е категоричен, че пускането на тежкотоварни автомобили през Петрохан не е добро решение. Очаква се от понеделник тировете за София да минават през прохода. 

Почти 10 процента по-малко са разводите във Врачанско за последната година в сравнение с предходната 2022 година. По данни на Националния статистически институт, 228 граждански брака са били прекратени за изминалите 12 месеца, което е 9.9% по-малко от предходните. В градовете на Врачанско разводите са повече - 134, докато в селата са били прекратени едва 94.

В берковското село Мездрея искат да възстановяват църква, построена преди 120 години. Местните жители вече са събрали 10 хиляди лева. Църквата „Света Троица" в Мездрея е построена през 1902 година и оттогава не е реконструирана. Преди време жителите на берковското село направили освежителен ремонт. Покривът обаче протекъл и вече 15 години е затворена.

Две третирания срещу комари – авиационно и наземно, ще се извършат утре, 13 юни, в община Лом. Въздушната обработка ще обхване поречието на реките Дунав и Лом, Моминбродското блато, местностите Садовете и Бахчите. Ще бъдат използвани препаратите VectoBac и "Ротрин 100", а началото на въздушното третиране започва в 06.00 ч. и ще приключи не по-късно от 10:00 ч., съобщават от местната общинска управа.


Детската писателка Мария Йонова ще даде официален старт на програмата "Лято в библиотеката" 2024 на 19 юни от 10:30 часа, в парка зад паметника на Христо Ботев във Враца. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, съобщават от културния институт.


Теодора и Михаел ще се венчаят по стара българска традиция във Врачанския Балкан по време на седмото издание на Национален фолклорен събор "Леденика". Новината съобщиха от Община Враца, която е основен организатор на атрактивното мероприятие.


Общо 3 997 предпочитания (преференции) са получили 12-те кандидат-депутати от община Мездра в Шести изборен район - Врачански на предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 9 юни 2024 година. Това показват сумарните данни от Районната избирателна комисия. Най-много преференции - 1 418, има Мирослав Аспарухов, трети в листата на Коалиция "ГЕРБ-СДС". На второ място с 964 предпочитания се нарежда Генади Събков, водач на листата на Коалиция "БСП за България“, а на трето - Каролина Кьолер, втора в листата на ПП "ДПС", с 821 преференции.


Днес на гости във Френския институт в София бяха ученици от СУ "Иван Вазов" и ОУ "Христо Ботев" - гр. Мездра. Гостуването бе  по покана на Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество към организацията в България.


Драматичният театър към Народно читалище „Постоянство 1856” в Лом ще зарадва почитателите си с премиерата на мюзикъла "Службогонци" по Иван Вазов. Спектакълът ще се играе на 13 юни 2024 г., четвъртък, от 19:00 часа в големия театрален салон на читалището. 


14-годишният Николас Стоичков подреди самостоятелна изложба в читалището в Бяла Слатина. Той е ученик в 8-и клас, в СУ "Васил Левски" в града. В изложбата са включени 37 картини, като повечето са рисувани с масло и акрил. Темите са пейзажи, натюрморти, има и портрети. 


От днес в Белоградчик започна раздаването на продуктите от втория транш за подпомагане на хора от уязвими групи. Помощта е по Програмата за храни и основно материално подпомагане. Включва предимно хигиенни материали. В селата от община Видин продуктите ще се раздават по график от утре, 13 юни. Графикът за раздаване на пакетите може да се види на интернет страниците на Българския Червен кръст и Агенцията за социално подпомагане. 

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48