Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 юни 2024 година

Новата пейка на кейовата стена във Видин - "Любов на хоризонта"
Снимка: Радио Видин

Пейка с арка във формата на сърце и надпис "Любов на хоризонта" украси кейовата стена във Видин. Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани, които с любопитство спират да я видят, а някои да поседнат и да се снимат.


Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК - хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се нарушават правата на тези хора.


Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната, единият от които е във Видин. Те получават безвъзмездно финансиране в размер на близо 207 милиона лева. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции". 


Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие съгласува разкриването на общо 147 работни места в рамките на Регионалната програма за заетост на област Видин. Осигурено е финансиране в размер на 750 000 лв. 

Видинският съюз на зърнопроизводителите ще направи ритуално зажънване на 20 юни, в землището на село Рупци. Дни преди жътвата в "Земята, която ни храни" с председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски говорим за състоянието на посевите: "Промените в климата налагат все по-чести дъждове, бури и градушки... Тази година липсваше зима, пролетта беше по-топла. След това започнаха дъждове и бури...". 

Националното външно оценяване по математика се проведе в училищата в страната. Общо 561 ученици във Видинско бяха заявили желание да се явят на теста по желание. Изпитът съдържаше общо 17 задачи, 15 от тях бяха с избираем отговор. Времетраенето бе 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

След кратко боледуване, на 79 години, почина дългогодишният председател на клуб "Диабет" - Видин Катина Велкова Иванова. Тя бе чест събеседник в нашите предавания и със съветите си помагаше на хората с диабет.

Месец и половина след като ремонтираното платно на булевард "Панония" официално бе отворено за движение, видинчани сигнализираха за нередности по прилежащия към него тротоар. В близост до кръговото кръстовище с улица "Гео Милев", асфалтовата настилка е деформирана и се забелязват наподобяващи къртичини образувания. 

Mecтнaтa yпpaвa нa Moнтaнa oбяви плaн зa мoдepнизaция нa oбщecтвeнитe cъopъжeния, ĸaтo oтдeли нaд 300 xиляди лeвa oт бюджeтa зa cтpoитeлни и eнepгийни пpoeĸти. Boдeщaтa инициaтивa в пpoгpaмaтa e инcтaлиpaнeтo нa фoтoвoлтaичнa cиcтeмa, ĸoятo щe ocигypи ycтoйчивo пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpoeнepгия зa aдминиcтpaтивнитe нyжди нa oбщинaтa, c инвecтиция oт 130 xиляди лeвa. Ocвeн тoвa, знaчитeлнa чacт oт cpeдcтвaтa щe бъдe нacoчeнa ĸъм пoдoбpeния и тeĸyщи peмoнти нa ĸлючoви oбщecтвeни здaния. Πлaнoвeтe вĸлючвaт peнoвиpaнe нa пoĸpивa нa ĸмeтcтвoтo в ceлo Гopнo Цepoвeнe и пpeycтpoйcтвo нa читaлищeтo в Бeлoтинци c бюджeт oт 30 xиляди лeвa.

Кметът на община Берковица Радослав Найденов е категоричен, че пускането на тежкотоварни автомобили през Петрохан не е добро решение. Очаква се от понеделник тировете за София да минават през прохода. 

Почти 10 процента по-малко са разводите във Врачанско за последната година в сравнение с предходната 2022 година. По данни на Националния статистически институт, 228 граждански брака са били прекратени за изминалите 12 месеца, което е 9.9% по-малко от предходните. В градовете на Врачанско разводите са повече - 134, докато в селата са били прекратени едва 94.

В берковското село Мездрея искат да възстановяват църква, построена преди 120 години. Местните жители вече са събрали 10 хиляди лева. Църквата „Света Троица" в Мездрея е построена през 1902 година и оттогава не е реконструирана. Преди време жителите на берковското село направили освежителен ремонт. Покривът обаче протекъл и вече 15 години е затворена.

Две третирания срещу комари – авиационно и наземно, ще се извършат утре, 13 юни, в община Лом. Въздушната обработка ще обхване поречието на реките Дунав и Лом, Моминбродското блато, местностите Садовете и Бахчите. Ще бъдат използвани препаратите VectoBac и "Ротрин 100", а началото на въздушното третиране започва в 06.00 ч. и ще приключи не по-късно от 10:00 ч., съобщават от местната общинска управа.


Детската писателка Мария Йонова ще даде официален старт на програмата "Лято в библиотеката" 2024 на 19 юни от 10:30 часа, в парка зад паметника на Христо Ботев във Враца. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца, съобщават от културния институт.


Теодора и Михаел ще се венчаят по стара българска традиция във Врачанския Балкан по време на седмото издание на Национален фолклорен събор "Леденика". Новината съобщиха от Община Враца, която е основен организатор на атрактивното мероприятие.


Общо 3 997 предпочитания (преференции) са получили 12-те кандидат-депутати от община Мездра в Шести изборен район - Врачански на предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 9 юни 2024 година. Това показват сумарните данни от Районната избирателна комисия. Най-много преференции - 1 418, има Мирослав Аспарухов, трети в листата на Коалиция "ГЕРБ-СДС". На второ място с 964 предпочитания се нарежда Генади Събков, водач на листата на Коалиция "БСП за България“, а на трето - Каролина Кьолер, втора в листата на ПП "ДПС", с 821 преференции.


Днес на гости във Френския институт в София бяха ученици от СУ "Иван Вазов" и ОУ "Христо Ботев" - гр. Мездра. Гостуването бе  по покана на Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество към организацията в България.


Драматичният театър към Народно читалище „Постоянство 1856” в Лом ще зарадва почитателите си с премиерата на мюзикъла "Службогонци" по Иван Вазов. Спектакълът ще се играе на 13 юни 2024 г., четвъртък, от 19:00 часа в големия театрален салон на читалището. 


14-годишният Николас Стоичков подреди самостоятелна изложба в читалището в Бяла Слатина. Той е ученик в 8-и клас, в СУ "Васил Левски" в града. В изложбата са включени 37 картини, като повечето са рисувани с масло и акрил. Темите са пейзажи, натюрморти, има и портрети. 


От днес в Белоградчик започна раздаването на продуктите от втория транш за подпомагане на хора от уязвими групи. Помощта е по Програмата за храни и основно материално подпомагане. Включва предимно хигиенни материали. В селата от община Видин продуктите ще се раздават по график от утре, 13 юни. Графикът за раздаване на пакетите може да се види на интернет страниците на Българския Червен кръст и Агенцията за социално подпомагане. 

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Раковишкият манастир отбеляза своя храмов празник

На 23 юни, когато православната църква чества Педесетница, Раковишката света обител "Св. Троица" отбеляза своя храмов празник. Днес, в 7:30 часа, в храма на манастира, Негово високопреосвещенство видинският митрополит Даниил, съвместно с монахините и архиерейският наместник на кулска духовна околия отец Илия, беше отслужено Утринно Богослужение, а..

публикувано на 23.06.24 в 15:51

Жители на Громшин: Искаме кмет, който да се грижи за хората

Спокойно, без напрежение, преминават частичните избори за кмет в Громшин . До тях се стигна, след като общинската избирателна комисия прекрати правомощията на избрания през есента на миналата година кмет, тъй като не е излязъл от своя фирма. Въпреки, че е представил документ от НАП, че тя не е действаща, е нарушил разпоредбите. За това днес жителите на..

публикувано на 23.06.24 в 15:43

Литературният клуб в Мездра закрива творческия сезон на Еньовден

Закриването на творческия сезон на Литературен клуб "Христо Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра ще се състои на 24 юни, понеделник. Инициативата е под мотото „Магическият Еньовден” и ще се състои от 17:30 часа в библиотеката с традиционното за творците четене, посветено на хубавата народна традиция.  Входът е свободен. 

публикувано на 23.06.24 в 15:00

Летни занимания за деца провежда читалището в Горни Вадин

Летни занимания за деца предлага читалището в село Горни Вадин. То си партнира с пенсионерския клуб и кметството в селото, а мероприятия се провеждат всеки ден, обясни за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят към културната институция Мая Димитрова: "Това лято имаме доста дечица - едни тръгват, други идват, но колкото и да са, се стараем да ги обхванем..

публикувано на 23.06.24 в 14:30

Без нарушения протичат частичните местни избори във Видинско

Във видинското село Слана бара днес гласуват отново за кмет, след като Административен съд - Видин обяви за недействителен проведения там избор. Денят протича спокойно, информират от Областната избирателна комисия. Към 11:00 часа гласувалите са 162-ма от общо 345. Нормално протичат и частичните избори за кмет на кметство Подгоре , каза за..

публикувано на 23.06.24 в 12:38

Спокойно протичат изборите в Борован

33 на сто е избирателната активност в община Борован, където се провеждат частични местни избори за общински съветници. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия и уточниха, че изборният ден протича спокойно. В Борован хората определят новия общински съвет, след като Върховният административен съд отмени резултатите от вота за местен парламент..

публикувано на 23.06.24 в 11:53

Част от Враца е без ток

Авария в електропреносната мрежа остави центъра на Враца без ток рано тази сутрин. От електроразпределителното дружество очакват захранването да бъде възстановено по обед. Най-вероятно причина за аварията е натоварването на мрежата в горещините.

публикувано на 23.06.24 в 11:26