Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Сватбени традиции и обичаи в България

Снимка: Freepik

Сватбата е един от най-важните и вълнуващи моменти в живота на всеки. В България, този специален ден е изпълнен с богатство от традиции и обичаи, които придават уникалност и колорит на събитието. Тези ритуали са красиви и символични и носят със себе си дълбок смисъл и връзка с миналото. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните и значими традиции и обичаи в България, които правят сватбения ден толкова специален.

Каненето на кумовете

Каненето на кумовете е първата важна стъпка в подготовката на всяка традиционна българска сватба. Кумовете са свидетели на брака и важни фигури, които ще подкрепят младото семейство през целия им живот.

По традиция, родителите на младоженеца посещават дома на кума в четвъртък или събота сутрин, за да ги поканят официално. Тази визита е съпроводена с дарове като вино и хляб, които символизират благоденствие и плодородие. Изборът на кумове е от голямо значение, тъй като те трябва да бъдат уважавани и обичани хора, които могат да дадат добър пример на младоженците.

Предсватбени ритуали

Преди самата сватба, се провеждат редица ритуали, които подготвят младоженците за предстоящото събитие и им помагат да преминат плавно в новия етап от живота си.

Един от най-интересните ритуали е бръсненето на младоженеца. Този обред символизира преминаването му от юношеството към мъжеството и често се извършва публично, съпроводено с музика и песни. По традиция, това е първото бръснене на младоженеца, което има за цел да предпази от зли очи и магии.

Булката също преминава през свой ритуал, наречен „прощаване“. В този момент, тя се сбогува с родителите си и получава тяхната благословия. Това е емоционален момент, изпълнен с много сълзи и радост, който символизира края на нейното детство и началото на новия ѝ живот като съпруга.

Граждански и църковен брак

Сключването на брака включва два основни етапа – граждански и църковен ритуал. И двата са изпълнени със символика и традиции, които правят сватбения ден незабравим.

Гражданският брак се извършва в ритуален дом, където младоженците подписват своите брачни документи. След това, по традиция, младоженецът изнася булката на ръце, докато кумата хвърля сватбени късметчета. В тези късметчета има бонбони, пари и жито – символи на сладък живот, благоденствие и плодородие.

Църковният брак е една от най-вълнуващите части на сватбата. Венчавката се извършва в църква, където свещеникът благославя младоженците и ги свързва в свещен съюз. Церемонията е изпълнена с много символи и ритуали, които подчертават значимостта на брака.

Сватбеният ден

Сватбеният ден е кулминацията на всички предходни приготовления и включва редица традиционни ритуали, които правят деня незабравим.

След гражданския и църковния брак, младоженците и техните гости се отправят към ресторанта, където започва голямото тържество. Един от първите ритуали е захранването на младоженците с хляб и мед от свекървата. Това символизира сладкия живот, който ги очаква. След това следва първият сватбен танц, който открива празненството.

Един от най-забавните ритуали е „ритането на менчето“. Булката рита менче с вода и цветчета – бяло за мъжка рожба и червено за женска. Според вярванията, излязлото по-напред цвете предсказва пола на първото дете. 

Но нека не забравяме и важната роля на малките принцеси, облечени в красиви детски рокли за шаферки. Тези малки дами не само добавят чар и невинност към сватбата, но и участват в множество забавни и трогателни моменти, като хвърлянето на цветя по пътеката и танцуването с младоженците.

Следсватбени обичаи

След сватбата, традициите продължават с редица ритуали, които имат за цел да укрепят новото семейство и да ги подготвят за съвместния им живот.

Един от тези обичаи е разчупването на сватбената питка. Младоженците държат питката заедно и я разчупват над главите си. Смята се, че този, който отчупи по-голямо парче, ще бъде глава на семейството.

Друг следсватбен ритуал е първото посещение на младото семейство в дома на кумовете, където те получават съвети и благословия за успешен брачен живот.

Сватбените традиции и обичаи в България са красиви, символични и играят важна роля за укрепване на връзките между младоженците и техните семейства. Ако планирате сватба, не забравяйте да включите тези ритуали, за да направите вашия ден още по-специален и запомнящ се.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

Тошко Кирков: Шахът е неизлечима болест

Днес В рубриката "Професия, хоби" отделяме внимание на Тошко Кирков от град Мездра . Роден е на днешния ден преди 77 години. Другият повод, да го потърсим, е едно писмо на Полина Дилчева , чиито деца са негови възпитаници. Ето какво написа тя до редакцията на Радио Видин: " Тошко Кирков , който е треньор по шахмат на децата ми, скоро..

публикувано на 06.09.24 в 12:10