Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зависими ли са от телефона младите българи?

Снимка: Радио Видин

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на проучването, са анкетирали повече от 4000 млади хора в няколко западни държави, което им е помогнало да открият приоритетите и предпочитанията на днешните младежи. В световен мащаб 65% от анкетираните посочват, че по-често разговарят с връстници чрез текстови съобщения или мобилен телефон, но този брой е още по-висок в англоговорящите страни. Както в САЩ, така и във Великобритания около 74% от младежите общуват по-често с други хора по цифров път. Проучването открива и друга странна приумица на днешните млади хора - около 62% предпочитат да оставят портфейла си вкъщи, отколкото телефона си, когато излизат навън. 70% от участниците са заявили, че спят на една ръка разстояние от телефона си. Малко повече от половината твърдят, че проверяват телефона си за известия, ако се събудят по средата на нощта. Колко са зависими от телефона са младите видинчани - това проверихме в анкета:

"Мисля, че общуването с технологиите е много по-лесно и по-удобно. Може би не контактувам толкова често, защото аз съм много време навън, но мисля, че улеснява доста живота... Наистина телефонът много пъти ни помага за самите отношения, но пък и много пъти пречи на самите отношения."

Според проучването, големи групи млади хора смятат, че е нормално да използват телефона си в ситуации, които по-възрастните смятат за неподходящи. Такъв пример е масата за хранене, като 42% от анкетираните твърдят, че използват телефона си, докато се хранят. Близо 70 % пък заявяват, че виждат бъдеще, в което всички покупки се извършват онлайн. Колко са зависими от телефона са младите българи? Разговаряме с Крум Крумов, психолог от Видин с практика в столицата.

"Това е един доста нашумял феномен и като всеки феномен носи със себе си и негативи и позитиви. По-лесно се осъществява комуникация - организационно и логистично, нещата се случват много по-лесно, дори има и нови професии, които са свързани с цифровата комуникация. Негативите, обаче, са свързани с психичните преживявания на децата" - обясни  Крум Крумов.

Доста тревожен напоследък е и фактът, че новите зависимости започват да се отразяват дори и на всекидневните ни занимания като храненето и съня, а голяма част от младите хора спят дори по-малко заради общуването в социалните мрежи или приложения за съобщения и обмен на съдържание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли средна класа в България?

България е на последно място в Европейския съюз по дял на средната класа от населението - 51% при средно 64% за алианса. Лидер е Словакия с над 70%.  Средната класа е двигател на икономическия прогрес и е в основата на значимите социални процеси. Основните критерии за нейното определяне са заетостта и заплащането, които пък са резултат от..

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30

Видин става част от "Be active day"

Видин се включва в най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която ще се проведе на 15 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е да се включат колкото е възможно повече хора към различни спортове и така да..

публикувано на 09.09.24 в 18:03

Кампания за здрави детски зъби в общините Брусарци, Ружинци и Димово

Около 500 деца ще обхване осмото издание на кампанията за профилактика на оралното здраве , която се провежда в малки населени места на областите Монтана и Видин . Тази есен инициативата ще премине в учебни заведения в общините Брусарци, Ружинци и Димово, като безплатните профилактични прегледи ще започнат на 1 октомври, обясни лекарят по дентална..

публикувано на 09.09.24 в 17:00