Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти ще помагат на кандидатите по проект "За по-чист въздух в община Видин"

Снимка: Радио ВИДИН



Ще бъде открит офис за техническа подкрепа по проект „За по-чист въздух в община Видин“. Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейските политики и инвестиции в Община Видин ни разказа повече подробности за това какво ще бъде предназначението на новата структура:

"Предстои да стартира една от основните дейности по проект "За по-чист въздух в община Видин“, а именно - предоставянето на техническа подкрепа на нашите съграждани, които биха искали да се възползват от възможностите, които предоставя проектът. Нека отново спомена, че основната цел на проект "За по-чист въздух в община Видин“ е подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фини прахови частици, причинени основно от старите отоплителни устройства на дърва и на въглища, които се считат за един от основните замърсители на въздуха в нашата Община. Специфичната цел на проекта е да се подменят старите отоплителни устройства на дърва и на въглища с по-екологично чисти такива, а именно - термопомпи въздух-въздух, които всъщност представляват климатици, въздух-вода - камини на пелети и котли на пелети... Нашите съграждани биха могли да получат много подробна информация, относно всички стъпки за кандидатстване, от подаването на заявленията до реалната подмяна на отоплителните устройства..."

Десислава Тодорова посочи още, че предстои информационна кампания за повишаване интереса на видинчани към опазване чистотата на въздуха:

"Друга основна дейност, която сме предвидили в проекта и следва да стартира всеки момент е широка информационна кампания, която включва множество събития, среща с гражданите, различно, мога да кажа културни, интересни мероприятия. Различни информационни материали както на хартия, така и информационни материали, разпространени в регионалните и местните медии, така че да повишим интереса на гражданите и да обясним това, че инвестициите в по-чистия въздух, са всъщност инвестиции в здравето на хората..."

Офисът на улица „Баба Тонка“ № 3 във Видин ще е отворен от 26 август. Така че всеки, който има интерес да участва в програмата за подмяна на отоплителни уреди, може да получи консултация и помощ за правилното попълване на документите, необходими при кандидатстване. 
Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00

Общинските съветници във Видин приеха декларация за "Ел Би Булгарикум"

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес  във Видин .  Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум"  в града .  Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, президента, премиера,..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Летен творчески лагер се провежда във Видин

Тази година между 19-и и 23 август във видинската библиотека  се провежда летен творчески лагер, част от проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството!" . В рамките на пет дни и с помощта на ментори, младежите, които участват в киноателиетата, ще се превърнат в един сплотен екип и чрез различни творчески..

публикувано на 21.08.24 в 13:50

След сигнал почистиха обществена чешма във Видин

Видинчани се оплакаха от лошото състояние на една от обществените чешми в града. По думите на гражданите водното съоръжение в района на паметника на съпротивата  в Крайдунавския парк е с рушаща се облицовка и в неприветлив вид. Според тях множеството туристи и гости на града не трябва да стават свидетели на подобна гледка и то на такова..

публикувано на 20.08.24 в 15:00

Учители от Мездра обновяват със собствени сили училището си

Мездренски учители успяха със собствен труд да преобразят училището си. Основно училище "Христо Ботев" в Мездра вече има нов интериор, привлекателни и уютни са кабинетите и коридорите, с нови 3D тапети по проект "Обичам моето училище". А химнът на учебното заведение е сложен на фототапет над учителската стая. Така се създава нова и по-добра..

публикувано на 20.08.24 в 14:00

Младежки център – Монтана вече има свое лого

Новосъздаденият Младежки център в Монтана вече има лого.  То е изработено от Бетина Благоева и напълно съответства на целите и идеите на организацията, символизира неподправения младежки дух, енергия и откритост. Кое налага изработването на лого, разказва Александрина Здравкова , образователен съветник и младежки работник към центъра:..

публикувано на 20.08.24 в 13:00

Срокът за ремонта на второто платно на булевард "Панония" е 90 дни

Ремонтът на второто платно на булевард "Панония" във Видин вече е факт.  В момента се извършва първата част от рехабилитацията на второто платно. Тя е от кръговото кръстовище на булевард "Панония" с улица "Гео Милев" и продължава в посока към Къщата с куклите. Ремонтът на второто платно стартира на 12.08.2024 г. Движението по бул. „Панония“,..

публикувано на 20.08.24 в 12:30