Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летен творчески лагер се провежда във Видин

Снимка: фейсбук



Тази година между 19-и и 23 август във видинската библиотека се провежда летен творчески лагер, част от проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството!". В рамките на пет дни и с помощта на ментори, младежите, които участват в киноателиетата, ще се превърнат в един сплотен екип и чрез различни творчески упражнения и задачи, ще стигнат до обща идея, ще изготвят план за осъществяването ѝ и накрая ще я заснемат.

Един от менторите в летния творчески лагер е Еви Карагеоргу, която е продуцент и експерт кинообразование. Тя е част от Арте Урбана Колектив - сдружение от артисти и неправителствена организация, която развива културния сектор в България, а основната цел на Арте Урбана Колектив е да развива международна артистична и културна динамика в България, най-вече свързвайки киното и образованието, както и театъра и науката. Еви Карагеоргу разказа повече за дейността на организацията и за основната цел на лагера:

"Имахме партньор, в лицето на библиотеката, и затова успяхме да организираме лагера тук, като имахме прожекции през май месец на тема "Околна среда". Деца от различни училища бяха на тези прожекции и сега, с една по-малка група от ученици от различни училища във Видин, създадохме кинолагер, в който те в момента са част и работят по темата как да заснемат нещо, което ги вълнува, нещо, което е свързано с околната среда и в момента сме в този период на създаване на сценарии..." 

Основната тема на кинолагера е екологията. Повече за нея, за участниците и за бъдещите планове на Арт Урбана Колектив, разказа Еви Карагеоргу:

"Климатът, екология, околна среда, което от една страна може да се счита, че е ограничаващо, от друга пък, че е доста обширна тема, но пък в нашата работа, наистина също насърчаваме експерименталното кино, така че им казваме - във вашия филм герой може да бъде дърво, може да бъде пластмасова бутилка, може да разглеждаме пътя на една пластмасова бутилка и тя да стане главният персонаж на един филм, наистина да мислим по-разчупено..."

А с какви впечатления е останала Еви от град Видин и какво мнение си е изградила за града?

"Ами аз съм вече за трети път във Видин и всеки път си откривам нещо ново и това много ме радва... Страшно ми харесва това, че има река, как хубаво е устроена тази променада покрай реката, с лампичките, много е зелено, има толкова много дървета и това страшно много ми допада..."
Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00

Общинските съветници във Видин приеха декларация за "Ел Би Булгарикум"

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес  във Видин .  Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум"  в града .  Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, президента, премиера,..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Специалисти ще помагат на кандидатите по проект "За по-чист въздух в община Видин"

Ще бъде открит офис за техническа подкрепа  по проект „За по-чист въздух в община Видин“ . Десислава Тодорова , заместник-кмет по европейските политики и инвестиции в Община Видин  ни разказа повече подробности за това какво ще бъде предназначението на новата структура: "Предстои да стартира една от основните дейности по проект..

публикувано на 21.08.24 в 13:20

След сигнал почистиха обществена чешма във Видин

Видинчани се оплакаха от лошото състояние на една от обществените чешми в града. По думите на гражданите водното съоръжение в района на паметника на съпротивата  в Крайдунавския парк е с рушаща се облицовка и в неприветлив вид. Според тях множеството туристи и гости на града не трябва да стават свидетели на подобна гледка и то на такова..

публикувано на 20.08.24 в 15:00

Учители от Мездра обновяват със собствени сили училището си

Мездренски учители успяха със собствен труд да преобразят училището си. Основно училище "Христо Ботев" в Мездра вече има нов интериор, привлекателни и уютни са кабинетите и коридорите, с нови 3D тапети по проект "Обичам моето училище". А химнът на учебното заведение е сложен на фототапет над учителската стая. Така се създава нова и по-добра..

публикувано на 20.08.24 в 14:00

Младежки център – Монтана вече има свое лого

Новосъздаденият Младежки център в Монтана вече има лого.  То е изработено от Бетина Благоева и напълно съответства на целите и идеите на организацията, символизира неподправения младежки дух, енергия и откритост. Кое налага изработването на лого, разказва Александрина Здравкова , образователен съветник и младежки работник към центъра:..

публикувано на 20.08.24 в 13:00

Срокът за ремонта на второто платно на булевард "Панония" е 90 дни

Ремонтът на второто платно на булевард "Панония" във Видин вече е факт.  В момента се извършва първата част от рехабилитацията на второто платно. Тя е от кръговото кръстовище на булевард "Панония" с улица "Гео Милев" и продължава в посока към Къщата с куклите. Ремонтът на второто платно стартира на 12.08.2024 г. Движението по бул. „Панония“,..

публикувано на 20.08.24 в 12:30