Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 август 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес във Видин. Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум" в града. Часове след заседанието от предприятието излязоха с официална позиция, че  производствената база в града няма да бъде затворена.


Служебният премиер Димитър Главчев заяви след срещата с президента Румен Радев, че има готовност да е следващ служебен премиер. Срещите на държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер продължиха с управителя на БНБ Димитър Радев. След разговора Димитър Радев каза, че не е променил позицията си от края на март, когато се формираше служебен кабинет по новите конституционни правила, а именно, че не е редно Централната банка да бъде въвличана в политическия процес. Малко след като управителят на Българската народна банка Димитър Радев потвърди отказа си да стане служебен премиер, това направи и подуправителят на банката Радослав Миленков. Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател. В търсене на нов служебен премиер президентът Румен Радев продължава разговорите с потенциалните кандидати за този пост по новите правила в Конституцията. 


От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лева. Синдикатите се стремят да търсят начини доходите да растат, каза Петър Мишев- икономически анализатор към Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.


Почти една четвърт от установените случаи на работа без трудов договор са в хотелиерство и ресторантьорство. Това отчита Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“. За периода януари - юли 2024 г. са установени 451 души без трудов договор в двете икономически дейности. Това е 24% от всички 1914 случая, съобщават от Агенцията. В началото на лятото от Инспекцията по труда призоваха работещите в сезонна заетост да бъдат внимателни за своите трудови и осигурителни права. За да бъдат гарантирани те в най-пълна степен, трудът трябва да бъде деклариран. 

Горски служители от Северозападното държавно предприятие са извършили 550 проверки в държавни горски територии. В периода 12-18 август са проверени 103 обекти за добив на дървесина, над 200 превозни средства, 85 ловци, 16 риболовци и над 120 други физически лица, пребиваващи в горите. Извършени са и 11 проверки по добив на трюфели. Разкрити са седем нарушения по Закона за горите и едно нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 14 пр.куб.м. дърва за огрев, съобщиха от пресцентъра на предприятието.


Кметът на село Чирен Силвия Христова поиска намесата на общинската и държавна власт срещу тежкотоварните камиони, които рушат наскоро ремонтиран път. Става дума за отсечката от местността Деривол до Чирен, която заради реконструкцията на газохранилището във врачанското село вече е силно увредена.


Временно е ограничено движението на автомобили над 12 т по второкласния път Крапчене – Криводол – Борован поради ремонт на пътната настилка при ж.п. прелез в района на Криводол, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът се пренасочва по обходен маршрут.


Поради реконструкция на съоръжения на ЕСО са възможни смущения в електрозахранването на територията на четири общини в област Видин за периода 23-30 август 2024 г., съобщават от Електрохолд България. Смущения на тока може да има в населени места в общините Белоградчик, Димово, Ружинци и Чупрене в област Видин.

Възрастна жена е настанена в болница, след като пожар избухна в жилището, в което живее. Инцидентът, според очевидци, става малко преди обед, когато гъст дим и пламъци обхващат втория етаж на къща, намираща се на ул. "Цар Симеон Велики" във Видин. 

На 22 август от 21:00 часа ще бъде извършена имагоцидна дезинсекция срещу комари в град Монтана, съобщават от Общината. Това е четвърта допълнителна обработка.

Наблюдение на лешояди ще се проведе на 7 септември в района на монтанското село Долно Озирово. Организатори са Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", Дружество за защита на хищните птици и Фондация "ЕкоОбщност".

За 12-а поредна година град Видин ще бъде домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ". Той ще се проведе тази събота и неделя, 24-и и 25 август, в крепостта "Баба Вида", а входът е свободен.

В кулското село Старопатица ще отбележат празника на селото с фолклорен фестивал "Устурпатиче". Програмата за първа година ще е тридневна - на 4-ти, 6-и и 7 септември.

Предстои осмото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица" в село Царевец, община Мездра. Заявки за участие във форума, който е с конкурсен характер, се приемат до 26 август, включително.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Не затварят базата на "Ел Би" във Видин

Не се предвижда предвижда затваряне на производствената база на  "Ел Би Булгарикум" във Видин , това заявиха в официална позиция от Ръководството на държавната млекопреработвателна компания. Позицията бе оповестена след провелото се днес извънредно заседание на Общинския съвет във Видин, на което съветниците приеха декларация за запазване дейността на..

публикувано на 21.08.24 в 17:57

9 души са задържани при акция срещу престъпна група, укривала данъци

Престъпна група, търгувала със зърно и торове, е ощетила бюджета с близо 9 млн. лв. Тя е неутрализирана при полицейска операция на територията на градовете София, Монтана, Враца и Плевен, съобщи на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП. "За периода от 2021 до средата на тази година, от дейността на групата, е нанесена щета в..

публикувано на 21.08.24 в 17:10

Националният фолклорен фестивал "Белокаменица" приема заявки

Предстои осмото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица" в село Царевец , община Мездра. Заявки за участие във форума, който е с конкурсен характер, се приемат до 26 август, включително, каза кметът на населеното място Маргарита Петкова . "Фестивалът ще се проведе на 31 август, събота. В 10:30 е началото на площада пред..

публикувано на 21.08.24 в 15:18

Наблюдение на лешояди ще се извърши в Монтанско

Наблюдение на лешояди ще се проведе на 7 септември в района на монтанското село Долно Озирово . Организатори са Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", Дружество за защита на хищните птици и Фондация "ЕкоОбщност". Събитието е по повод Международния ден на лешоядите, който се отбелязва първата събота на септември, каза Георги Стоянов от..

публикувано на 21.08.24 в 14:00

Зелените площи в Монтана ще бъдат обработени допълнително срещу комари

На 22 август от 21:00 часа ще бъде извършена имагоцидна дезинсекция срещу комари в град Монтана , съобщават от Общината. Това е четвърта допълнителна обработка, посочва Сашко Попов – главен експерт „Опазване на околната среда“ в местната администрация.  За дезинсекцията се използва препарат „Цитрол 10/4 УЛВ“. Разпръсква се с подвижен..

публикувано на 21.08.24 в 13:00

Възрастна жена пострада при пожар във Видин

Възрастна жена е настанена в болница, след като пожар избухна в жилището, в което живее. Инцидентът, според очевидци, става малко преди обед, когато гъст дим и пламъци обхващат втория етаж на къща, намираща се на ул. "Цар Симеон Велики" във Видин. Съседка на пострадалата разказва, че тя живее в жилището сама и е намерена от случайно преминаващ младеж...

публикувано на 21.08.24 в 12:45

Възможни са смущения на тока в област Видин заради ремонт

Поради реконструкция на съоръжения на ЕСО са възможни смущения в електрозахранването на територията на четири общини в област Видин за периода 23-30 август 2024 г., съобщават от Електрохолд България.  Смущения на тока може да има в населени места в общините Белоградчик, Димово, Ружинци и Чупрене в област Видин. Информация за районите, в които..

публикувано на 21.08.24 в 12:00