Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 септември 2024 година

Снимка: Виктория Топалска

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин изнесоха открит урок пред възпитаниците на Детска градина "Русалка" в града. Инициативата е по повод Седмицата на пожарната безопасност, която започна в понеделник, 9 септември. С демонстрации, в центъра на града в петък и огнеборците от Монтана ще отбележат професионалния си празник, 14 септември. Директорът на пожарната ще връчи награди на отличилите си през годината.


„Работната група, която създадохме за решаването на проблемите с буферните паркинги, ще търси начини за запазване на държавния интерес - този на българските граждани. Те трябва спокойно да могат да преминават през границите, при нормални условия. Става въпрос и за европейските граждани, преминаващи през страната, да осигурим възможност да преминават свободно“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Премиерът очаква до края на този месец експертите от ресорните ведомства да предложат възможните решения. Министър-председателят Димитър Главчев призова министрите по време на техни срещи и заседания в Брюксел да заявяват готовността на България по суша за Шенген, което допълнително ще облекчи трафика по границите. 


Имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон започна от днес, 11 септември. В страната са доставени близо 85 хиляди дози, които са разпределени към регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. 


Община Видин обявява първа покана за набиране на заявления за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични по проект „За по-чист въздух в община Видин“, съобщиха от общинската администрация. Във връзка с изпълнение на проекта „За по-чист въздух в община Видин“, от 16 септември (понеделник) хората, които желаят да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с екологични алтернативни устройства, могат да подават своите заявления за интерес. 


Запълнени са часовете за консултация, попълване и окомплектоване на документите в офиса на екипа за техническа подкрепа по проекта "За по-чист въздух" във Видин. Затова е обявен и свободен прием. Досега през офиса са преминали над 1700 души.


Близо 750 ученици от Монтана няма да влязат в класните си стаи за новата учебна година. Ремонтните дейности в две професионални гимназии ще продължат и след 15 септември. От своя страна училищата във Видин са готови за новата учебна година. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места. 


Броени дни преди новата учебна година във Врачанско все още има свободни места за учители. Свободните позиции са 51. В областта има училища, в които няма назначени и директори. 


Малко над 30 процента са разкритите престъпления в сравнение с регистрираните през месец август във Врачанско. Регистрираните криминални престъпления са 161, а разкритите - 59.


Ремонт ограничава движението по пътя между врачанските села Чирен и Девене, предупредиха от общинската управа. Във връзка със строително-ремонтни дейности, до 20 септември временно се преустановява движението по пътя Чирен-Девене.


Заради строително-монтажни работи и връзка между новоизграден и съществуващ водопровод водоподаването в Северна промишлена зона във Видин ще бъде прекъснато днес, 11 септември, от 09:00 часа до 21:00 часа на 12 септември. Ремонтът включва и монтаж на спирателни кранове за подобряване на водоснабдяването в района.


Днес се навършват 60 години от обявяването на Вършец за град. Този важен момент от историята на курортния град бе отбелязан с тържествена сесия, която  завърши с награждаване с плакети на заслужили за развитието на града.


Всичките постоянни комисии към Общинския съвет в Бойница ще заседават едновременно на 13 септември, петък, по 4 точки. На предстоящото заседание ще бъде разгледано и предложение относно приемане годишния отчет за изпълнението на бюджета на Община Бойница за 2023 година.


В Детска градина "Мир" в Мездра се състоя учебна евакуация, проведена от служителите на Районната станция на пожарната. Целта на обучението бе персоналът да изгради навици за безопасно и бързо извеждане на децата извън сградата.


Благотворителен концерт организират в подкрепа на малкия Тихомир от Враца. Това е поредното събитие за събиране на средства за лечение на момчето, което страда от детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия.


Община Ново село ще се включи в инициативата "Да почистим България заедно" за 12-та поредна година. Почистването е планирано да се проведе на 14 септември от 09:00 часа.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Епископ Поликарп Белоградчишки

Белоградчишкият епископ Поликарп отива в Пловдивска епархия

Белоградчишкият епископ Поликарп ще бъде назначен за първи викарий на Пловдивския митрополит Николай. Решението бе взето на  днешното редовно заседание на Св. Синод на БПЦ – БП. Той бе  втори патриаршески викарий на патриарх Неофит, след като отпадна от Първият етап за избор на Видински митрополит през 2018 г.  Все още се очаква Синодът да..

публикувано на 11.09.24 в 17:35

Младежка организация организира игри в Мездра

Новата група "БУМ" ("Будни, устремени мездренчани") в Мездра предлага за младите поредно предизвикателство.  Организацията подготвя инициативата "Игри на БУМ" за малки и големи участници. „Ще се състезаваме и ще минаваме през препятствия, вдъхновени от "Игри на волята", а и не само. Ще търкаляме, ще прескачаме, ще решаваме загадки, но също и..

публикувано на 11.09.24 в 16:44

Вършец отпразнува 60 години градски статут

Днес се навършват 60 години от обявяването на Вършец за град.  Този важен момент от историята на курортния град бе отбелязан с тържествена сесия на Общинския съвет, на която присъстваха общинското ръководство, кметовете и кметските наместници на селата, граждани и гости. Заседанието бе открито от Анатоли Димитров, председател на местния..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Здравната инспекция във Видин стартира имунизацията срещу COVID-19

Имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон започна от днес, 11 септември. В страната са доставени близо 85 хиляди дози, които са разпределени към регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. Повече подробности съобщи доктор Мариана Чавдарова от РЗИ-Видин: "Регионална здравна инспекция вече разполага с..

публикувано на 11.09.24 в 16:10

Започва приемът на документи за смяната на отоплителните уреди в община Видин

Община Видин обявява първа покана за набиране на заявления за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични по проект „За по-чист въздух в община Видин“ , съобщиха от общинската администрация. Във връзка с изпълнение на проекта „За по-чист въздух в община Видин“, от 16 септември (понеделник) хората, които желаят да подменят..

публикувано на 11.09.24 в 15:52

Ремонт спря трафика между две врачански села

Ремонт ограничава движението по пътя между врачанските села Чирен и Девене , предупредиха от общинската управа. Във връзка със строително-ремонтни дейности, до 20 септември временно се преустановява движението по пътя Чирен-Девене. Създадена е временна организация на движение, която е сигнализирана с пътни знаци. Припомням, че..

публикувано на 11.09.24 в 15:33

Продължават ремонтите в две монтански гимназии

Близо 750 ученици от Монтана няма да влязат в класните си стаи за новата учебна година. Ремонтните дейности в две професионални гимназии ще продължат и след 15 септември. В три професионални гимназии в Монтана стартираха мащабни ремонтни дейности през миналата учебна година, финансирани по програма „Региони в растеж“. Единствено..

публикувано на 11.09.24 в 14:00