Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 септември 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя". Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов.

Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков по време на национално съвещание на министерството, посветено на изборите. Той допълни, че ще противодействат успешно на купуването и продаването на гласове. От своя страна премиерът Димитър Главчев посочи, че правителството няма да допусне да се твърди че МВР опорочава изборите, както и да се внушават други функции на вътрешното министерство, различни от законовите.

Общо 28 партии и 11 коалиции подадоха документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Централната избирателна комисия регистрира всички, подали документите си в срок, в условията на така наречената "неприключила проверка". Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за това е до 14 септември. Партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до Районните избирателни комисии (РИК) за регистрация на кандидатските листи, а РИК ги регистрира като крайният срок е до 17 часа на 24 септември. Предизборната кампания ще започне на 27 септември - месец преди седмите за четири години парламентарни избори у нас. 


Над 90% от капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“ е запълнен, съобщиха от "Булгартрансгаз". По този начин, за втора поредна година, е постигнато предсрочно изпълнение на задължението за запълване на 90% от обема на хранилищата в страните от Европейския съюз не по-късно от 1 ноември. Към настоящия момент общо 12 компании - 7 български и 5 международни, съхраняват природен газ в  „Чирен“. Нивото на запълване и планираните дейности за подготовка за есенно-зимния период гарантират готовността и сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон, категорични са от "Булгартансгаз".


Общо 120 отличници от 22 училища в страната получиха "Национална диплома". Почетното отличие се присъжда на зрелостниците от Випуск 2024, постигнали пълен отличен успех. Събитието се проведе в Националния археологически музей в София, а в награждаването участваха служебният премиер Димитър Главчев, служебният министър на културата Найден Тодоров и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. Зрелостничките Християна Страхилова от  ППМГ "Екзарх Антим I " и Ивелина Андреева от  Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" са двете момичета от област Видин, които заслужиха почетното отличие "Национална диплома". Християна е с две пълни шестици на задължителния и избираемия Държавен зрелостен изпит. Ивелина има две пълни шестици на матурите по български и по английски език. 

Кметът Цветан Ценков проведе работна среща с представители на австрийска фирма, който има производствена база за гипсфазерни плоскости във Видин. Обсъдени са възможностите за разширяване на производствените мощности във Видин и капацитета на съществуващото предприятие, за привличане на външни инвестиции и за разкриване на нови работни места. Кметът е представил своя идея за изграждане на локална топлоелектрическа централа, която да изгаря битови отпадъци и получената енергия да задоволява нуждите на производството.


Общинските съветници от групата на ГЕРБ в Козлодуй излязоха с декларация в подкрепа на кмета на общината - Маринела Николова. Осемте членове на Общинския съвет заявяват, че Николова е, цитирам: „отдаден на работата си честен и достоен човек“. В документа се припомня и част от извършеното през годините, в които Николова е начело на общината и се "осъжда" всеки опит за разпространение на неверни, непроверени и злонамерени твърдения относно работата на кмета на общината. Декларацията е в отговор на недоволство от страна на граждани и общински съветници от други партии по повод изнесени от Сметната палата данни за финансови нарушения, открити в работата на Община Козлодуй. 


Почти 260 нарушения на трудовото законодателство са установили през август от Инспекцията по труда, съобщиха от институцията във Враца. Съставени са били 2 акта, единият от тях е за работа без трудов договор. Точният брой на констатираните и описани нарушения е 259.


Общо 3 195 275,67 лева са европейските средства по двата проекта за въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на стадион "Георги Бенковски" и Гребна база-Видин, съобщават от Областния информационен център. Стойността на проекта за стадиона е 1 785 761.51 лева; 1 409 514.16 са средствата по проекта за гребната база. 


Отменя се посещението на патриарх Даниил в Монтана, съобщиха от Общината. То беше планирано за 15 септември, неделя. Визитата няма да се състои поради натоварения график на патриарха, посочиха от местната управа.


По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра в общината е приключена жътвата на пшеница, ечемик и рапица. Пшеницата е 19880 дка и средният добив от декар е 486 килограма. Ечемикът е прибран от 960 дка при среден добив 600 кг от декар. От 600 дка рапица е получен среден добив по 250 кг от дка.


Представителите на парламентарно представените партии и коалиции се споразумяха за ръководството на секционната избирателна комисия в село Габровница, съобщават от Община Монтана. Днес кметът на Монтана Златко Живков проведе преговори с представители на  коалициите „ГЕРБ – СДС“, „ПП-ДБ“, БСП за България“ и партиите „Възраждане“, ДПС и „Има такъв народ“. Без разногласия присъстващите са приели председателят на избирателната комисия да е от „ГЕРБ – СДС“, зам. председателят – от „ПП-ДБ“, а  секретарят – от „Възраждане“.


Деветото издание на международния фолклорен фестивал „Етно ритми“ 2024 се проведе в курорта „Златни пясъци“. Община Кула беше представена от Танцов клуб "Кулчене", с ръководител Димитър Карчев, а дамите от Народен хор "Кулчанки", с ръководител Владислав Перов, завладяха публиката. Специалната изненада на Народно читалище "Просвета 1882" за фестивала беше представянето на народния обичай, традиционен за града „Къпачи“, съобщиха от културното средище в Кула.


Една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка” е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър „Патилан” - Монтана, съобщават от културната институция. Премиерните представления ще са на 13 септември, петък, от 18:00 часа и на 14 септември, събота, от 11:00 часа.


С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен.


В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциониращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. 


Изложбата „Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди“ ще гостува във Видин, съобщиха организаторите от Фондация "Културни перспективи". Експозицията за деца и младежи по едноименната книга на Биргита Бер ще бъде открита на 20 септември от 18:00 ч. в Културен център „Жул Паскин“ и ще остане там до 20 януари следващата година. Изложбата разказва истинската история на еврейско момиче от Берлин, което заедно с родителите си се укрива през октомври 1942 г., за да избегне преследването от националсоциалистическия режим. 


В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. 

По публикацията работи: Елизабет Христова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Продължава жътвата на пролетници в община Мездра

По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра комбайните прибират реколтата от пролетници. 18850 дка са засети с царевица и 9537 дка - със слънчоглед, но заради сушата стопаните очакват ниски добиви.  Средно по 486 килограма пшеница от декар са ожънати в общината. С културата бяха засети 19880 дка.  600 кг от декар е средният добив при ечемика, а..

публикувано на 12.09.24 в 14:38

Участници в Детската академия за спорт и превенция в Кула получиха награди

Наградиха участниците от тазгодишното издание на  Детската академия за спорт и превенция в Кула . Тя се организира съвместно от Районното управление на МВР, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинската администрация, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, СУ "Васил Левски"..

публикувано на 12.09.24 в 14:30

Новият сезон на кукления театър в Монтана започва с премиера

Една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка” е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър „Патилан” - Монтана, съобщават от културната институция. Премиерните представления ще са на 13 септември, петък, от 18:00 часа и на 14 септември, събота, от 11:00 часа. Автори и режисьори на спектакъла са Христина и Симеон Тодоров...

публикувано на 12.09.24 в 13:00

Инспектори по труда констатираха близо 260 нарушения във Врачанско

Почти 260 нарушения на трудовото законодателство са установили през август от Инспекцията по труда, съобщиха от институцията във Враца. Съставени са били 2 акта, единият от тях е за работа без трудов договор. Точният брой на констатираните и описани нарушения е 259. Общо 62 предприятия са били инспектирани през осмия месец на годината, като..

публикувано на 12.09.24 в 12:00