Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ почете деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Снимка: Здравка Маслянкова


Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ почете деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски – духовник, книжовник и православен светец, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.

От 15 години в двора на висшето училище се изгражда православен храм, носещ името на Св. Евтимий. Продължава националната благотворителна кампания за довършването на храма. Средствата, които сега се набират, са предназначени за цялостното интериорно оформление – стенописи, проектирането и изработката на иконостаса, иконите, църковна мебел и утвар.

Репортаж на кореспондента ни във Велико Търново Здравка Маслянкова.

В деня на Свети Евтимий, патриарх Търновски, в университетския храм свещеноиконом Славчо Иванов, протосингел на Светата Великотърновска митрополия, отслужи  празничен акатист.

Евтимия, преблажени, отче наш. Ти, който с православието си утвърдил твоите люде в борбата им срещу агаряните. Затова с обич те възхваляме, казвайки така: Радвай се, светозарна звезда от Търново града изгряла.

Идеята за изграждането на университетски храм, носещ името на Свети Евтимий, се заражда през 2002 г. Тя е на тогавашния ректор на Великотърновския университет проф. Иван Харалампиев. Решено е университетският храм да бъде изграден на източната страна под Ректората на Великотърновския университет. Днес проф. Харалампиев споделя:

Църкви и катедрали са строени с векове. Аз съм оптимист. Като чух още миналата година и камбанен звън, значи че я има църквата. Тя беше построена в края на 2006 -началото на 2007 година без да бъде направена замазка. Сега има и замазка. Затворена е църквата. Надявам се до една година да бъде свършена. Защо е важно да го има този храм на името на Св. патриарх Евтимий? Защото друг няма. Защото Св. патриарх Евтимий е идна изключителна личност в нашата духовна, история и народностна история. Той заслужава. В Търново е просял, прославил се е като патриарх, като духовник и книжовник. Тука, както казва неговият биограф Григорий Цамблак, камъните са плачели, когато са го изпращали на заточение.

На 20 януари 2003 г. в Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски, и 610 години от неговата кончината, с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия синод на Българската православна църква е направена и първата копка. Проектът е дарение от арх. Теофил Теофилов. Впоследствие, с определянето на новото място пред университетската библиотека, проектът е преработен. Следват документалните процедури за частично изменение на устройствения план, а през октомври 2006 г. се прави първа копка на новото място. За четири месеца грубият строеж е готов. С решение на Министерски съвет от 2010 година храмът е прехвърлен на Великотърновската света митрополия.

Внушителната сграда е класическа кръстокуполна църква, чиято разгъната площ е около 500 кв.м., а на долното й ниво има параклис на светите братя Кирил и Методий. В продължение на 8 години, по различни причини, строителството на черквата е спряно, докато ректорът проф. Христо Бонджолов не решава, че трябва да се възстановят дейностите по доизграждането на университетския храм.

Близо 100 000 лв. са събрани на двата благотворителни бала през миналата година, чийто основен организатор е бизнесменът Стефан Шарлопов, възпитаник на Великотърновския университет. Парите са използвани за довършителни строителни дейности по храма – доизграждане на куполите, меден обков, дограма, изолация на стените и измазване, обясни ректорът проф. Христо Бонджолов.

Чакаме от чужбина да се доставят допълнителните неща, които са поръчани там. Говорим за купола на църквата и кубетата отгоре да се направят. Камбанариите също са поръчани в чужбина. Камбаните са поръчани в Русия.

Все се надявам да успеем да го довършим, срокове в тази работа няма, защото не е дело на един човек или на един университет. Изграждането на един такъв храм е общонародно дело.

Хората разбират необходимостта от изграждането на храма и от това, че трябва да се помага. Продължиха да помагат и след това нещо и сега са изявили такава готовност. 

През редица трудности преминава строителството на храма, носещ името на Св. Евтимий. Когато монтирали прозорците, се наложило пълно разглобяване на стъклопакетите, за да се напасне всичко до най-малкия детайл, споделя инж. Олег Божанов, член на църковното настоятелство.

След май месец ще имаме по-голямо виждане за довършителните неща, които са във външната част, ще има и така наречената вертикална планировка с всички изисквания според канона и според строителните разрешения. Както например, че горните прозорци трябва да бъдат отворени и има идея те да бъдат с дистанционно, тъй като ще запалват свещи тука. Не са го предвидили. Не е възможно един единствен изпълнител да направи цялото строителство.

Националната благотворителна кампания за довършване на храма продължава и днес. Средствата, които сега се набират, са предназначени за цялостното интериорно оформление – стенописи, проектирането и изработката на иконостаса, иконите, църковната мебел и утвар.

Да има църква, носеща името на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, именно на Света гора,  не е кауза само на Великотърновския университет, а е общобългарска кауза, защото на това място е бил манастирът „Св. Троица”, люлката на Търновската книжовна школа, чиято историческа мисия е оказала огромно положително влияние за духовното развитие на българския народ като нация.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56