Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 29 януари-6 февруари 2023

4
Българският кораб „Св. св. Кирил и Методий“
Снимка: Дойчин Боянов

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Мар дел Плата към Антарктида. Аржентинското пристанище беше втора междинна спирка по пътя към българската база на остров Ливингстън. Екипажът на кораба беше посрещнат от военен оркестър и официална церемония. В Мар дел Плата корабът беше зареден с гориво и провизии, а на борда му секачиха учени от Българския антарктически институт, както и логистици. На о. Ливингстън те трябва да построят нова научна лаборатория.


Меджувременно, базата ни там посетена от българина Стефан Иванов, който седмица по-рано успешно завърши участието си в международната експедиция “Мисията на Шакълтън”, проведена под егидата на американския Клуб на изследователите. Както вече съобщихме, по време на експедицията бяха поставени 6 световни рекорда за гребно плаване в Южния ледовид океан.

Посрещане на кораба

Снимка: Дойчин Боянов


С подиуми започна сезонът за Българския отбор по фрирайд. На 28 януари в Шамони се проведе състезание две звезди - Chamonix Qualifier 2*. Теди Илиева спечели сребърен медал при жените в сноуборда, а Илияна Миховска - четвърто. В топ 5 се нареди и Симеон Павлов, който се класира пети при мъжете в ските. Два дни по-късно във френския курорт Авориаз Теодора Илиева отново се пребори за подиум като постигна трето място в състезание с ранг 3 звезди.

Българският отбор по фрирайд

Снимка: Freeride Team BG


Двама души изкатериха в два последователни дни един от най-известните и трудни машрути за спортно катерене - “La Rambla”9a+ в Сиурана, Испания На 27 януари белгиецът Себастиан Берт (Sébastien Berthe) премина линията в стил редпойнт и осъществи своя - както той самият написа - 20-годишна мечта. Берт разказва, че скалата е правила дупки по кожата му и той не е можел да пробва линията в два последователни дни. За да изкатери маршрута, белгиецът е прекарал 3 седмици там и е направил общо 24 опита, като 25-ият се е оказал успешен.

Маршрутът е изкатерен за първи път през 1994 г. от германеца Алекс Хубер, но тогава “La Rambla” е около 3/4 от сегашната си дължина, премината през 2003 г. от Ramón Julián. Маршрутът е сочен като най-често преминаваното 9а+ в света - до момента има около 30 повторения.

29-годишният Себастиен Берт е известен с преминавания си на трудни мултипич маршрути по света. През 2019 г. осъществи седмото свободно преминаване на “The Nose”, Алпийската трилогия (с Нико Фавресе), “Bellavista” 8b+ 450 м (на Cima Oeste de Lavaredo) през 2020 г, “Tarragó” 8b+ 240 м, второто свободно изкачване на историческия “Arco Iris” 8c+ 300 м, “La promesse de l'aube” 8c 200 м (в Швейцария).

Два дни след Себастиен Берт Михаела Кирш (Michaela Kiersch) също изкатери “La Rambla” и стана втората американка, преминала тази категория на трудност (след Марго Хейс през 2017 г. - на същия маршрут). Това е и едва третото женско изкатерване на маршрута. 28-годишната Кишр е започнала опитите си по линията в началото на януари.


Пети смъртен случай в Патагония от началото на сезона там. 28-годишен аржентинец е бил ударен от голям камък по време на изкачване на връх Серо Мочо (1953 м). Маркос Горостиага е бил лекар по професия. Партньорът му по свързка е бил на 80 метра от него по време на инцидента и е извикал помощ. Изпратеният на мястото военен хеликоптер (рядък случай за Патагония) само е установил смъртта на пострадалия.

През декември швейцарец падна близо Cerro Standhart, американка почина от хипотермия, след като се загуби на слизане от солово изкачване на иглата Guillaumet. В началото на януари лавина повлече баските алпинисти Икер Билбао и Амая Агире в ледена цепнатина на слизане от Фиц Рой. Планинските спасители в Ел Чалтен вече се оплакаха, че са твърде малко на брой - шестима, предвид постоянно нарастващия брой посетители на Патагония. Те нямат спасителен хеликоптер, а военните вертолети, които армията рядко изпраща, не са подходящи за подобни спасителни акции. Очевидци на някои от фаталните инциденти свидетелстват, че времето е било необичайно топло миналия месец, а “разпадането” на планините в такива условия прави катеренето там все по-рисково.

Естебан Топо Мена

Снимка: Алекс Хонълд


Дали заради необичайната и твърде неприятна “жега” по планините, или в търсене на нови места, Алекс Хонълд се насочи този сезон към Антарктида. американецът, станал световноизвестен и извън катерачните среди с филма “Free Solo”, се “разходи” на ледения континент с еквадорския алпинист и планински водач Естебан Топо Мена. Двамата започнаха с най-високия връх на континента - Винсън (4892 м), а после минаха през още няколко върха от най-високата планинска верига в Антарктида - Елсуърт, като направиха и нов маршрут до връх Доленс (1950 м).


От 6 до 9 февруари в столичния Дом на киното се провежда италианската кинопанорама "Истории от планината". В четирите вечери любителите на планинарското кино могат да видят 11 подбрани филма с награди от международни фестивали. Организатори са Банско филм фест и Италианският културен институт в София. Подробности за кинопанорамата - тук

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49