Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да панираш детството в тенджера – гладните поетични приключения на Иван Раденков

Иван Раденков
Снимка: Иван Нотев

Неслучил се космонавт и министър, брат на неслучил се боклукчия, злоядко, чиято баба чела "Приключенията на Лукчо", за да прояде, верен сподвижник на "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" от ранни години, татко и трол, мързеливо динамичен музикант, писател, но най-вече непораснало хлапе. Това е Иван Раденков, който днес представя поредната си книга "Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания". Книга, която говори и пее.


Много гладен или много преял написа тази книга Иван?

"Аз винаги съм гладен и обожавам храната. Това може би личи от книгите", отговаря Иван в предаването "Изотопия".

Произведенията, свързани с храна, определено са му най-интересни. "Имат допълнителен привкус в буквалния смисъл".

Раденков вече е писал разкази за различните видове храни, с които да направи живота на най-малките, а може би и най-злоядите, по-вкусен. Затова знае, че ако коричкозаврите са нападнали великденската трапеза, на помощ може да дойде проф. Козунаки, който (според последната книга за Пане Кашкавале) е в затвора "Тенджери" заедно с други видни академични лица и присъдружните им хранителни части.

Проф. Козунаки е част от историята за Пане Кашкавале, син на Пан Дишпан и Пана Кота. Пане е влюбен в Принцесата на царство Патладжания, която е принцеса не само заради благородното си потекло, а и защото е с кайма. Недодяланите стихове и песнички на поета Пане се нравят на принцесата, тя се забавлява много с тях, но нейният баща – Цар Евичак, не харесва главния ни герой. Ето така започва всичко.

На професора по козунаци и великденски мероприятия ще помогнат друга част от учените, хвърлени в затвора "Тенджери" – Сол и Захаринчо, Кир Кефир, Кимион Симеон и Чер Пипер. Ще се измъкнат от затвора, уверява Иван.

А всички герои в книгата (те никак не са малко) ще се срещнат заради страховита битка, която може да се сравни само с "Игра на тронове", но с паниран кашкавал и тенджери, казва с усмивка писателят.


На измисления от него континент има няколко царства – Патладжания е между Багетия и Лебервурстия. Някъде на север са и земите на хан Тахан.

А как звучат някои от протагонистите? Пане е по-дудучест, Принцесата е като камбанка, баща ѝ е кречетало, обяснява Иван Раденков.

Положителните му герои не преяждат. Лошите като Тиквеника и сержант Пачата са по-скоро пълнички. Глупавият Крастав Ицо също е от лошковците, но Иван си го представя като великан. Така е нарисуван и от художничката Антония Мечкуева, която прави илюстрациите в книгата. Раденков определя работата ѝ като "епохален труд". "Тя подходи към целия проект като към филм: разкадровки, разпечатаха се страниците, как ще изглеждат, рисуваше се, хвърляше се в кофите. На огромни кадастрони се рисуваха нещата."

А защо книгата пее?

В края ѝ можете да откриете и сканирате QR код, чрез който да чуете песните на група "Барабас". Музикантите Кураж Фураж и Гризни Халва също са част от приключенията на Пане, като Иван се отъждествява с Гризни Халва. Като Гризни Халва той е басист, но в групата Lazy Dynamics, пък и много обича халва.

Lazy Dynamics влизат в обувките на героите от "Барабас", а децата на Иван влизат в ролята на съавтори и то редовно. Често дават идеи. Единият от синовете му Явор е на 6 или 7, когато, връщайки се от стол, обяснява на баща си, че е ял пане кашкавал. "Пане" мисля, че на полски беше "господин", веднага ми дойде главният герой Пане Кашкавале. След това започна едно измисляне…". "Много е приятно, но и уморително с такива готини деца."

Готините деца на Иван не са злояди като него, когато е бил малък. "Обичат да хапват, понеже ги закърмяме с хранителни историйки. Тази книжка е създадена, за да събуди любов към храната в малките и подрастващите."

Днес Иван Раденков е виден лакомник. Гледа сини сливи в двора, от които прави мармалад, замесва хляб и козунаци с квас, но някога едната му баба чела за приключенията на Лукчо на масата, за да си изяжда порцията. "Баба ми носеше в джобовете си лукчета и книгата за Лукчо. Тя си беше концептуална. Готин човек. Всичките ми баби са готини", казва Иван.

Сегашната книга, вдъхновена от Лукчо, Раденков пише две години. Признава, че му е любимата. "Твърди корици, много хубава история, която много ми напомня на Лукчо по простата причина, че пак е с царства, с такъв тип герои, хранителни. В същото време си е много моя история, в същото време си е с група, защото аз много обичам групи. Групата я кръстих "Барабас", както много исках да се казваме, да не сме Lazy Dynamics, но и Lazy Dynamics е хубаво."

Иначе самият Иван звучи като пирата от друга негова книга – "Котаракът Франт на загадъчния остров". За нея Иван пише 14 песни, които изпълнява с вокално-театрална формация "Врабчета". Тази на пирата обаче му лежи особено на сърцето. На "Изотопия" пък допада песента с историята на рибата Светкавично дупе, "която чрез припръцквания се опитва да спечели състезанието на рибите, но след няколко неуспешни въздишки на дупето приключва състезанието."

Освен че черпи вдъхновение от историите на децата си, Иван Раденков използва в книгите и спомените от детството с брат си. Така се раждат Унки Марлюнки и Джони Марльони, които са част от читанките за трети клас. "Много, много неща, които вкарвам в книжките, са ми се случвали. Даже съм хващал змия за опашката, докато карам кану-каяк в бързи води."

Освен на преживявания, книгите се основават и на фантазния бином на Джани Родари: "Хващаш думички, които нямат нищо общо, и почваш да ги въртиш в мозъка си като гледаш да ги използваш по най-абстрактния начин. Друга хитрина, която използвам, е ако в един момент усетя, че сюжетът ми се развива по твърде нормален или безинтересен начин, да вкарам нещо пак чрез някакъв случаен принцип.

Взимам нещо, което просто сега ще ми се случи, и го вкарвам вътре и това предизвикателство пред героите, те трябва да го преминат и да намерим начин да го преминат наистина. Поставям много високи, странни препятствия, които, колкото е по-стръмно и трудно, толкова е по-интересно как преминават героите през тях."


През какви странни препятствия преминават героите от "Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания", защо децата трудно могат да кажат цялото заглавие, каква е връзката на Иван Раденков с така модерния изкуствен интелект и как звучат героите му благодарение на различни музикални инструменти?

Чуйте в звуковия файл, а докато слушате, си припомняйте и посланието на Иван Раденков: "Хапвайте разумно, хапвайте с любов. Бъдете винаги влюбени и се обичайте един друг."

Снимки: Иван Нотев, изд. Ентусиаст

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31