БГ Коледа дойде в отделението по неонатология на УМБАЛ "Пловдив"

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пловдив“ получи от „Българската Коледа“ утразвуков апарат за диагностика в детска възраст и неонатология.  Директорът на лечебното заведение доктор Аргир Аргиров подчерта, че той е жизнено необходим за работата на Отделението по неонатология, тъй като с него се проследява състоянието на деца, които имат проблеми с нервната система.

Първо искам да благодаря на „Българската Коледа“, че имахме възможност и тази година нашата болница да се включи в раздаването на тези придобивки. Нашата болница получи ехографски апарат за отделението по неонатология, който е на стойност около 55 000 лева. Той подпомага дейността в самото отделение, когато има нужда да се гледат деца с проблеми в нервната система. Тази апаратура е абсолютно необходима за правилната, точна и навременно поставена диагноза, ако има съмнения и подозрения за някаква аномалия в мозъчна дейност, за да може по най-бързия начин да се вземат адекватни мерки.Това е един огромен жест, с който се подпомагат болниците с жизнено важна за тях апаратура и техника, категоричен е доктор Аргиров.

Дарението от „Българската Коледа“ идва точно навреме, тъй като то заменя амортизирания апарат, с който до този момент е работила отделението по неонатология, обясни доктор Аргир Аргиров.

Решението да кандидатстваме за този апарат беше взето, тъй като наличния е доста остарял и е със занижени показатели. Безкрайно сме благодарни на „Българската Коледа“ и на всички дарители за предоставения нов апарат. Колегите от Отделението по неонатология ще преценяват кои деца ще бъдат преглеждани чрез него, обясни директорът на университетската болница, който уточни, че през в отделението годишно се раждат около 1500 деца.

От ръководството на лечебното заведение са категорични, че болницата ще кандидатства с проект и следващата година.

Твърдо сме решили да кандидатстваме, защото не само отделението по неонатология, но и детското отделение има нужда от обновяване на апаратурата, подчерта доктор Аргиров.

Той е убеден, че „Българската Коледа“ е една инициатива, която е необходима не само за болниците, но и за цялото общество.

Българската Коледа изиграва и друга положителна роля, а именно – възпитава хората към доброта, да се събуди тяхното чувство за помощ и състрадание, категоричен е той. 


Галерия

Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08