Политизирането на енергийните проекти поражда проблеми в сектора

Политизирането на проектите в областта на енергетиката е крайно време да се намали – около това мнение се обединиха енергийни експерти от България, Турция, Сърбия и Русия на дискусия в София за развитието на газовите проекти на Балканите...

публикувано на 22.04.19 в 11:37

Оптимистични прогнози за икономиката и запазване на ключовата роля на образованието

Няма основания да се очаква икономическа криза в следващите две години. Ръст на икономиката, макар и забавен, се регистрира както в България, така и в Европа и САЩ. Но дори и да има нова криза, тя би отворила възможност за интересни инвестиционни..

публикувано на 19.04.19 в 11:12
Дунав мост-2 между Видин и Калафат

България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав

Премиерът Бойко Борисов обяви   предстоящата първата копка на Дунав мост -3 между България и Румъния. Заради наличие на локална железопътна връзка от двете страни на реката бе предпочетен вариантът, свързващ градовете Свищов и Зимнич. Според проф. Марин..

публикувано на 17.04.19 в 12:37

НАТУРА 2000 създава условия за успешен бизнес

Преди години, когато европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 влезе в сила, част от българите, в т.ч. и политиците, я възприемаха повече като пречка, отколкото като предизвикателство за успешно развитие. Въпреки скептицизма експертите в областта..

публикувано на 16.04.19 в 12:31

Иновативна сграда в София ускорява IT връзките на бизнеса със света

Глобалната компания Equinix откри втория си център за данни в София. Инвестицията е на стойност 19 млн. долара и целта му е да подпомогне бизнеса да се адаптира по-бързо и лесно в IT инфраструктурата. Сградата ще се захранва със 100 процента зелена..

публикувано на 14.04.19 в 08:00

Правителството взема мерки за повишаване на качеството на маслодайната роза

Правителството одобри проект на Закон за маслодайната роза. Целта е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло. Земеделските стопани ще..

публикувано на 13.04.19 в 08:30

Двоен шок за българските автомобилни превозвачи

Животът на фирмите от важния за икономиката автомобилен транспортен бранш тези дни не изглежда хич розов, а и близките перспективи не са особено утешителни. Те получиха два болезнени шамара, които само засилиха разочарованието им от властите и от..

публикувано на 08.04.19 в 12:24

Българинът преживява с най-ниските доходи в ЕС

Европейският синдикален институт публикува съпоставителен доклад за труда в ЕС за 2018 г. На фокус са заплатите през изминалите 10 години. От доклада става ясно, че България е рекордьор по реален ръст на средната работна заплата в периода 2009-2018..

публикувано на 05.04.19 в 12:41

България срещу пакета „Макрон“ – временно тактическо предимство на София

В последния момент председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отложи за другата седмица обсъждането и гласуването на силно оспорвания законодателен пакет „Мобилност 1“, срещу който се обявява България, подкрепена от немалко други..

публикувано на 28.03.19 в 11:54

Икономиката с дефицит на работна ръка, търси чужденци и пенсионери, младите не искат да работят

Българската икономика върви добре, но все повече се задушава от липса на работна ръка, въпреки ръста на износа, вътрешното потребление и инвестициите. През 2018 г. ръстът на БВП достигна 3.1 на сто, а година по-рано беше 3.6 процента. Прогнозите..

публикувано на 26.03.19 в 11:46