България срещу пакета „Макрон“ – временно тактическо предимство на София

В последния момент председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отложи за другата седмица обсъждането и гласуването на силно оспорвания законодателен пакет „Мобилност 1“, срещу който се обявява България, подкрепена от немалко други..

публикувано на 28.03.19 в 11:54

Икономиката с дефицит на работна ръка, търси чужденци и пенсионери, младите не искат да работят

Българската икономика върви добре, но все повече се задушава от липса на работна ръка, въпреки ръста на износа, вътрешното потребление и инвестициите. През 2018 г. ръстът на БВП достигна 3.1 на сто, а година по-рано беше 3.6 процента. Прогнозите..

публикувано на 26.03.19 в 11:46

България и Северна Македония: икономическите отношения набират скорост

С влизането в сила в началото на миналата година на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете съседки на Балканите - Република Северна Македония и Република България, те тушираха някои от историческите си спорове и..

публикувано на 12.03.19 в 11:04

Кандидати от всички сфери на бизнеса премериха сили в надпреварата за инвеститор на 2018 година

Общо 16 компании достигнаха до финала на конкурса „Инвеститор на годината“ за 2018 година. Кандидатите за приза бяха над 90 от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, науката и др. Какви са критериите, по които са..

публикувано на 11.03.19 в 10:51

Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде . Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там..

публикувано на 09.03.19 в 10:30

Жените в бизнеса: Албена Симеонова, био винопроизводител от Никопол

Отдавна производството на вино и лозарството не запазена територия само за мъже. Но да произвеждаш не обикновено вино, а истински еликсир, който има европейски сертификат за биопродукт, да се грижиш за лозя, които са се ширнали в прави редици, чак до..

публикувано на 08.03.19 в 12:20

Възраждането на българските региони тепърва предстои

Последните данни на Евростат сочат, че 5 от 20-те най-изостанали региона в ЕС се намират в България. Единствено Югозападният район със столицата София се представя добре и там показателят за брутен продукт на глава от населението достига 79% от средния в..

публикувано на 05.03.19 в 11:47

Българският форум на бизнес лидерите връчи Годишните награди за отговорен бизнес

Българският форум на бизнес лидерите връчи за 16-и път отличията за отговорен бизнес. Претенденти за тях бяха 73 компании с 111 корпоративни проекта. Броят на компаниите тази година бе рекорден за състезанието. Най-много бяха кандидатурите в..

публикувано на 28.02.19 в 12:31

Икономисти и представители на властта се разминават в прогнозата си очаква ли ни скоро икономическа криза

Очаква ли ни нова глобална криза – икономическа, дългова, финансова, и как световната заплаха ще се отрази на страната ни. Отговор на този въпрос потърсиха вчера икономисти, бизнесмени и представители на властта на кръгла маса, организирана от Висшето..

публикувано на 27.02.19 в 11:38

90% от плодовете и зеленчуците на пазара в България са вносни, а земеделието се свива

Близо 90% от зеленчуците и плодовете, които ядат българите, са вносни, а родното производство е напълно смачкано, съобщи Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. Според..

публикувано на 20.02.19 в 12:05