Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Слънчев джаз+:

Традиция и класика в "An Ancient Observer" на Тигран Хамасян, плюс Арто Линдзи на бразилска вълна в току-що излезлия "Cuidado Madame"

| обновено на 10.04.17 в 10:31
Снимка: tigranhamasyan.com
Слънчев джаз+ на 9 април започва с пианисти, съчетаващи плюсовете на джаза. Тигран Хамасян в новия си албум An Ancient Observer съчетава традиционни мелодии от своя регион с класика. Следват два проекта, вдъхновени от Тарковски. Първият е с откъс от последната творба на Франсоа Кутюрие и неговия квартет Тарковски с добрите ни познайници челистката Аня Лехнер и акордеониста Жан-Луи Матиние. Вторият е с авангардния проект на японеца Риуичи Сакамото, по думите му - саундтрак към незаснет от Тарковски филм.

Един от сайдмените на Сакамото в "бразилските" му албуми, американецът Арто Линдзи остава на бразилска вълна с някои от парчетата в току-що излезлия Cuidado Madame. Следва го каталунската тромпетистка и вокалистка Андреа Мотис и каталунския поглед върху памучните полета на Луизиана, Louisiana O Els Camps De Coto.

Финалът на предаването е с концертни изпълнения от студио 105 на радио Франс - Омар Соса и Секу Кейта, представящи на живо последния си албум Transparent Waterи Рафаел Гуалацина живо от концерта му в РАИ-2.
Нощта е млада!

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!