Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 юли е Ден на българската дипломация

Посланик Валери Йотов: С 27% е нараснал стокообменът между България и Босна и Херцеговина

Културната дипломация е най-добрата база за развитие на междудържавните отношения

Посланик Валери Йотов

България e първата държава, която призна независима и суверенна Босна и Херцеговина в началото на 1992 г.. Дипломатически отношения между двете страни са установени през януари 1996 г., а два месеца по-късно е открито посолство на Република България в Сараево. Посолство на Босна и Херцеговина в София се появява през май 2006 г. С днешна дата в двустранните отношения няма отворени въпроси, а България има желание да сподели уроците от присъединяването си към ЕС, с което да улесни евроинтеграционния път на балканската държава. 

По думите на българския посланик в Сараево Валери Йотов, културната дипломация е "най-добрата база, на която могат да се развиват дипломатическите и политически отношения". Затова българското посолство активно си сътрудничи с институции като Държавния културен институт към МВнР по редица проекти, чиято цел е популяризирането на България пред света. В Деня на българската дипломация – 19 юли, в Сараево ще бъде представена експозицията "Дипломация и изкуство" по повод 140 години Българска дипломатическа служба.

"Чрез нея искаме да отбележим тази бележита годишнина по начин, по който да изтъкнем и покажем българско изкуство от богатия фонд на МВнР. Става въпрос за произведения от най-бележитите български автори, които украсяват стените на резиденциите и посолствата, използвани от нашите дипломати по света. Изложбата е важна и по още един повод, чрез нея отбелязваме 30-ата годишнина от признаването на независимостта на Босна и Херцеговина от страна на България. Правим го първи в света на 15 януари 1992 година" – припомни българският посланик, който оглави дипломатическата ни мисия в Сараево преди близо два месеца.

Един от първите му ангажименти като посланик беше откриването на училището в Петрово поле, ремонтирано със средства от българската Официална помощ за развитие – програмата на МВнР, чрез която България оказва финансова подкрепа на държавите от Западните Балкани. „Само през тази година досега в посолството сме получили над 150 проекта, за които се търси финансиране по тази програма“ – посочи посланик Валери Йотов.

"Бих могъл да кажа, че проектите, финансирани с безвъзмездната помощ на България за подкрепа на деца и групи в неравностойно положение, са много добре приети и създават авторитет и видимост за нашата страна. Посолството в Сараево активно работи и подпомага и трите държавотворни народа по проекти за реновиране на училища и детски градини, проекти в областта на дигитализацията с университета в Сараево."

Българската общност в Босна и Херцеговина е малобройна, съставена най-вече от работещи в международните институции или част от смесени бракове. Българският военен контингент в страната е най-големият в чужбина. Той се грижи за мира и стабилността не само в Босна и Херцеговина, но и в целия регион на Западните Балкани.

Наблюдава се благоприятна тенденция в двустранните икономически отношения между България и Босна и Херцеговина, въпреки негативите от пандемията и войната с Украйна.

"Статистиката в Босна и Херцеговина потвърждава, че през 2021 година стокообменът между двете страни нараства с 27%, имаме положително търговско салдо" – изтъкна българският посланик там. – Областите, в които сътрудничеството може да бъде подобрено са специализираната и автомобилна индустрия /производството на резервни части/, хранително-вкусовата промишленост, строителството и особено туризма."

Между 70 и 80% е ръстът на туристите в балканската държава, спрямо периода преди пандемията, сочи скорошна статистика в местните медии.

"Това говори за възраждане на интереса към Босна и Херцеговина. Взаимен проблем за България и Босна и Херцеговина е непознаването на туристическите дадености и възможности за почивка. Затова ще си позволя да приканя българските туроператори да се запознаят с някои от чудесните дестинации в Босна и Херцеговина и да контактуват със своите колеги тук с цел да обогатят предлаганите от тях дестинации, така че туристическият обмен между двете държави да стане много по-сериозен."

Снимка: Посолство на Република България в Сараево


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14