Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български младежи ще търсят "Българските следи по света”

Второто издание на Международното младежко биенале "Българските следи по света - с палитра, камера и слово", организирано от Българско неделно училище "Асен и Илия Пейкови" и Културна Асоциация "Паралел 43" започва днес в Рим, Италия.

Основната цел на форума е да съживи колективната памет на българските общности в чужбина и младежите в България чрез възстановяване на обичаи, традиции, спомен за исторически места, личности, паметници, храмове и др., пръснати из целия свят. С подкрепата на преподавателите от българските училища в България и чужбина учениците ще се превърнат в изследователи, откриватели и пазители на българските следи, които ще бъдат събрани и систематизирани в тематични албуми.

Биеналето се провежда под патронажа на Българската академия на науките, Министерството на образованието и науката на България, Изпълнителната агенция на българите в чужбина, посолството на България в Рим. Партньори на събитията са Асоциация на българските училища в чужбина, Българският културен институт в Рим, Националното издателство "Азбуки" и др.

Желаещите да се включат могат да участват с една творба от сферата на художественото творчество - живопис или графика, придружени от писмено описание на българките следи, както и с късометражен документален филм (до 6 минути). Срокът за изпращане на творбите в електронен вариант е до 1 септември 2023 г. на адрес scuolabulgara@gmail.com. Ще бъдат раздадени предметни награди, ваучери за пътуване до остров св. Анастасия, грамоти, книги и тематични албуми от биеналето.

Вижте регламента на конкурса тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20