Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретро влак и историческа възстановка във Велико Търново по повод Деня на независимостта

Снимка: museumvt.com

По случай 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България в старопрестолният ни град е домакин на богата празнична развлекателна програма. На 23 септември (събота), в 9,15 часа на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд, министър-председателя Александър Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на Манифеста за обявяване на независимостта на България и провъзгласяването на Фердинанд за български цар.

На 22 септември преди 115 години князът и правителството пристигат с царския влак от Русе през гара Две могили в Търново, а манифестът за обявяване на независимостта на България е написан на ръка в самия влак.


Във връзка с това историческо събитие Велико Търново ще отбележи Деня на независимостта с още една атракция. Ретро-влак с парен локомотив, в който са включени вагони от серията "Корона Експрес" – личният вагон-салон на цар Борис III, на царица Йоана и първокласен вагон-салон, ще потегли по маршрут: гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно. Ретро влакът ще отпътува към гара Велико Търново, където се очаква да пристигне след края на историческата възстановка. До 11,00 часа всички желаещи ще могат да разгледат ретро вагоните и да се снимат с актьори и участници в историческите картини.

Снимки: museumvt.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев откри летния туристически сезон

В присъствието на министри, политици, кметове и дипломати президентът Румен Радев откри в Несебър летния туристически сезон. В приветствието си държавният глава благодари на местната власт и на туристическия бранш, изтъквайки, че въпреки последните..

публикувано на 18.05.24 в 09:05

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10