Bota mitologjike, e ndjeshme dhe shpirtërore e Donço Donçevit

Mitologji dhe erotikë gërshetohen në ekspozitën e re të Donço Donçevit në galerinë e kryeqytetit “Valer”. Piktori na zbulon një botë plot kontraste. Donço Donçev ka lindur në vitin 1974 në Gabrovo. Ka filluar të mësojë art figurativ në Shkollën e..

botuar më 19-04-21 10.30.PD

Historitë për fëmijë të Zornica Ivanovës, ose si Zana Roziçka i mbron bullgarët e vegjël në botë

Fushata “Marshimi i librave” për të tetin vit me radhë hyri në shkolla dhe kopshte, që t’u tregojë fëmijëve se “ leximi është i dobishëm, i këndshëm dhe gjithmonë në modë” , sipas organizatorëve nga asociacioni “Libri bullgar”. Del se po vëzhgohet..

botuar më 19-04-20 1.20.MD
“Alfabeti i Grijnauej”

Katharina Jeschke: "Festivali Master of Art prezanton filma të klasës më të lartë"

Në një ceremoni të posaçme në kinemanë “Ljumier” /më 14 prill/ u dhanë dekoratat nga programi i konkursit të Master of Art’2019. Seleksionimi paraprak për festivalin është bërë mes më shumë se 400 filmave dokumentarë, kushtuar arteve, kurse në konkurs..

botuar më 19-04-19 11.10.PD

430 krijime letrare dhe artistike të bullgarëve të vegjël nga jashtë ringjallin kujtimin fisnor në Veliki Presllav

Më 19 prill do të zhvillohet ceremonia e dorëzimit të dekoratave nga edicioni i parë i Forumit Ndërkombëtar “Veliki Presllav – Historia e Një Populli të Tërë” i cili zhvillohet nën patronazhin e Nënpresidentes Iljana Jotova. Në të me krijimtarinë e vet..

botuar më 19-04-14 11.15.PD
Rexhep Hoti, Magdalena Dimitrova dhe prof. Anton Panchev gjatë promovimit të librit në Universitetin e Sofjes.

“Ndëshkimi i Kujtimeve” i Rexhep Hotit u promovua në gjuhën bullgare

“Jam i befasuar me praninë e shqipes në këtë universitet, me studentët dhe profesorët të cilët me kaq përkushtim i thellojnë studimet mbi albanologjinë dhe kulturën shqiptare në përgjithësi. Përkthimi i veprës sime ‘Ndëshkimi i Kujtimeve’, nuk..

botuar më 19-04-11 11.54.PD
Millço Leviev dhe Vasill Kazanxhiev

Ekspozita “Muzika në objektiv” e Vasillka Balevskës prezanton një histori 50 vjeçare

E njohim. Të paktën që të gjithë ne,  të cilët jemi interpretues, gazetarë muzikorë dhe adhurues të muzikës. Që prej dekadave nuk ka ndonjë koncert të rëndësishëm, të cilin ajo të mos e ketë regjistruar në fotografitë e saj, të cilat i shikojmë kudo...

botuar më 19-04-09 12.10.MD

Ekspozita “Me vrullin e zogjve” të Muzeut Regjional Historik – Dobriç u hap në Bibliotekën e Kryeqytetit

Më 3 prill në Galerinë “Sofja” të Bibliotekës së Kryeqytetit u hap ekspozita “Me vrullin e zogjve” të Muzeut Regjional Historik – Dobriç. Ajo i kushtohet përvjetorit të 110 të lindjes së shkrimtarit Petër Sllavinski (Petër Atanasov Çollakov) dhe..

botuar më 19-04-07 12.25.MD

Kauza “Krijues bullgar”

Pas pseudonimit Sobeiro qëndron familja e Daniellës dhe Sëbinit, të cilët me ndjesën e tyre të pagabueshme të krijuesve të vërtetë dhe me një shpirt të gjerë i ndihmojnë krijuesit unikalë bullgarë, duke qëndruar pas ideve, fantazisë dhe punëdashësisë së..

botuar më 19-04-06 1.35.MD
“Ichak”

Master of Art‘2019: Artet përmes vështrimit të kinemasë dokumentare

Mbi 70 janë filmat në edicionin e ardhshëm të festivalit, kurse 50 e një prej tyre janë në garë për dekoratën e madhe Master of Art. 6 janë prej autorëve bullgarë dhe do të konkurrojnë edhe në një konkurs tjetër - për film më të mirë bullgar. Filmat me..

botuar më 19-04-03 12.30.MD

Piktorja Bojana Petkova dhe udhëtimet e saj nëpër skajet komode të shpirtit njerëzor

Pikturat e Bojana Petkovës janë një dashuri me shikim të parë. Ato i përmbushin shqisat tona me butësi dhe ëmbëlsi, në ngjashmëri të asaj të cilën e provojmë, duke pritur rrezet e para të diellit në mëngjes. Furça e piktores së re me mjeshtëri  rikrijon..

botuar më 19-03-31 11.15.PD